A világ legsegítőkészebb gyerekei az övék: a maja szülőktől van mit tanulni

Az ősi életformájukat őrző maják gyerekeit nem kell kérlelni, hogy etessék meg a kutyát.

maya-lanyok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyugati civilizáció hozta gyermekközpontúság és az anyagi jólét az elmúlt évtizedekben egy sokkal könnyedebb, kötelezettségektől mentes gyerekkornak ágyazott meg, mint ami a korábbi évszázadokat jellemezte. Ebbe a gyerekkorba sok helyen a játékon kívül csak a tanulás fér bele.

Ez elsőre pozitív változásnak tűnik, ám egyúttal olyan negatívumokat is magával hozott, mint a megszaporodó hisztik, a végeláthatatlan szülő-gyerek egyezkedések és veszekedések a család életében. Hogy lehet ezt másként is csinálni, arra jó példák azok a közösségek, melyek ma is őrzik ősi életformájukat.

A világ legsegítőkészebb gyerekei

A maja családokban például mindez egészen másként megy. Sem a kicsi, sem a nagyobb gyerekeket nem kell sokszor egymás után megkérni valamire, fenyegetőzni, ha nem teszik meg, amit a szülők kérnek tőlük. Sőt még jutalmat sem kell kilátásba helyezni az elvégzett feladatért. Ennek oka, hogy a szülők egyrészt építenek a gyerekek veleszületett segítő szándékára, tenni akarására. Másrészt nagyon fontosnak tartják, hogy átadják gyerekeiknek kultúrájuk legfontosabb értékeit.

A hagyományőrző maja nevelés alapja, hogy a szülők sokkal összetettebb készségekre tanítják a gyerekeket, mint a mosás vagy a mosogatás. Arra szoktatják őket, hogy figyeljenek a környezetükre, észrevegyék, ha tennivaló adódik, és azt végezzék is el, kötelességtudó családtagok legyenek. Ebbe az is beletartozik, hogy ne zavarják a csoport kohézióját, dinamikáját. Megtanulják, hogyan mérjék fel maguk körül a helyzetet, először megfigyelnek, és csak aztán cselekednek. Mindez olyan fontos cél és érték a gyerekek és a maja kultúra számára, hogy Mexikóban sok helyen külön kifejezéssel illetik: ez az acomedido.

Az acomedido összetett fogalom, légyege, hogy nem pusztán azért végzek el egy házimunkát vagy feladatot, mert valami rám parancsolt, hogy csináljam, hanem azért, mert figyelek a környezetemre, és tudom, hogy az adott pillanatban ez a megfelelő segítség.

Hogyan nevelj segítőkész gyerekeket?

1-7 éves korosztály

A totyogósoknak természetes vágyuk, hogy segítsenek a szüleiknek. Persze amikor még csak ismerkednek egy feladattal, sokat ügyetlenkednek, rumlit csinálnak, ám ha gyakorolhatják, beletanulnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Naponta többször kérd meg, segítsen neked és a családnak valamiben. Túlzásba ne vidd, elég óránként egy kérés. Természetesen olyan egyszerű feladatot kapjon, amit el is tud végezni. Megkérheted például, hogy hozzon oda neked valamit - papucsot, krumplit, papír zsebkendőt -, bevásárlást követően ő is cipelhet egy kisebb, könnyű szatyrot, megnyithatja a kerti locsolót.

Ügyelj rá, hogy a feladat ne valamilyen mondvacsinált vagy játék munka legyen, hanem olyan, amivel valóban hozzájárul a család mindennapjaihoz, amivel segítségedre van!

7 éves kor felett

Ha a gyerek kisebb korában nem szokta meg, hogy segítsen, légy türelemmel. Először a fenti ötletekkel próbálkozz. Nem biztos, hogy elsőre hajlandó lesz segíteni, de belerázódik majd. A továbbiakban figyeld meg, hogy milyen területeken ügyes, milyen feladatokat végez el szívesen. Ezután már a képességeinek megfelelő, bonyolultabb munkákat is adhatsz neki.

Ne felszólítsd, hogy csinálja meg ezt vagy azt, hanem utalj az elvégzendő feladatra, mondhatod például, hogy „üres a kutya tányérja”, amiről eszébe jut, hogy megetesse a kutyát, vagy „lássunk neki a vacsora elkészítésének”.

Cikkünk Michaeleen Doucleff Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket című könyve alapján készült.

konyvborito-hogyan-neveljunk
Michaeleen Doucleff ki akarta deríteni, mi az, amiben a nyugati szülők rossz nyomon járnak. Elment Mexikóba a majákhoz, a sarkvidékre az inuitokhoz és Tanzániába a hadzákhoz. Ezek a szülők egészen más jellegű kapcsolatot alakítanak ki a gyerekeikkel, mint a nyugati szülők többsége: nem kontrollálni akarják őket, hanem együttműködni velük, nem a félelemre építenek, hanem a bizalomra és az egyéni igényekre összpontosítanak, nem arra, hogy életkorának megfelelően hol kellene tartania a gyereknek. A gyerekek hihetetlenül kedvesek, nagyvonalúak és előzékenyek lesznek anélkül, hogy kiabálnának velük, unszolnák, vagy öt-tíz percre a szobájukba küldenék őket.

Kiadja: 21. Század Kiadó.

Ára: 3517 forint.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük