Ha nem bírsz a gyerekkel

Rosszaság, hiszti, alvásgondok

Minden babának akadnak rossz pillanatai. Tudd meg, hogy cselezheted ki a kis renitenst!

A legbékésebb gyerkőccel is megesik, hogy egyik pillanatról a másikra szinte kezelhetetlenné válik. Ilyenkor sem a szép szó, sem a dorgálás nem használ, míg egy egyszerű trükkel valóságos csodát tehetsz.

Gesztes Ágnesnek - a 16 éves Norbert, a négyéves Tomi, valamint a 16 hónapos négyes ikrek, Gábor, Berci, Detti és Peti édesanyjának - is akadnak nehéz pillanatai.

A testi közelség, mint gyógyír

Mint mindenkinek, a babának is lehet rossz napja, amikor mindenféle kézzelfogható ok - éhség, szomjúság, fáradtság, fogzás, betegség - nélkül másképp viselkedik, mint szokott, ami a nyűgösségben éppúgy megnyilvánulhat, mint a klasszikus hisztiben. Néhány gyerek már attól megnyugszik, ha magához szoríthat egy számára kedves tárgyat, sőt, akár egy egyszerű cumi is lecsillapíthatja a háborgó kedélyeket. Ám a tapasztalatok szerint ilyenkor leginkább egy kis plusz törődésre van szükség. A négyes ikrek között a fenti irányzatok mindegyike képviselteti magát.

- A fiúk esetében a cumi is segíthet, Detti pedig, aki már hónapokkal ezelőtt leszokott a cumizásról, a textilpelenka ölelgetésétől nyugszik meg - mondja az édesanya. - Van, hogy kettőt-hármat is begyűjt, és azokkal jön-megy, sőt, pelussal is alszik. Ezenkívül Bercire jó hatással van a zene, Petire pedig a csiklandozás - hogy ezt megkapja, időnként el is játssza, hogy rosszkedvű.

A testi közelséget pedig mindannyian nagyon igénylik, igaz, más és másféle módon, Peti például a fejét dugja a karunkba, Gabi és Berci inkább az ölünkbe bújnak. Az egyik segítőnk meg is jegyezte, hogy más családoknál az egyedüli babák nincsenek annyit kézben, mint nálunk a négy.

Elterelő hadművelet

Ahogy a baba nő, értelme rohamos ütemben fejlődik. Egyre inkább érdeklődik az őt körülvevő világ iránt, és szeretné azt a maga módján, azaz az érzékszerveit bevetve, minél alaposabban megismerni. A jelenség, bár önmagában normálisnak, sőt, egyenesen kívánatosnak mondható, számos problémát is felvet. A kicsit ugyanis sokszor az érdekli, ami számára tabu, például, mert kárt tehet magában vele, a tiltásra pedig élénk tiltakozással reagál.

Hasonlóképpen nyilvánulhat meg akkor is, ha kevesli az őt érő ingerek mennyiségét, például betegség vagy rossz idő miatt a szokásosnál többet kell a négy fal között tartózkodnia.

A négyes ikrek élete képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ilyenkor leginkább valamiféle elterelő hadművelet segíthet, ami Gesztes Ágnes elmondása szerint általában a négyes ikrek esetében is beválik. A mozgásos dalok, mondókák például amellett, hogy észrevétlenül fejlesztik a képességeiket, egyben el is vonják a figyelmüket a tiltott dologról vagy tevékenységről, ami nem sokkal korábban még annyira foglalkoztatta őket.

Ám, amit még ennél is jobban szeretnek, az a tánc. Gyerekzenéből szerencsére bőséges repertoár áll a babák rendelkezésére, a szülők felteszik az aktuális kedvencek valamelyikét, a kicsik pedig a maguk módján mozognak rá, akár önállóan, akár szüleik kezében - ilyenkor teljes a boldogság.

Alvásgondok - következetesség és gyengédség

A babáknak akadnak időszakaik, amikor nehezen alszanak el, illetve könnyen felriadnak, és akadnak közöttük kifejezetten rossz alvók is. Mindez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a lefektetést a szülőtől való elszakadásként élik meg, és a maguk módján, azaz sírással tiltakoznak ellene. Valójában ily módon próbálnak meggyőződni arról, hogy minden rendben van, hiszen a hangjukra anya vagy apa megjelenik az ágyuk mellett.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megkönnyíti az ébrenlét és az elalvás közötti átmenetet, ha valamilyen testre szabott rituálét dolgozol ki gyermeked számára, mely részben már önmagában, részben pedig az ismétlődés révén nyugtatóan hat rá. Ez éppúgy lehet rövid mese, mint egy kis dajkálás, a hatást pedig tovább fokozhatja egy plüssállat vagy akár csak egy textildarab - mint a Detti-féle pelus -, amit a kicsi magához szoríthat.
Gesztes Ágnes négy babát altat el nap mint nap.

15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt nevelj

Nézegess képeket!

Elolvasom
Hogy a helyzet ne váljon kezelhetetlenné, a kicsik napi ritmusát össze kellett hangolnia. Például annak is ki kell várnia a következő alvási időt, aki a többieknél korábban ébredt, leszámítva az olyan szélsőségeket, mint a hajnali négy órai kelés - ekkor a kis éjjeli bagolynak jár a soron kívüli szunyókálás. Igaz, így a négyes ikrek elesnek attól a fajta rugalmasságtól, aminek egyetlen baba esetén még bőven lehet létjogosultsága, viszont a rendszerességből adódóan mindig tudják, mire számíthatnak. Szüleik egyébként nem hívei az egyedül elalvásnak.
 
- Napközben a négyes ikrek kint alszanak, ketten-ketten két ikerbabakocsiban, melyeket helyben szoktam huzigálni, mintegy ringatásképpen - mondja az édesanya. - Akinek pedig így sem sikerül elaludnia, mint legutóbb Gabinak, azt egy egyszemélyes kocsiban tologatom fel-alá az udvaron.

Esténként pedig két-három hónappal ezelőttig a karunkban aludtak el, és csak ezután tettük le őket a saját fekhelyükre. Persze ez sem mindig jött be, főleg Berci és Gabi esetében, akik felriadva a kiságyat ütötték, sőt, időnként beszélgettek is a saját nyelvükön, amivel könnyen felkeltették a többieket, különösen Dettit, aki érzékeny a zajokra.

Ezt megelőzendő a renitens babát kivittem a konyhába, egy utazóágyra, ahol öt percen belül garantáltan elaludt - bár, hogy mért volt jó ez nekik, nem tudom.

Ritkán, de megeshet, hogy a fenti trükkök sem használnak. Fogadd el, hogy vannak ilyen helyzetek, és hagyd, hogy csemetéd kitombolja magát. Meglátod, a vihar, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlik majd.

OLVASD EL EZT IS!

kisbaba anyuka
  • gyereknevelés
  • mondókák

Így lesz okos a gyereked!

ketten
  • gyereknevelés
  • személyiség

2 test, 1 lélek?

Ezt is szeretjük