Mi a gyerek első szava?
Ilyen személyiségre utal!
A várva várt mama helyett sokszor furcsább első szó hagyja el az apróságok száját. Tudd meg, mindez miről árulkodik!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerkőc első szavai minden szülő életében hatalmas jelentőséggel bírnak. A legtöbb anya valahogy úgy képzeli el a nagy jelenetet, hogy babusgatja majdnem egyéves csemetéjét, aki egyszer csak elmosolyodik, és félig-meddig kivehetően azt mondja: mama. Nem csoda hát, ha sokaknak egy cseppnyi csalódással vegyes meglepetést okoz, ha valami egészen mást említ először a baba.

Egy kutatás tanúsága szerint sokkal gyakrabban hallani először a papa szót, de egészen meghökkentő hangsorok is helyet érdemeltek a dobogósok között. Sok apróság száját először a határozott add ide hangsor hagyja el, míg másoknak az első megnyilvánulása erre az egész világra az, hogy nem.

Változó, hogy egy gyerkőc mikor kezd beszélni: van, aki egyévesen már egyszerűbb mondatokkal is megbirkózik, más gyerekek viszont csak kétéves korukra kezdenek mondatértékű szavakat használni. Az azonban egyértelmű, hogy az a bizonyos első, felnőttek számára is érthető megnyilvánulás sok mindenről árulkodik. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hangsorokat: tudd meg, az első szava alapján milyen felnőtt lesz csemetéd!

Átlagosan a szülők 95%-a emlékszik gyermeke első szavára, de sokan közülük írásban őrizték azt meg. Gondolj arra, hogy egyszer csemetédet is érdekelni fogja, milyen is lehetett ő kisbabaként, és vezess babanaplót, amiből akár felnőttként is sokat megtudhat kicsiny önmagáról. A legfontosabb pillanatokat mindenképp rögzítsd: mikor kezdett járni, mi volt az első szava, és hogyan barátkozott.

Papa, mama - a jó gyerek

Akinek a papa, mama, anya, apa szavak valamelyike tetszik meg elsőként annyira, hogy saját maga is kimondja, nem kimondottan forradalmár alkat. Később is számíthatsz arra, hogy mind a testi, mind a személyiségfejlődés terén nagyjából úgy követik nála egymást az egyes lépcsőfokok, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Félreértés ne essék, ez nem jelenti azt, hogy csemetéd ne lenne egyéniség: attól, hogy a te nevedet ejtette ki elsőként, még lehet rosszcsont kölyök.

Az azonban biztos, hogy a család kiemelkedő jelentőséggel bír majd számára, és akármilyen nehéz helyzetről legyen is szó, a te véleményedet megkérdőjelezhetetlennek tekinti - legalábbis a fejlődés korai szakaszában. Serdülőkorára minden gyerkőcnél egyhangúan életbe lép a tiltakozó chip, akár a szülei nevét mondta ki először, akár valami mást. Ekkor is tudnod kell azonban, hogy fontos vagy neki, és, ha ezt vele is tudatod, magabiztosan vág majd neki a felnőtt élet kihívásainak.

Nem! - az örök tiltakozó

Úgy fest, igen hamar eldőlt, hogy egy kis tiltakozóval van dolgod. Csemetéd azok közé tartozik, akiknek igen hamar kialakul az igazságérzetük, és nem hagyja magát egykönnyen meggyőzni semmiről. Abban biztos lehetsz, hogy makacsságát felnőttkorára is megőrzi, azonban ez az egy szó még nem utal arra, hogy végzetesen önfejű lesz.

Logikus érvekkel valószínűleg el tudod érni, hogy a játszótér fenegyereke megértse, hogy a földön talált holmik nem ennivalók, azonban nem kevés energiát igényel a magyarázat. Talán éppen azért, mert nehezen fogadják el mások véleményét, és sokkal választékosabb vitákba mennek bele, mint társaik, azok a gyerekek, akik elsőként nemmel feleltek a világra, nagyon is éles eszűek.

Bár jobban szeretik óvó anyai segítség nélkül járni a maguk útját, kifejezetten kíváncsi természetük van. Anyaként azonban nehéz pillanatokra számíthatsz, amikor télvíz idején porontyod semmi áron nem hajlandó azt a csúnyább, de vastagabb sálat felkötni, és általad túl vékonynak ítélt szerelésben viharzik el hógolyózni.

Add ide! - aki tudja, mit akar

A követelőző első szavak nem feltétlenül utalnak önközpontú személyiségre, hiszen a baba számára még nem világos, hogy a tárgy, amit a magáénak akar, lehet, hogy valaki más tulajdona. Bár a szülők számára meglepő lehet, sok apróság mondja ki ezt a két egybemosódó szót először, hiszen a babanyelvnek kifejezetten könnyű. Valószínű ugyanakkor, hogy csemetéd később sem fog sokat gondolkozni, ha vágyait kell kifejezésre juttatnia, és amint elkezd folyamatosan beszélni, mindent szeretne majd megtapasztalni, amit a szavakkal csak lehet.

A miértek időszaka vele kifejezetten nehéz lehet, de a játékboltban tett kirándulás sem lesz egyszerű, hiszen nagy hisztikre számíthatsz, ha az a bizonyos első szó nem válik be, hogy megszerezze a legújabb babakastélyt. Gyermeked valószínűleg felnőttként is kifejezetten kommunikatív lesz, ha pedig olykor elő is fordul, hogy hamarabb mond ki szavakat, mint ahogy átgondolta volna azok következményeit, kíváncsisága révén kimondottan empatikus személyiség válhat belőle.

Cica, cici - az apró részletek embere

A két szó többnyire ugyanarra a babahangra vezethető vissza, ami leginkább ennyi: szissz. Ezt a megnyilvánulást azonban minden anya másképp értelmezi, valószínűleg attól függően, hogy miután elgügyögte, a gyerek a melle vagy a plüssmacska után nyúl. Mindazonáltal az, ha valaki első szavának főnevet választ, de nem az egyik szülő nevét, aprólékos, részletgazdag figyelemre utal.

Ha már egészen kicsi korában is magára tudják vonni a figyelmét a tárgyak, valószínűleg később is jó megfigyelőképessége lesz, és könnyen átlátja a bonyolultabb összefüggéseket is.

Ha gyermeked névvel illette a cicát, szókincse valószínűleg nem reked meg ennél az egy névszónál, és hamarosan a világ minden jelenségére próbál verbális kifejezést találni. Bár nem biztos, hogy a társaság középpontja lesz, ha valakit közel enged magához, az könnyen megszereti értékes, kifinomult személyiségét.

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük