A pszichopátia 4 tipikus jele - Már gyerekkorban megmutatkoznak

Kicsi korban még alakítható a személyiség, később reménytelenné válik a helyzet.

Pszichopátia - gyerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pszichopátia egyfajta személyiségzavar, olyan magatartásformákkal és személyiségjegyekkel, amiket az ép személyiségű ember nemkívánatosnak tart - valójában a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavaráról van szó.

Jelei már akár néhány éves korban tapasztalhatóak, és messze túlmutatnak az ilyenkor teljesen normális rosszaságon. Mindez azonban bizonyos szempontból jó hír, hiszen minél előbb kezdik meg a kezelést, annál kisebb az esély a patológiás magatartásformák és személyiségjegyek rögzülésére. Az alábbiak jelezhetik a bajt.

A tett megelőzi a gondolkodást

Előbb cselekszik, mint ahogy gondolkodik. Bár a szellemi képességei nemhogy megfelelnek az életkorának, hanem jó eséllyel meg is haladják azt, a pszichopata személyiség mégis hajlamos mindenféle mérlegelés olyasmit tenni, ami semmiképpen sem előrevivő, akár egyenesen destruktív.

pszipata kislány

Elveszi a társa játékát, mindenféle látható ok nélkül - csak úgy - megüti őt, ellentmond a szülőnek vagy a pedagógusnak, holott tisztában van vele, hogy mindebből úgysem jöhet ki jól. Önmagával sem kíméletesebb, sőt, mintha egyenesen keresné a veszélyt, nem törődve a tiltással, de még saját testi épségével sem.

Az empátia hiánya

Normális esetben valamilyen szinten már néhány éves kor körül jelen van az empátia gyerek viselkedésében. Képes - legalább valamennyire - saját élményeként megélni és ezzel átérezni a körülötte lévők örömét-bánatát, illetve különbséget tud tenni a hozzá érzelmileg közelebb és távolabb álló emberek között, vagyis nem veszi egy kalap alá aput, anyut és a tesót mondjuk az eladóval a közértben. A pszichopata személyiségnél azonban az empátia hiánya figyelhető meg: nem esik nehezére - akár fizikailag, akár csak szavakkal - megbántani bárkit is, mert nem képes átérezni, hogy mindennek hatására mi zajlik az illetőben. Hasonló okokból a másoknak jóleső gesztusok is hiányoznak az eszköztárából.

Mindig fókuszban lenni

A világának egyetlen érdemleges szereplője ő maga. Ezt a meggyőződését pedig a környezetére is igyekszik kiterjeszteni a legkülönbözőbb módokon, de jellemzően meglehetős intenzitással és lehetőség szerint mások számára zavaróan: hangoskodik, közbeszól, visszabeszél, vagy keres magának valamit, amivel zöröghet.

12 népszerű étel, ami károsítja az egészséget

Bár a pszichopátia szerencsére viszonylag ritka, sajnos a környezetből érkező hatásoktól senki sem védett teljes mértékben, így a gyerekek sem. Ismerj meg 12 ételt, ami közkedvelt, holott egészségromboló hatása van.

12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon káros

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tud jó lenni - ha akar

A pszichopata személyiségben erős a manipulatív hajlam, a bűntudat viszont annál kevésbé - ha pedig el szeretne érni valamit, képes a legjobb formáját hozni. Kedves és udvarias az adott cél érdekében, ám ez sajnos csak a felszín, és csupán addig tart, amíg az adott cél meg nem valósul, legyen szó édességről, játékról vagy egy kis plusz időről a televízió vagy a számítógép előtt.

Gyerekkorban még kezelhető

A szakemberek úgy becsülik, hogy a társadalom 1%-a érintett a pszichopátiában. Eredetét illetően a szakemberek között sem teljes az egyetértés, ám nagy valószínűséggel a probléma kialakulásának genetikai okai vannak, de érzelmi traumának is köze lehet hozzá. Klasszikus értelemben véve nem tekinthető betegségnek, annyi azonban bizonyos, hogy az agyon belül az érzelmek kialakulásában szerepet játszó amigdala és a viselkedésért felelős prefrontális kortex mutat eltérést az egészséges állapottól. Gyógymódja jelenleg nincs, ám a korai felismerés és kezelés - tekintve, hogy a gyerek személyisége még alakítható - sikeres lehet, lehetővé téve a beilleszkedést a társadalomba.

Ezt is szeretjük