A hetedik hónapban tudta meg, hogy terhes: hogy nem vette észre? A szülész-nőgyógyászt kérdeztük

Dr. Oláh Orsolya válaszolt nekünk.

nagykep?cikkid=163643&kep=ultrahang1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A TLC-n futó Nem tudtam, hogy terhes vagyok című sorozat olyanok történetét mutatja be, akiknek meglepetés volt a gyerek, csak erős hasi fájdalmaik miatt a sürgősségire kerülve értesültek a születendő babáról. Vagy ami még döbbenetesebb, el sem jutottak a kórházig, hanem otthon, a fürdőszobájuk padlóján szülték meg meglepetésként érkező gyermeküket.

Ebben a témakörben netes fórumokon is találni számtalan nyugtalanító hozzászólást. Fórumozók saját és ismerőseik élményeiről írnak, akik ugyancsak a terhesség harmadik harmadában, a hetedik-nyolcadik hónapban tudták meg, hogy várandósak.

Tényleg van, aki nem veszi észre?

Utánajártunk, lehet-e valóságalapja a fent említett műsorokban bemutatott történeteknek, és mennyire gyakori, hogy egy várandósságra csak későn derül fény. Erről dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük meg.

- Olyasmit látunk a tévében, aminek van valóságalapja?

- Akármilyen hihetetlen, a statisztikák szerint 1:475 az esélye annak, hogy egy terhesség a 20. hétig, és 1:2455 annak, hogy a szülésig rejtve maradjon. Ezek annak tükrében különösen magas számok, hogy egy hármas ikerterhesség esélye 1:7225.

- Hogy nem veszi észre egy nő, ha terhes? Előfordulhat, hogy tovább menstruál, vagy félreértelmezi a jeleket?

- Számtalan olyan tényező ismert, ami késleltetheti a terhesség felismerését. Hibás negatív terhességi teszt, rendszertelen vagy ritka menstruáció, a terhesség alatt többszöri menstruáció jellegű vérzés. Egy kisfokú vérzés az első trimeszterben nagyon gyakori, és legtöbbször veszélytelen. A második-harmadik trimeszterben már ritkább, és ha ezzel párhuzamosan tágul a méhszáj, az koraszülési kockázatot jelent. Késleltetheti a felismerést egy nagyon stresszes időszak a nő életében, túlsúly vagy túl izmos hasfal, esetleg egy sikertelenül sterilizált partner, és a listának itt még nincs vége. De tény, hogy ezek önmagukban nem igazán magyarázzák, hogy valaki hosszú hónapokig vagy akár a szülésig ne vegye észre a terhességét.

Valószínű, hogy ezeknél a terhességeknél még a jellegzetes szubjektív tünetek is extrém gyengék, vagy hiányoznak is. Például bizonyos terhességeknél alig érezhető magzatmozgás, ami egyébként is kísértetiesen hasonló érzés a bélmozgáshoz. A test és a has kikerekedése meg egy lassú folyamat, egyik napról a másikra nem olyan szembetűnő, a külső szemlélő - partner, rokon, barát vagy kolléga - meg lehet, hogy lát valamit, csak nem mer szólni esetleg.

Valószínűleg tehát sok tényező együttesen hozza létre ezt az érdekes szituációt, például egy sterilizált partner, némi túlsúly, a jellegzetes tünetek hiánya - hányinger, az ízérzékelés megváltozása, az emlők látványos megnövekedése és így tovább -, később renyhe magzatmozgások, stresszes időszak, például munkahelyi konfliktusok mellett valóban előállhat egy ilyen hihetetlen helyzet, hogy valaki nem veszi észre, hogy terhes - mondta dr. Oláh Orsolya.

- Lehet pszichés vagy más egyéb oka a rejtve maradó terhességnek?

- Az anyai részről történő esetleges pszichés elutasítás is lehet egy ok. Ilyenkor elképzelhető, hogy az anya szervezete ezt érzékeli, és a terhesség biztonsága érdekében a lehető legkevesebb jelzést adja magáról.

Emellett felvetették ennek a jelenségnek stressz esetén a hasznosítható evolúciós előnyét is: veszélyhelyzetben jobb, ha a terhességnek nincs semmilyen tünete, hogy az anya könnyebben tudjon koncentrálni a menekülésre.

Felmerült, hogy a hCG hormon alacsony szintje is indokolhatja a terhességi tünetek hiányát, bizonyos genetikai betegségeknél is láthatunk ilyet, és ez egy lehetséges magyarázat a rejtett terhességeknél látott magasabb szülészeti szövődményekre.

- A pocak hányadik héttől válik mindenképpen egyértelmű jellé? Befolyásolják alkati adottságok, mikortól látható a terhesség?

- A méh méretének növekedése csak a 12. héttől indokolná, hogy elkezdjen kikerekedni a pocak, ennek ellenére sok várandós már a 6. héttől úgy puffad, hogy szinte bárki azonnal megkérdezné, babát vár-e. Mégis előfordulhat, hogy valakinél a terhesség vége felé sem látszik egyértelműen. Például ha egy túlsúlyos nő a terhesség alatt fogyókúrázik, vagy csak étvágytalan, sokat hány, előfordulhat, hogy pont annyi zsírt veszít fokozatosan, amennyi plusz súlyt jelent a terhesség. Egy széles csípőnél is sokkal lassabban kerekedik a has, mert jó ideig nőhet befelé a méh, amíg teljesen kitölti a kismedencét. Egy nagyon izmos hasfal is késleltetheti a has kikerekedését és így a terhesség észlelését.

A rejtve maradó terhesség veszélyei

A szülői szerepre, a kicsi fogadására való felkészülés csak az érem egyik oldala, a pocakban növekedő baba egészséges fejlődése a fontosabb rész. A rejtve maradó terhességek esetén ugyanis a kismama nem jár terhesgondozásra, vizsgálatokra, nem szed magzatvédő vitamint, illetve nem változtat életmódján, nem vigyáz jobban magára, mint ahogyan azt a várandósság alatt a nők teszik.

- Milyen veszélyeket rejt magában egy fel nem ismert terhesség?

- Mivel a teljesen normál lefolyású terhességek száma elég magas, így ha valaki nem él semmilyen káros szenvedéllyel, nem szed gyógyszereket, és egészséges, a legtöbb esetben orvosi gondozás nélkül is egészséges kisbabát hoz a világra. A rejtett terhességeknél az átlagosnál gyakoribb a koraszülés, az alacsony születési testsúly és több egyéb szülészeti komplikáció. Viszont nehéz megítélni, hogy ez amiatt van-e így, mert a kismama nem figyelt oda magára eléggé, vagy esetleg biológiailag olyan terhességekről van szó, amelyek kevésbé jeleznek anya szervezetének, és ezzel párhuzamosan a magzat sem fejlődik megfelelően.

Ezt is szeretjük