Öntsd nyakon a gyereket?
4 meglepő, de hatásos nevelési praktika
A nehéz helyzetekben van úgy, hogy a szép szó nem elég. Tudd meg, milyen praktikákat vethetsz be!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek édesek, védtelenek, de néha igen makacs ördögfiókává tudnak változni. Anyaként számtalanszor szembetalálhatod magad azzal a tanácstalan helyzettel, hogy a szép szó nem segít: a kicsi tovább üvölt, rugdalózik, vagy csak azért sem akar aludni.

Mi lehet ilyenkor a megoldás? Vajon durva dolognak számít, ha a hisztiző gyerkőcöt hideg zuhany alá állítod, vagy hagyod, hogy álomba sírja magát? Néhány határozottabb lépés még nem tesz rossz anyává, de a magabiztos intézkedésekkel kibillentheted a kicsit makacs állapotából. Tudd meg, milyen meglepő nevelési eszközöket vethetsz be sikerrel a nehéz pillanatokban is!

Pórázt a gyerekre?

Ha porontyod gyakran elszökik mellőled a nyilvános helyeken, az kétségbeejtő és kellemetlen is lehet, hiszen a kedves megtalálók nem biztos, hogy jó véleménnyel lesznek rólad. Az újdonság, hogy elszalad mellőled, te pedig üldözöd őt, szerencsére hamar elveszti varázsát a kicsi számára, de persze ez sem csökkenti a szörnyű érzést, amit akkor kell átélned, amikor ismét elveszíted.

Megpróbálhatod elmagyarázni neki, mindez miért rossz dolog, de számára az egész csak játék, hiszen kifejezetten mulatságos, amikor szaladsz utána, vagy keresed. Ha a gyerkőc ragaszkodik ahhoz, hogy minden lehetséges alkalommal elszaladjon mellőled, más módszerekkel kell megteremtened a biztonságát. Próbáld meg bekötni a babakocsijába, vagy, ha ez túl nagy problémát jelent, illetve nem tűnik praktikus megoldásnak, ahhoz is ragaszkodhatsz, hogy pórázt viseljen, melyet lazán a csuklójára kötsz.

Ez bizonyos szabadságot jelent csemetéd számára, ugyanakkor megakadályozza abban, hogy elszaladjon tőled. Próbáld azonban ezeket a korlátozásokat csak ritkán alkalmazni, hiszen, ha túl gyakran teszed, sokkal később alakul ki a gyermekben a felelősségérzet.

Hagyd, hogy álomba sírja magát!

Az esti lefekvési időszakok - különösen egy csecsemő vagy tipegő mellett - tele lehetnek problémákkal. Megfürdetheted a gyereket, felöltöztetheted pizsamába, beteheted a kiságyba, sőt, azt is megmondhatod neki, hogy maradjon a szobájában, de, ha nem akarja, nehéz lesz rávenned, hogy elaludjon.

Már babakorban is nagy kihívást jelenthet, hogy rászoktasd a kicsit az önálló alvásra, hiszen percenként szaladhatsz be a szobába megvigasztalni, amikor felsír. Bármennyiszer mehetsz hozzá, hogy megsimogasd, vagy felvedd egy kicsit, és elringasd, ha kimész, valószínűleg újra rátör a magány, és végül te is ideges leszel, ami csak jobban sírásra készteti. Kegyetlennek tűnhet, de nehéz helyzetben a legjobb módszer, amivel önálló alvásra szoktathatod a gyereket, az, ha magára hagyod könnyeivel. Először természetesen csak néhány percig kell tűrnöd az elkeseredett sírást, majd bemehetsz megvigasztalni, de fontos, hogy ekkor se vedd ki a gyereket a kiságyból, csak simogasd.

Ha megnyugszik, hagyd újra magára, ezután azonban csak hosszabb idő után térj vissza hozzá, és egészen addig nyújtsd a magányos időszakokat, amíg álomba nem sírja magát.

Öntsd nyakon hideg vízzel!

Egy egyszerű hiszti során a gyerek egész fegyvertárát beveti annak érdekében, hogy elérje célját: a rúgástól és visítástól kezdve egészen a harapásig, karmolásig rengeteg meglepő reakcióval találkozhatsz. A levegő-visszatartásos hiszti során azonban a gyermek ezeken egy lépcsővel túllép, és akaratlagosan addig tartja vissza a levegőt, amíg elájul. Az apróság általában néhány hosszú, elnyújtott visítást hallat, majd az utolsó alkalmával teljesen kiüríti a tüdejét.

Az ezt követő 15 másodpercben akaratlagosan visszatartja a lélegzetét addig, amíg az arca elkékül, szélsőséges esetben elveszítheti az eszméletét. Amint elájul, a szervezete automatikusan átkapcsol a robotpilóta üzemmódba, és újból lélegezni fog, ha azonban nem szeretnéd megvárni, hogy ez a jelenet minden egyes alkalommal lejátszódjon, előzd meg az eszméletvesztést!

Hiszti ellen nincs jobb orvosság, mint nagyanyáink jó öreg hideg vizes trükkje. Ha tehát látod, hogy a gyerek nagyon belelovallja magát az ordításba, fogj egy pohár vizet, és egyszerűen locsold rá. Ha az arcába öntöd, a hideg víztől egy pillanat alatt elfeledkezik arról, hogy éppen kékülni készült, és újra normálisan lélegzik majd. Komolyabb helyzetben az is segíthet, ha a zuhany alá állítod, de, ha nyilvános helyen jön rá a hisztiroham, elég, ha keresel vele egy mosdót, és hideg vízzel megmosod az arcát.

Hagyd ott az oviban!

Időnként olyan egyszerű dolog is könnyeket csalhat a gyerek szemébe, ha kimész a szobából. Ezeknek az érzékeny apróságoknak egyenesen elkeserítő lehet, ha új közösségbe kerülnek, és számíthatsz rá, hogy nem megy majd könnyen az elszakadás. Ha a gyerek már attól a gondolattól is ideges lesz, hogy el kell válnia tőled, vagy hatalmas hisztit csap minden alkalommal, amikor nélküle akarsz elmenni otthonról, valószínűleg szeparációs félelemben szenved.

Ez azonban nem ok arra, hogy mindenhová magaddal vidd, és vele maradj az oviban, hiszen állandó közelségeddel csak megnehezítheted számára a jövőt.
Ha ott akarod hagyni porontyodat az oviban, mondd el neki, hogy menned kell, értesd meg vele, hogy vissza fogsz jönni, öleld át, és indulj. Ne húzd a távozást, mivel így csak több időt adsz neki arra, hogy felidegesítse magát. Ne ijedj meg, ha komplett előadást rendez könnyekből, visításból és hüppögésből.

Biztos lehetsz benne, hogy amint kilépsz az ajtón, a hiszti azonnal megszűnik, ha ugyanis nincs közönség, nincs értelme a folytatásnak. Amennyiben további bizonyítékra van szükséged, próbálj meg visszamenni néhány perc múlva, és nézz be az ablakon, azonban  vigyázz, nehogy meglásson a gyermek, mert akkor minden alkalommal, amikor újra látni akar, hisztizni fog.

Cikkünk Alison Mackonochie A kisgyermekek dührohamai című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük