Szabad csapvizet adni a babának? Így válassz neki italt
Nem mindegy, mit adsz a babának inni, hiszen a szervezete még érzékenyen reagálhat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt már jó ideje tudni lehet, hogy a cukros teák nem tesznek különösebben jót a piciknek, de nem árt, ha a folyadékválasztással egyébként is vigyázol, ugyanis nem mindegy, hogy milyen minőségű és mennyiségű innivalót adsz a csöppségnek.

A kicsik vízháztartása nagyon érzékeny, testsúlykilogrammonként 150 milliliter folyadékra van szükségük, amelyet az anyatej - mint fő táplálékforrás - fedez, mégis érdemes kiegészíteni mással is, a baba igényeinek megfelelően.

Ez lehet tea, természetesen mindenféle élénkítő összetevőtől mentes, négy-hat hónapos kortól pedig zöldség- és gyümölcslé, esetleg bébiital is, de kizárólag cukormentes formában.

Persze nem szabad a vízről mint alapvető szükségletről sem megfeledkezni, ha már ilyen kicsi korban arra neveled a gyerkőcöt, hogy vizet fogyasszon a cukros üdítők helyett, azzal az egészségét hosszú távon óvhatod - persze ha a megfelelő folyadékot választod számára.

Milyen vizet válasszak?

A felnőttek vízivási szokásai nagyban különböznek: egyesek szerint a csapvíz teljesen megfelelő szomjoltó, mások csakis ásványvizet hajlandóak inni. Ám ha babákról van szó, a paletta tovább bővül, ugyanis a babavíz szintén felmerül lehetőségként. Most szó szerint tiszta vizet öntünk a pohárba, melyiket érdemes a kicsi számára választani!

Csapvíz

Sokan azt gondolják, a csapvíz kellőképpen tiszta ahhoz, hogy a babák ezt igyák, de ez csak részben igaz. Nyilván az ÁNTSZ előírásai szigorúak, ezért akármi nem folyhat a csapból, de a babák érzékeny szervezete miatt a legjobb, ha a csapvizet a cumiba töltés előtt felforralod, majd megvárod, amíg szobahőmérsékletűre hűl, és csak ekkor adod a babának. Így biztosan kiszűrhetsz minden esetleges baktériumot, ami minden elővigyázatosság ellenére belekerülhetett a vízbe.

Ásványvíz

Az ásványvizek ásványianyag-tartalma sokkal nagyobb, mint ami a csapvízben található, sokszor még egy felnőtt szervet számára is gondot okoz, hogy ezeket feldolgozza, a babák veséjét pedig különösen megterheli ez a mennyiség, így ásványvizet egyéves kor alatt semmiképpen nem szabad nekik adni. Utána is érdemes a gyermekorvos véleményét kikérni, hogy szükség van-e rá.

Babavíz

A babavíz nem attól más, hogy mellőzi az ásványi anyagokat, de sokkal kisebb mennyiségben tartalmazza azokat, illetve a vesére nézve veszélyes nitrátot és nitritet csak kicsi, nem kimutatható mennyiségben tartalmazza. A baba optimális fejlődése és egészsége érdekében ez a legjobb választás, mert megtalálható benne, amire a szervezetének szüksége van, ám nem károsítja azt.

Mindenre figyelj!

Nem csupán a cumisüvegbe fontos babavizet tölteni, de minden más ételt, italt, amit a picinek készítesz, célszerű ebből csinálni. Gondolunk itt a tápszerre, a teára vagy éppen a házilag készített bébiételre is - ezeknél sem mindegy, hogy milyen alapanyaggal dolgozol.

Ezt is szeretjük