Nem sikerül teherbe esned? Reményt adhat a babára váróknak az új felfedezés

Amerikai kutatók petesejttermelő őssejteket találtak.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy, a Harvard Egyetemen végzett kutatás szerint a nők petefészkében olyan őssejtek vannak, amelyek képesek spontán új petesejteket termelni.

Az egerekkel végzett kísérletek alapján az ilyen petesejtek sikeresen megtermékenyíthetők - adta hírül a Nature Medicine orvostudományi szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

Megdőlt a régi feltételezés

Még a közelmúltban is azt feltételezték, hogy minden nőnek annyi petesejtje van, amennyivel születik - ezekből minden ciklusa során elveszít egyet-egyet, mígnem eléri a változókort, és megszűnik termékenynek lenni. A fenti kutatás alapján ez a feltételezés megdőlni látszik, ami új reményt adhat azoknak a nőknek, akik eddig hiába vártak a gyermekáldásra.

A szakember véleménye

A hírrel kapcsolatban dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi és endoszkópos specialistáját kérdeztük.

- Ez a kutatás számtalan gyermekre vágyó nő számára fontos lehetőséget és új reményt jelenthet a jövőben, ha valóban sikerül egy biztonsággal alkalmazható terápiás megoldást kialakítani - mondta.

Ha kimerülőben a petefészek

- Az első csoportba azok tartoznak, akik valamilyen oknál fogva későn döntöttek úgy, hogy gyermeket szeretnének vállalni, és a petefészkük a természetes folyamatok hatására már kimerülőben van. Amennyiben lehetőség adódna arra, hogy az őssejtekből petesejtet nyerjünk, abban az esetben a nők akár a menopauzát követően is saját petesejtből válhatnának édesanyává, aminek az előnyei mellett természetesen meglennének a hátrányai is.

10 dolog az otthonodban, ami meddőséget okozhat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Előrehaladottabb anyai életkor esetén ugyanis már maga a várandósság időszaka, valamint a szülés is több kockázattal jár, emellett persze jogi, etikai és szociológiai kérdések is felmerülnek ezzel a lehetőséggel kapcsolatban.

Kemoterápiás kezelés esetén

- A második csoportba azok a nők tartoznak, akik kemoterápiás kezelésen vesznek részt. Sosem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy nagyon fontos lenne, ha minden ilyen betegséggel küzdő nőhöz eljutna, hogy már most van lehetőség arra, hogy egy ilyen - termékenységet veszélyeztető - kezelés előtt megőrizzük az esélyt a későbbi gyermekvállalásra.

A jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy a kezelés előtt álló nők lefagyasztassák a petesejtjeiket, embrióikat, hogy a gyógyulás után akár saját gyermekük is születhessen. Ez persze a gyakorlatban korlátozott számú petesejtet jelent, azonban külföldön már létezik az úgynevezett fertilitás-prezervációs eljárás petefészek-szövet segítségével, amelyet visszaültetve ismét egészséges petesejtek nyerhetők.

Sajnos hazánkban sokszor még a kemoterápiás kezelés előtt álló férfiak figyelmét sem hívják fel a kemoterápia ilyen jellegű következményeire, pedig az ő esetükben akár egy egyszerű spermafagyasztás garanciát jelenthet arra, hogy a jövőben gyermeket vállalhassanak.

Korai petefészekkimerülés-szindróma

- A harmadik csoportba azok a nők tartoznak, akik korai petefészekkimerülés-szindrómában - POF - premature ovarian failure - szenvednek, náluk gyakorlatilag korábban, akár már a harmincas éveikben is minden tünet nélkül kimerülhet a petefészek.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sajnos napjainkban nem ritka ez az alattomos betegség, a mi klinikánkon is számos esetben bebizonyosodott, hogy ezért késik a gyermekáldás. Ma az ő esetükben az egyedüli megoldás a petesejt-adományozás lehet, ennél azonban mindenképpen jobb lenne, ha nekik is saját petesejtből születhetne gyermekük - tudhattuk meg dr. Vereczkey Attilától.

Ezt is szeretjük