A világ legsegítőkészebb gyerekei az övék: a maja szülőktől van mit tanulni
Az ősi életformájukat őrző maják gyerekeit nem kell kérlelni, hogy etessék meg a kutyát.

maya-lanyok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyugati civilizáció hozta gyermekközpontúság és az anyagi jólét az elmúlt évtizedekben egy sokkal könnyedebb, kötelezettségektől mentes gyerekkornak ágyazott meg, mint ami a korábbi évszázadokat jellemezte. Ebbe a gyerekkorba sok helyen a játékon kívül csak a tanulás fér bele.

Ez elsőre pozitív változásnak tűnik, ám egyúttal olyan negatívumokat is magával hozott, mint a megszaporodó hisztik, a végeláthatatlan szülő-gyerek egyezkedések és veszekedések a család életében. Hogy lehet ezt másként is csinálni, arra jó példák azok a közösségek, melyek ma is őrzik ősi életformájukat.

A világ legsegítőkészebb gyerekei

A maja családokban például mindez egészen másként megy. Sem a kicsi, sem a nagyobb gyerekeket nem kell sokszor egymás után megkérni valamire, fenyegetőzni, ha nem teszik meg, amit a szülők kérnek tőlük. Sőt még jutalmat sem kell kilátásba helyezni az elvégzett feladatért. Ennek oka, hogy a szülők egyrészt építenek a gyerekek veleszületett segítő szándékára, tenni akarására. Másrészt nagyon fontosnak tartják, hogy átadják gyerekeiknek kultúrájuk legfontosabb értékeit.

A hagyományőrző maja nevelés alapja, hogy a szülők sokkal összetettebb készségekre tanítják a gyerekeket, mint a mosás vagy a mosogatás. Arra szoktatják őket, hogy figyeljenek a környezetükre, észrevegyék, ha tennivaló adódik, és azt végezzék is el, kötelességtudó családtagok legyenek. Ebbe az is beletartozik, hogy ne zavarják a csoport kohézióját, dinamikáját. Megtanulják, hogyan mérjék fel maguk körül a helyzetet, először megfigyelnek, és csak aztán cselekednek. Mindez olyan fontos cél és érték a gyerekek és a maja kultúra számára, hogy Mexikóban sok helyen külön kifejezéssel illetik: ez az acomedido.

Az acomedido összetett fogalom, légyege, hogy nem pusztán azért végzek el egy házimunkát vagy feladatot, mert valami rám parancsolt, hogy csináljam, hanem azért, mert figyelek a környezetemre, és tudom, hogy az adott pillanatban ez a megfelelő segítség.

Hogyan nevelj segítőkész gyerekeket?

1-7 éves korosztály

A totyogósoknak természetes vágyuk, hogy segítsenek a szüleiknek. Persze amikor még csak ismerkednek egy feladattal, sokat ügyetlenkednek, rumlit csinálnak, ám ha gyakorolhatják, beletanulnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Naponta többször kérd meg, segítsen neked és a családnak valamiben. Túlzásba ne vidd, elég óránként egy kérés. Természetesen olyan egyszerű feladatot kapjon, amit el is tud végezni. Megkérheted például, hogy hozzon oda neked valamit - papucsot, krumplit, papír zsebkendőt -, bevásárlást követően ő is cipelhet egy kisebb, könnyű szatyrot, megnyithatja a kerti locsolót.

Ügyelj rá, hogy a feladat ne valamilyen mondvacsinált vagy játék munka legyen, hanem olyan, amivel valóban hozzájárul a család mindennapjaihoz, amivel segítségedre van!

7 éves kor felett

Ha a gyerek kisebb korában nem szokta meg, hogy segítsen, légy türelemmel. Először a fenti ötletekkel próbálkozz. Nem biztos, hogy elsőre hajlandó lesz segíteni, de belerázódik majd. A továbbiakban figyeld meg, hogy milyen területeken ügyes, milyen feladatokat végez el szívesen. Ezután már a képességeinek megfelelő, bonyolultabb munkákat is adhatsz neki.

Ne felszólítsd, hogy csinálja meg ezt vagy azt, hanem utalj az elvégzendő feladatra, mondhatod például, hogy „üres a kutya tányérja”, amiről eszébe jut, hogy megetesse a kutyát, vagy „lássunk neki a vacsora elkészítésének”.

Cikkünk Michaeleen Doucleff Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket című könyve alapján készült.

konyvborito-hogyan-neveljunk
Michaeleen Doucleff ki akarta deríteni, mi az, amiben a nyugati szülők rossz nyomon járnak. Elment Mexikóba a majákhoz, a sarkvidékre az inuitokhoz és Tanzániába a hadzákhoz. Ezek a szülők egészen más jellegű kapcsolatot alakítanak ki a gyerekeikkel, mint a nyugati szülők többsége: nem kontrollálni akarják őket, hanem együttműködni velük, nem a félelemre építenek, hanem a bizalomra és az egyéni igényekre összpontosítanak, nem arra, hogy életkorának megfelelően hol kellene tartania a gyereknek. A gyerekek hihetetlenül kedvesek, nagyvonalúak és előzékenyek lesznek anélkül, hogy kiabálnának velük, unszolnák, vagy öt-tíz percre a szobájukba küldenék őket.

Kiadja: 21. Század Kiadó.

Ára: 3517 forint.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük