Ki ne szeretné a nyár kedvencét, a fagyit? A gyerkőcök különösen, ám sajnos a hűs gombócok komoly bajt okozhatnak. Az egyszer már megolvadt dobozos verzió újra lefagyasztva, illetve a tejet pasztörizálatlanul felhasználó fagylaltkészítők fagyija egyaránt okozhat szalmonellafertőzést.
Dia
Ha már az édességeknél tartunk, a mennyei madártej is lehet a baj forrása, hiszen szerves alapanyaga a tojás: a sárga krémes és fehér habos része is abból van, így a hőségben nem érdemes megkockáztatni a készítését.
Dia
A különféle felvágottak is okozhatnak problémát. Ha kirándulni vagy strandra mentek, és szendvicseket készítesz, ügyelj rá, hogy megfelelően hűtsd azokat, hűtőtáskában! A felvágottat nyári forróságban, hűtés nélkül egy óra elteltével már nem biztonságos elfogyasztani.
Dia
Ebédre, bár nagyon finom, nem érdemes nyáron carbonara spagettit készítened, ugyanis a szósz tejszínnel, tojással és sonkával készül, és mindhárom magában hordozza a szalmonellafertőzés veszélyét.
Dia
Az udvari grillezéskor sütött, illetve a hamburgeresnél vásárolt, szendvicsbe kerülő húspogácsa is jelenthet szalmonellaveszélyt. Ha ugyanis nincs jól átsütve, könnyen lehet, hogy elszaporodnak benne a baktériumok.
Dia
Akár a strandon veszitek, akár otthon sütitek meg, a palacsintaevésre is vigyázzatok nyáron! A nagy melegben ugyanis a tojást tartalmazó édesség nem áll el hűtés nélkül, így a frissen sütött finomságot egyétek meg azonnal!
Dia
Végül, még egy édesség, ami szalmonellafertőzést okozhat: a tiramisu. Mivel a desszert tartalmaz nyers tojást, nyáron érdemes kerülni a készítését, de, ha mindenképp erre vágyik a család, tedd mielőbb hűvösre, ha elkészítetted!