Számítógépfüggő a gyereked?

3 intő jel, hogy zárd el a gépet!

A számítógép ugyanolyan szenvedélybetegséghez vezethet, mint az alkohol, de a gyerekeket is érinti.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A számítógép ma már elkerülhetetlenül jelen van a legtöbb háztartásban. Míg azonban felnőttként örülsz, ha végre lehet egy kis nyugtod, és nem kell az e-maileket lesned, vagy dolgoznod, addig a gyerekeknek egészen mást jelent a gép. Számukra a játékok kimeríthetetlen tárháza az izgalmas szerkezet, ami annál csábítóbb, minél jobban próbálják az aggódó szülők távol tartani őket tőle.

Legkésőbb az iskolában minden gyerkőc megismerkedik a modern technikával, ami alapvetően nem baj. A számítógép csak akkor jelent gondot, ha porontyod fokozatosan a megszállottjává válik, és a család helyett a mesterséges világ jelenti számára a mindennapokat.

Tudd meg, mikor jön el az a pillanat, amikor csemetéd nem egyszerűen csak szeret játszani, de függővé vált, és ideje cselekedned!

Állandó fáradtság

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a számítógép-függőség első jele, ha gyermeked egyre többet ül a gép előtt. Amikor azonban ez elér egy kóros szintet, játék vagy netezés közben még a fáradtságot sem fogja érezni, és akár éjszakába nyúlóan a billentyűkön felejti ujjait. Amennyiben ezt nem hagyod, akár a tudtod nélkül is felkelhet éjszaka, hogy akkor gépezzen, amikor te alszol: ennek következtében pedig napközben egyre kevesebb energiája marad, és azt is arra fordítja, hogy a számítógépen keresztül megtapasztalt élményeiről számoljon be.

Ha ezeket a jeleket észleled, tenned kell valamit. De ne egyszerűen csak kikapcsold a gépet, hanem kínálj fel a gyerek számára olyan eszközöket, melyek valamilyen szinten feledtetik vele a virtuális valóság hiányát. Ösztönözd arra, hogy fantáziáját akkor is használja, ha nem a monitoron tárulnak elé különös világok: lepd meg néhány izgalmas képregénnyel, és menjetek el közösen moziba.

Ha az internet és a csevegés érdekli, készíts neki szigorú napirendet, és határozd meg, hogy mikor ülhet a gép elé - ha arra hivatkozik, hogy a barátaival máskor beszélte meg, hogy fenn lesz a neten, bátorítsd, hogy inkább találkozzanak.

Elhanyagolt hobbik

Ha csemetéd korábban imádott focizni, kifejezetten mozgékony volt, és minden lehetőséget kihasznált, hogy a szabadban lehessen, a számítógép-függőség aggasztó jele lehet, ha ezek a szokásai megváltoznak. Amennyiben a fociedzésekre már nem akar járni, és semmi más szórakozási lehetőség nem érdekli, csak a számítógép, ideje tenned azért, hogy ez másképp legyen. Ha ugyanis nem hajlandó kimozdulni a gép mellől, előbb-utóbb a tanulmányi eredménye is romlani fog, és az egészségére is rossz hatással lehet szenvedélye.

A mozgáshiány miatt a számítógép-függőség nemcsak elhízáshoz vezethet, de a napfény nélkül a kicsi immunrendszere is gyengébb lesz. Ha szeretnéd, hogy ez másképp legyen, beszélgess vele arról, hogy miért választotta inkább a gépet, és próbálj segíteni neki, hogy újra visszataláljon a közösségi élethez. Kommunikálj vele minél többet, még akkor is, ha eleinte csak a játékról tud társalogni, és meglátod, hamarosan a dacos gépfüggő megnyílik, és elfogadja a támogatásodat.

A számítógép és az erőszak
Sok szülő a függőségnél is jobban tart attól, hogy a számítógép erőszakra neveli a gyereket. Ne feledd azonban, hogy a kicsi életében te vagy az, akinek bizonyos határokat meg kell húznia, és a szórakozás terén sem engedhetsz meg neki mindent. Éppen ezért, mielőtt egy új program kerülne a gépre, azt alaposan ellenőrizd! A játékokon ma már kötelező nemzetközi jelzések találhatóak, melyek alapján világosan kiderül, hogy az adott szoftver melyik korosztálynak ajánlott: ha nem is akarod kipróbálni, mielőtt a gyerekhez kerülne, ez alapján kiszűrheted az ártalmas programokat.

Nincsenek barátai

A számítógépfüggő gyerekek nem csupán a szabadidőről mondanak le egy kis játék kedvéért, de a barátaikról is. Ha vannak is, azok valószínűleg az internetes közösségekből valók, és a különböző csetprogramokon, fórumokon keresztül kommunikálnak, de akadnak magányos függők is, akik még a gépen sem ismerkednek, csak játszanak.

A legveszélyesebbek azonban azok a játékok, amelyek a virtuális közösségekre és együttműködésre épülnek, vagyis szakszóval az MMORPG-k. Ha egy hasonló univerzumba lép be csemetéd, sajnos még nagyobb a kockázata annak, hogy eltávolodik a valódi barátaitól.

Mivel a hasonló programok általában előfizetésesek - feltéve, hogy gyermeked tőled kér rá pénzt -, tudod kontrollálni, hogy mennyire vesszen el az online világban, ez azonban csak részleges megoldás.

Mi lehet a végleges megoldás?

A szakemberek szerint nemcsak a számítógép-függőség vezethet ahhoz, hogy a gyermek eltávolodik a barátaitól, de azok, akik már előtte sem voltak a társaság középpontjában, könnyebben esnek áldozatául a virtuális világnak. Ha tehát csemetéd magányos típus, és az iskolában is sokat csúfolják, ügyelj rá, hogy legalább tőled kellő törődést és szeretetet kapjon! A családi kötelékek sokkal többet jelenthetnek, mint gondolnád: akár még az is megoldás lehet, ha a kicsivel együtt játszol, így nem fog a gépbe temetkezni magánya elől.

Amennyiben ez nem segítene, kezdeményezz közös programokat, melyekkel kicsalogathatod a virtuális világából: ha a családi piknikért nem lelkesedne kimondottan, vedd rá, hogy szervezzen egy klubtalálkozót az internetes barátaival.

Nem biztos, hogy azzal mész a legtöbbre, ha mindent mumusnak tekintesz, ami a modern technikához láncolja gyermekedet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Értsd meg, hogy számára ezek a kapcsolatok fontosak, és inkább abban segítsd, hogy a való életbe ültesse át őket. Ha megismeri azokat testközelből, akikkel eddig csak a gépen keresztül kommunikált, könnyen lehet, hogy fokozatosan kiszabadul a virtuális valóságból.

Ezt is szeretjük