Ha szeretnél gyermeket, ezt tudnod kell! (x)
A vitaminoknak rendkívül fontos szerepük van a magzat egészséges fejlődésében, de nem mindegy mit és mennyit veszel magadhoz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha már foglalkoztat az anyaság gondolata és úgy tervezed, hogy hamarosan családot szeretnél, érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venned. Amellett, hogy káros szokásaidtól mihamarabb meg kell szabadulnod, fontos, hogy odafigyelj a helyes étkezésre és megfelelő vitaminbevitelre. A vitaminok és ásványi anyagok ugyanis nemcsak jó közérzetünkhöz járulnak hozzá, de hatással lehetnek a születendő gyermeked egészségére is.

Ma már számos születési rendellenesség biztonsággal kiszűrhető még a magzati állapotban, de a legjobb, ha mindent megteszel annak érdekében, hogy megelőzd a bajt.

Az egyik legfontosabb vitamin

A folsav a B-vitaminok csoportjába tartozik és nélkülözhetetlen a sejtek osztódásához. A sejtekbe történő felvételéhez és raktározásához B12 vitaminra van szükség. Ha például vashiányban szenvedsz, a folsav szükségleted is megnövekszik.

Folsavhiányra elsősorban a gyorsan osztódó sejtek érzékenyek. Mivel a magzat növekedését és fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg, a megfelelő mennyiségű folsav bevitele a DNS előállításában betöltött szerepe miatt rendkívül fontos. Az egészséges ember mintegy 5-15 mg folsavat raktároz szervezetében, melynek fele a májban található.

Folsavhiány következtében kialakuló kórképek

  • Vérszegénység.
  • Neurológiai zavarok.
  • Vegetatív zavarok.
  • Pszichiátriai zavarok: álmatlanság, ingerlékenység, feledékenység, depresszió.
Ha gondoskodni szeretnél a kisbabád és saját egészséged védelméről, válassz a Merck egészségvédő termékei közül! Részletekért kattints!

Ha terhes vagy

A terhesség alatti folsav szükséglet napi 400 mikrogramm. Ennek hiányában felszaporodhat egy aminosav, a homocystein mennyisége, aminek hatására zavart szenved a velőcső záródási folyamata. Ez már igen korai terhességi korban lezajlik, gyakorlatilag a terhesség első 28 napjában. Ekkor a kismamák nagy része még nem is tud a terhesség létrejöttéről.

Miért a biológiailag aktív folsav?

A biológiailag aktív kifejezés azt jelenti, hogy egyből - átalakítás nélkül - hasznosul a szervezetben a folsav. Ha valaki MTHFR-génhibát hordoz - a populáció 50%-a is lehet -, a szintetikus folsav nem tud teljes mértékben hasznosulni, ilyen esetekben alapvető fontosságú a fokozott és jól hasznosuló folsavforma szedése terhesség előtt és alatt.

A géndiagnosztika és a biológiailag aktív folsav együttesen hozzájárul ahhoz, hogy a szülész-nőgyógyász szakorvosok egyénre szabott védelmet tudjanak nyújtani a gyermekvállaló nők részére.(%oldalmero(504613, 410780)%)
Ezt is szeretjük