Megható segítség: mesével gyógyítják a gyerekek beteg társaikat
Kisdoktorok járják a kórházakat, hogy a legszebb mesékkel csaljanak mosolyt a beteg apróságok arcára.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A K&H gyógyvarázs - a K&H Csoport gyermek-egészségügyi programja - indulása óta törekszik arra, hogy ne csak műszerekkel és eszközökkel segítse a magyar gyermekellátással foglalkozó intézményeket, hanem a kicsik lelki gyógyulásához is hozzájáruljon.

2010 őszén indította el meseolvasó kisdoktorok programját, amelyben középiskolai osztályokat von be oly. A diákok az önkéntesség jegyében a tanév során több alkalommal ellátogatnak egy közeli kórházba, hogy mesét olvassanak a beteg gyermekeknek. 2011 az önkéntesség éve, ezért a meseolvasás még aktuálisabb a közreműködők számára is.

Kevés idő, nagy öröm

Mint minden önkéntes programnak, a meseolvasásnak is komoly nevelési és edukációs előnye van. Sok diák még egyáltalán nem tett semmit önként másokért - ez lehet az első alkalom.

Azonnali pozitív visszajelzést kapnak a diákok a kórházban levő gyerekektől. A résztvevők megtapasztalhatják, hogy nagyon kicsi energia- és időráfordítással milyen hatalmas örömet képesek szerezni másoknak.

Nem egyedül kell vállalniuk az önkéntes munkát, mivel társaikkal, tanáraikkal együtt vesznek részt a programban. Fontos a közös felkészülés és gyakorlás is. A meseolvasás kapcsán értékes beszélgetések, gondolatok születhetnek. Ki kell emelni a tanárok szerepvállalását, akik nélkül nem lehet eredményes program.

Az ő munkájuknak köszönhető, hogy nemcsak a közös felkészülés során beszélgetnek arról, mit tapasztalnak majd meg a kórházban, hanem a meseolvasás után is együtt dolgozzák fel az élményeket.

A középiskolásoknak különösen fontos lehet az önkéntes program, hiszen ebben az életkorban sokan inkább önmagukkal vannak elfoglalva, és jó hatással lehet rájuk, ha a figyelmük egy rövid időre azokra terelődik, akiknek az ő segítségükre van szükségük. Az önkéntes munkáról minden diák számára oklevelet állítanak ki, amelyet később csatolhat továbbtanulási, álláskeresési anyagaihoz.

A meseolvasás helyszínei

A helyszín általában kórház díszterme, könyvtára, játszószobája, ahova el tudnak jutni a nem ágyhoz kötött betegek. Itt általában egy hosszabb mesét több diák olvas fel, a szerepeket egymás között felosztva. Ám van ágy melletti olvasás is: ekkor két-két diák olvas olyan kicsiknek, akik helyhez kötöttek. Az egyeztetések során a szervezők külön figyelmet fordítanak arra, hogy a diákok ne találkozzanak fertőző betegekkel vagy olyan esetekkel, amelyek lelkileg túlságosan felzaklatnák őket.

Mit olvasnak?

A meséket a tanárokkal előre egyeztetve választhatják ki a diákok, de a K&H gyógyvarázs is küld javaslatokat - elsősorban népmeséket, illetve Lázár Ervin, Bálint Ágnes meséit ajánlják az önkéntesek figyelmébe. A kisdoktorok jellemzően többféle korosztálynak szánt mesével készülnek.

Forrás: K&H gyógyvarázs

Ezt is szeretjük