Kimutatták foguk fehérjét a négyes ikrek

A fogzó baba elcsitítása önmagában is szülőt próbáló feladat - hát még, ha egyszerre négy babát gyötörnek a kibújófélben lévő egérfogak.

A Gesztes ikrek - Detti, Berci, Gabi és Peti - 14 hónapos korukra túl vannak a fogzási időszak oroszlánrészén, no meg persze jó néhány mozgalmas éjszakán. Berci nyitotta a sort, és jelenleg is ő a listavezető 13 foggal. Alig marad le mögötte egypetéjű ikertársa, Gabi, aki mostanra 12 foggal büszkélkedhet. Ők egyébként valószínűleg úgynevezett tükörikrek. Olyanok, mint a jin és a jang, ami a fogzásban úgy nyilvánult meg, hogy Bercinek a felső rágófogai bújtak ki először, Gabinak pedig az alsók.

Éppen csak lemarad mögöttük Peti a maga 11 áttört és egy félúton lévő fogával. Detti pedig, aki a legügyesebbként eddig szinte mindenben az első volt, nyolc fogacskával ezúttal az utolsó helyre szorult.

Nyűgösség, harapás, éhségsztrájk

A fogzásnak szinte törvényszerű velejárója a nyűgösség - nem volt ez másképp Geszteséknél sem. Még az amúgy is békés természetű Peti viselte legjobban a körülményeket, viszont - nyilván fájdalomcsillapításként - jó néhányszor megharapta azt, akit éppen ért, persze ösztönösen a lágyabb testtájakat részesítve előnyben. Az ő esetében nem is igen lehetett tapintással megállapítani, hogy éppen hol tart a fogzásban, mert már záródott is az állkapcsa szülei kutakodó ujja körül. Detti pedig napokig alig evett, ha kijött egy-egy foga, öccseinek viszont a fájdalom sem vehette el az étvágyát, legfeljebb nem darabosat, hanem pépeset kértek.

Babanyugtatás négy lépcsőben

A babák mintha csak beosztották volna, hogy éjszakánként mikor melyikük kel fel - mindenesetre igencsak ritkán fordult elő, hogy mind a négyen aludtak.


Szüleik tapasztalati úton többlépcsős technikát dolgoztak ki a megnyugtatásukra.
Kezdetben volt a simogatás, a csicsicsi és a cumi, bár ez utóbbi eleve csak a fiúknál jöhetett szóba relaxációs eszközként. Detti ugyanis - öntudatos ifjú hölgyként - már hónapokkal ezelőtt leszokott róla, legfeljebb a többiekét rágcsálja meg időnként. Ami az öccseit illeti, valamivel jobb volt a helyzet: vagy elhallgattak, vagy nem.

A négyes ikrek élete képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha nem - és persze ez volt a gyakoribb -, a szülőknek lehetőségük nyílt a forgalomban lévő ecsetelők és kenőcsök tesztelésére. Mint kiderült, a végeredményt illetően nincs érdemi különbség az egyes termékek között, hiszen csak időszakosan érzéstelenítik az ínyt. Az átmeneti megkönnyebbülés pedig nem mindig volt elegendő ahhoz, hogy az illető baba megnyugodjon és visszaaludjon.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ilyenkor a szülők maguk közé vették a kis ordító dervist, amit a kicsik habitusuktól függően megint csak más- és másképpen fogadtak. Peti szinte azonnal elhallgatott, Berci és Gabi jellemzően üvöltött tovább, míg Detti - aki egyebek mellett visításban is a legerősebb a négyes ikrek között - kizárólag akkor nyugodott meg, ha a papája az ölébe vagy a karjába vette. Akit pedig semmilyen módon nem lehetett elcsitítani, ment tovább az étkezőben lévő vendégágyra, hogy ne verje fel az egyre csökkenő létszámú alvókat.

Valamennyi babának az első nyolc fog kibújása jelentette a legtöbb nehézséget. Mire a rágófogakhoz értek, többé-kevésbé konszolidálódott a helyzet, így mostanában a szülők is többet alhatnak napi három-négy óránál. Ám, hogy az élet ne legyen olyan egyszerű, mostanra mindannyian benáthásodtak - édesanyjuk szavaival élve most ez jelenti a nehezített pályát.

Ezt is szeretjük