Számítógépfüggő a gyereked?
3 intő jel, hogy zárd el a gépet!
A számítógép ugyanolyan szenvedélybetegséghez vezethet, mint az alkohol, de a gyerekeket is érinti.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A számítógép ma már elkerülhetetlenül jelen van a legtöbb háztartásban. Míg azonban felnőttként örülsz, ha végre lehet egy kis nyugtod, és nem kell az e-maileket lesned, vagy dolgoznod, addig a gyerekeknek egészen mást jelent a gép. Számukra a játékok kimeríthetetlen tárháza az izgalmas szerkezet, ami annál csábítóbb, minél jobban próbálják az aggódó szülők távol tartani őket tőle.

Legkésőbb az iskolában minden gyerkőc megismerkedik a modern technikával, ami alapvetően nem baj. A számítógép csak akkor jelent gondot, ha porontyod fokozatosan a megszállottjává válik, és a család helyett a mesterséges világ jelenti számára a mindennapokat.

Tudd meg, mikor jön el az a pillanat, amikor csemetéd nem egyszerűen csak szeret játszani, de függővé vált, és ideje cselekedned!

Állandó fáradtság

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a számítógép-függőség első jele, ha gyermeked egyre többet ül a gép előtt. Amikor azonban ez elér egy kóros szintet, játék vagy netezés közben még a fáradtságot sem fogja érezni, és akár éjszakába nyúlóan a billentyűkön felejti ujjait. Amennyiben ezt nem hagyod, akár a tudtod nélkül is felkelhet éjszaka, hogy akkor gépezzen, amikor te alszol: ennek következtében pedig napközben egyre kevesebb energiája marad, és azt is arra fordítja, hogy a számítógépen keresztül megtapasztalt élményeiről számoljon be.

Ha ezeket a jeleket észleled, tenned kell valamit. De ne egyszerűen csak kikapcsold a gépet, hanem kínálj fel a gyerek számára olyan eszközöket, melyek valamilyen szinten feledtetik vele a virtuális valóság hiányát. Ösztönözd arra, hogy fantáziáját akkor is használja, ha nem a monitoron tárulnak elé különös világok: lepd meg néhány izgalmas képregénnyel, és menjetek el közösen moziba.

Ha az internet és a csevegés érdekli, készíts neki szigorú napirendet, és határozd meg, hogy mikor ülhet a gép elé - ha arra hivatkozik, hogy a barátaival máskor beszélte meg, hogy fenn lesz a neten, bátorítsd, hogy inkább találkozzanak.

Elhanyagolt hobbik

Ha csemetéd korábban imádott focizni, kifejezetten mozgékony volt, és minden lehetőséget kihasznált, hogy a szabadban lehessen, a számítógép-függőség aggasztó jele lehet, ha ezek a szokásai megváltoznak. Amennyiben a fociedzésekre már nem akar járni, és semmi más szórakozási lehetőség nem érdekli, csak a számítógép, ideje tenned azért, hogy ez másképp legyen. Ha ugyanis nem hajlandó kimozdulni a gép mellől, előbb-utóbb a tanulmányi eredménye is romlani fog, és az egészségére is rossz hatással lehet szenvedélye.

A mozgáshiány miatt a számítógép-függőség nemcsak elhízáshoz vezethet, de a napfény nélkül a kicsi immunrendszere is gyengébb lesz. Ha szeretnéd, hogy ez másképp legyen, beszélgess vele arról, hogy miért választotta inkább a gépet, és próbálj segíteni neki, hogy újra visszataláljon a közösségi élethez. Kommunikálj vele minél többet, még akkor is, ha eleinte csak a játékról tud társalogni, és meglátod, hamarosan a dacos gépfüggő megnyílik, és elfogadja a támogatásodat.

A számítógép és az erőszak
Sok szülő a függőségnél is jobban tart attól, hogy a számítógép erőszakra neveli a gyereket. Ne feledd azonban, hogy a kicsi életében te vagy az, akinek bizonyos határokat meg kell húznia, és a szórakozás terén sem engedhetsz meg neki mindent. Éppen ezért, mielőtt egy új program kerülne a gépre, azt alaposan ellenőrizd! A játékokon ma már kötelező nemzetközi jelzések találhatóak, melyek alapján világosan kiderül, hogy az adott szoftver melyik korosztálynak ajánlott: ha nem is akarod kipróbálni, mielőtt a gyerekhez kerülne, ez alapján kiszűrheted az ártalmas programokat.

Nincsenek barátai

A számítógépfüggő gyerekek nem csupán a szabadidőről mondanak le egy kis játék kedvéért, de a barátaikról is. Ha vannak is, azok valószínűleg az internetes közösségekből valók, és a különböző csetprogramokon, fórumokon keresztül kommunikálnak, de akadnak magányos függők is, akik még a gépen sem ismerkednek, csak játszanak.

A legveszélyesebbek azonban azok a játékok, amelyek a virtuális közösségekre és együttműködésre épülnek, vagyis szakszóval az MMORPG-k. Ha egy hasonló univerzumba lép be csemetéd, sajnos még nagyobb a kockázata annak, hogy eltávolodik a valódi barátaitól.

Mivel a hasonló programok általában előfizetésesek - feltéve, hogy gyermeked tőled kér rá pénzt -, tudod kontrollálni, hogy mennyire vesszen el az online világban, ez azonban csak részleges megoldás.

Mi lehet a végleges megoldás?

A szakemberek szerint nemcsak a számítógép-függőség vezethet ahhoz, hogy a gyermek eltávolodik a barátaitól, de azok, akik már előtte sem voltak a társaság középpontjában, könnyebben esnek áldozatául a virtuális világnak. Ha tehát csemetéd magányos típus, és az iskolában is sokat csúfolják, ügyelj rá, hogy legalább tőled kellő törődést és szeretetet kapjon! A családi kötelékek sokkal többet jelenthetnek, mint gondolnád: akár még az is megoldás lehet, ha a kicsivel együtt játszol, így nem fog a gépbe temetkezni magánya elől.

Amennyiben ez nem segítene, kezdeményezz közös programokat, melyekkel kicsalogathatod a virtuális világából: ha a családi piknikért nem lelkesedne kimondottan, vedd rá, hogy szervezzen egy klubtalálkozót az internetes barátaival.

Nem biztos, hogy azzal mész a legtöbbre, ha mindent mumusnak tekintesz, ami a modern technikához láncolja gyermekedet.

Értsd meg, hogy számára ezek a kapcsolatok fontosak, és inkább abban segítsd, hogy a való életbe ültesse át őket. Ha megismeri azokat testközelből, akikkel eddig csak a gépen keresztül kommunikált, könnyen lehet, hogy fokozatosan kiszabadul a virtuális valóságból.

Ezt is szeretjük