5 mérgező mondat, amit a sikeres gyereket nevelő szülők soha nem használnak

Egyes mérgező szülői mondatok aláássák a gyerek önbecsülését.

Mérgező szülői mondatok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mielőtt megszületnek a gyerekeink, mindannyian tökéletes szülők vagyunk, pontosan tudjuk, hogyan kell gyereket nevelni, nem követünk el hibákat. A neheze akkor jön, amikor valóban anyává, apává válunk. Ahogy a gyerek cseperedik, napról napra számos olyan szituációba kerülünk vele, amire esetleg meggondolatlanul, indulatból reagálunk. Ilyenkor elhangozhatnak olyan mondatok, melyek - különösen, ha ismétlőnek - akaratlanul is aláássák a gyerek önbizalmát.

Ahhoz, hogy a személyisége minél kiegyensúlyozottabban fejlődjön, bízzon önmagában, és sikereket érhessen el az életben, fontos, hogy szülőként tisztában legyél vele, melyek azok a mérgező mondatok, amiknek a használatát akkor is kerülni kell, ha a gyerek felbosszantott a viselkedésével, nem úgy reagál egy helyzetre, ahogyan azt várnád. 

5 mérgező mondat, amit ne mondj a gyereknek

Amikor a gyerek „rosszul” viselkedik, kifakad, esetleg dührohamot kap, elsősorban megnyugtatásra van szüksége. Dr. Tovah Klein gyermekpszichológus szerint minden olyan mondat, amely a gyereket hibáztatja egy „nem helyénvaló” viselkedéséért vagy érzelemért, maradandó károsodást okozhat az önbecsülésében.

- A szégyen érzése egy kisgyerek számára mérgező lehet, melyet aztán magukkal is visznek: az önmagukban való kételkedés magjává válik a lelkükben.

Mérgező mondatok, melyek aláássák a gyerek önbecsülését

  • Szóval megint rosszkedved van. Mindig rosszkedved van.
  • Miért idegeskedsz mindig, amikor ez történik?
  • Muszáj mindig ezt csinálod?
  • Ez nevetséges!
  • Túlreagálod.

Amikor egy gyereket akár akaratlanul is, de megszégyenítenek a szülők - azok az emberek, akiknek a szeretete és a véleménye a legfontosabb számára -, az önbizalma csorbul, motivációja csökken. Emiatt kevésbé valószínű, hogy új dolgokat próbál ki, új kihívásokkal néz szembe, melyekre azonban szüksége van a későbbi sikerek eléréséhez.

A szülők célja általában egyáltalán nem a megszégyenítés, ám a mindennapok stressze, a kisebb-nagyobb családi frusztrációk, testvérharcok közepette könnyen kibukhatnak olyan mondatok, melyekkel meggondolatlanul aláássák a gyerek önbizalmát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Mit mondj helyette?

Amikor úgy érzed, hogy a gyereked felbosszantott, először is lépj hátra egyet, és végy egy mély levegőt. Próbáld megőrizni a higgadtságodat és nem indulatból reagálni. Ami nagyon fontos, hogy ismerd el a gyerek érzelmeinek létjogosultságát. Például így: „Értem, hogy most rosszkedved van, és nem akarsz óvodába menni.” „Megértem, hogy ideges vagy az öcsédre, amiért elvette a játékodat.”

Amellett, hogy elismered a gyerek nehéz érzéseinek létjogosultságát, mondd el neki, hogy a csalódottságától, a dühétől vagy a rosszkedvétől függetlenül sajnos muszáj megtenni valamit: óvodába menni, abbahagyni az öccsével való ordítást. Nem kell túlbeszélni, de egy kis empátia sokat segít. És ami még nagyon lényeges: ha mégis elvesztetted a türelmedet, és felindultságodban olyasmit mondtál, amit megbántál, ismerd el a hibádat, kérj bocsánatot. Ez segít visszaépíteni a köztetek lévő bizalmat.

4 mérgező mondat, amit sose mondj a fiadnak anyaként - Lélekmétely szavak, melyek sok családban elhangzanak

Ártalmatlannak hitt, ám kártékony mondatok.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük