Mély nyomot hagy a gyerek lelkében: 3 mondat, amit mondj gyakran a gyereknek

Szüksége van rá, hogy időről időre hallja.

Mondd gyakran a gyereknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világon a legszebb, egyben a legfelelősségteljesebb és a legösszetettebb feladat is szülőnek lenni. Az ember szeretné jól csinálni, és próbálja kerülni, hogy bármiben is hibázzon. Nemcsak arra érdemes azonban figyelni, mit ne tegyen vagy mit ne mondjon az ember szülőként, hanem arra is, mi fontos, hogy elhangozzon a gyerek felé, hogy a lelke rendben legyen, és rendben fejlődjön.

A következőkben három olyan mondatról olvashatsz, amelyet szülőként mindenképpen mondj el a gyermekednek. Részletesen megindokoljuk, hogy miért.

Büszke vagyok rád

Nagyon sok szülő elfelejti elmondani a gyermekének, hogy büszke rá, holott valóban az, csupán nem érzi a fontosságát, hogy szóban is kifejezze. A gyereknek pedig szüksége van erre a pozitív visszaigazolásra. Ugyanígy bármilyen dicsérő szó, a legkisebb dologért is, megerősítés a gyerek számára, egyfajta útmutatás, hogy ahogyan viselkedett vagy megnyilvánult, egy jó irány, és csak így tovább.

Mindig itt vagyok neked

Nagyon fontos a gyerek lelki egyensúlya szempontjából, hogy érezze, biztos, szerető családi közegben van. Nemcsak biztonságérzete növelése okán lényeges azonban, hogy gyakran elhangozzon ez a mondat a gyereknek, hanem azért is, hogy abban a tudatban nőjön fel, hogy hozzátok mindig fordulhat. Különösen akkor nő majd meg ennek a lehetősége, ha nagyobb lesz.

Hibáztál, de rendbe hozhatod

Nincs olyan gyerek, aki néha ne tenne rosszfát a tűzre, ám lényeges, hogy a dorgálás és a magyarázat után, miért cselekedett helytelenül, azt is hallja, hogy a csínytevésétől függetlenül ő még nincs javíthatatlan rossz gyerekként elkönyvelve. Tudnia kell, hogy ha a hibáját beismerve jóvá akarja tenni, amit tett, van rá lehetősége, és a megbánással megbocsátást nyer, egyúttal pedig lehetőséget, hogy tiszta lappal kezdjen.

Ezt is szeretjük