Elképesztő, mennyi sót tartalmaznak: 6 étel, amit soha ne adj a gyerekednek

A sok só súlyos betegségeket okozhat hosszú távon.

Rengeteg szó esik manapság a cukor- és sóbevitel csökkentésének fontosságáról, és ez nem véletlen, hiszen a szervezetre romboló hatással lehet a meggondolatlan mennyiségű bevitelük. Ismeretes, hogy a sok cukor cukorbetegséget, elhízást okozhat egyebek mellett, de a sóról kevesebben tudják, hogy szintén betegségek kiváltója lehet. Magas vérnyomást és vesebetegséget is okozhat, ha túl sok fogy belőle.

Tekintetbe véve a WHO ajánlását, miszerint a felnőtteknél 5, a gyerekeknél 3 gramm a napi optimális sóbevitel, érdemes tudatosan csökkenteni azt. A lenti képeken látható ételeket érdemes kiiktatni.

10 dekagramm felvágott sórtartalma 1,2-5,2 gramm közé tehető. Ízre is érezhető, melyik a sósabb, mindenképpen érdemes a kevésbé sósakat az asztalra tenni.

A kész fűszerkeverékek - annak ellenére, hogy a só kiváltására a fűszer kiválóan alkalmas lehet - sajnos sóval vegyítettek, és nem is kevéssel, így érdemes ezeket kerülni, és a hagyományos fűszereknél maradni.

Sokan nem is sejtenék a kenyérről, hogy sóbeviteli forrásnak számít, pedig egy szelet kenyér 2-4 gramm sót is tartalmazhat.

Egyetlen pár virsli 2,6 gramm sót tartalmaz, arról nem is beszélve, hogy ehhez az imént említett kenyérből is fogy.

Bár az olajos magvak egészségesek, sajnos a sózott verzióik kifejezetten ártalmasak sótartalmuk miatt. Magva válogatja, mennyi só kerül rá, ám mindenképpen sok, ezért kerülendőek.

Tejtermelődést serkentő ételek

Ha kisbabád van, a tejtermelődés fontos lehet számodra: kattints néhány olyan ételért, mely azt serkentheti!

Ezt edd, hogy legyen elég tejed

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük