Viszkető foltok, irritáció, bőrpir?

A napallergia jellegzetes tünetei és kezelése

Miért alakul ki, és mit tehetsz a napallergia ellen?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyár elvitathatatlan előnye a téllel szemben, hogy a gyerekek immunrendszerét sokkal kevesebb támadás éri. Sajnos azonban ennek az évszaknak is megvan a maga hátulütője.

Nemcsak a napégéstől kell óvni a kicsiket, a napallergia tünetei is okozhatnak kellemetlen perceket a gyerkőcnek és neked egyaránt.

A napallergia tünetei

Napallergiáról - urticariae solare - szigorúan véve akkor beszélhetünk, ha a kellemetlen, vöröslő, viszkető bőrtünetek azokon a testfelszíneken is megjelennek, amelyek nem érintkeztek napfénnyel. A köznyelvben azonban az ennél enyhébb, kizárólag a fénynek kitett területeken jelentkező tünetekre esetén is használatos a napallergia szó.

Tipikus jelek

Mi okozza a napallergiát?

A betegség kialakulásának hátterében egyfelől állhatnak örökletes tényezők, így például a bőr pigmentációja, a bőrszín, az anyajegyek, szeplők száma.

Számos gyógyszer - például antibiotikumok -, kozmetikum, tusfürdő tartalmazhat olyan fényérzékenyítő anyagot, amely növelheti a napallergia kialakulásának kockázatát. Egyes fűszernövények is érzékennyé tehetik a bőrt napfényre, így például az ánizs vagy a kömény. Bár a tüneteket sokszor összetévesztik a napégéssel, a napallergia esetén nem alakul ki bőrhámlás.

Az alábbi galériában olyan házi gyógymódokat találsz, amelyeket napégés esetén vethetsz be. Lapozd át!

A napallergia kezelése

A tünetek jelentkezése után langyos vízzel tisztítsd meg a bőrt a naptejtől, és használj gyermekek számára ajánlott, hűsítő, gyulladáscsökkentő krémet. A viszketést antihisztamin-tartalmú kenőccsel orvosolhatod. Amennyiben egy-két napon belül nem múlnak el a tünetek, illetve hólyagok is kialakulnak a bőrön, mindenképpen forduljatok orvoshoz.

Hogy előzhető meg?

Fontos, hogy a kicsivel betartasd az alapvető napozási szabályokat, vagyis délelőtt tíz és délután négy óra között ne érje közvetlen napfény a bőrét. Használjatok gyermekeknek készült fényvédő krémet: ezek jellemzően magas faktorszámú fizikai fényvédők - vagyis visszaverik a napfényt a bőrfelszínről. Lehetőség szerint öltöztesd a kicsit jól szellőző hosszúnadrágba, illetve hosszú ujjú felsőbe.

Ezt is szeretjük