Hogyan zajlik a lombikbébiprogram? A szakértőt kérdeztük
Dr. Sajgó Attila, a Kaáli Intézet nőgyógyász szakorvosa válaszolt kérdéseinkre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1978 óta, amikor az első lombikbébi világra jött, már több mint ötmillió sikeres lombikprogramból született ember él a Földön.

Az eljárás ma is meddő párok százezreinek ad reményt és esélyt arra, hogy közös gyermekük szülessen. Cikkünkben dr. Sajgó Attilát, a budapesti Kaáli Intézet nőgyógyász szakorvosát kérdeztük a lombikbébiprogram pontos menetéről.

- Milyen vizsgálatok előzik meg a mesterséges megtermékenyítést?

Meddő párok kivizsgálása esetén a következő vizsgálatok alapvetőek:

  • Spermavizsgálat.
  • Rákszűrés, nőgyógyászati vizsgálat.
  • Petevezető-átjárhatósági vizsgálat.
  • A pajzsmirigy funkciójának vizsgálata.
  • Hüvelyi ultrahangvizsgálat a kismedencei szervek megítélésére.
  • Szerológiai vizsgálat - vérszérum vagy más testnedvek vizsgálata.
  • Menstruáció alatti hormonvizsgálat - az agyalapi mirigy által termelt hormonok vizsgálata és a tüszőhormonszint mérése.

- Ezen kívül a gyermeket tervező pár esetleges korábbi vagy meglévő betegsége kapcsán sor kerülhet genetikai vizsgálatra, haematológiai és immunológiai tesztekre, a szénhidrát-anyagcsere vizsgálatára, laparoszkópiára vagy hiszteroszkópiára, alapbetegségének megfelelő szakorvosi konzultációra - sorolja dr. Sajgó Attila.

- Milyen kizáró okai lehetnek a lombikbébiprogramnak?

- Nem végezhető el a program, ha a kezelés során alkalmazott gyógyszerek használatának vagy a szükséges beavatkozásoknak bármilyen ellenjavallata van. Ugyancsak kizáró ok lehet, ha a beteg teherbeesése belgyógyászati szempontból ellenjavallt, illetve amennyiben petefészek vagy a méh jelentős anatómiai eltérést mutat. Fertőző betegség akut stádiuma, kivizsgálatlan emlődaganat, kivizsgálatlan méhszájeltérés szintén kizáró oka lehet a lombikprogramnak. Végül beleegyező nyilatkozat vagy az adatszolgáltatáshoz való hozzájárulás is szükséges a pár mindkét tagjától.

- Átlagosan mennyi időbe telik a petefészek hormonális előkészítése, ami a petesejtek leszívását előzi meg?

- A petefészek kontrollált stimulációja során bőr alá beadható hormoninjekciókat használunk, a betegek átlagosan 8-12 napig, napi rendszerességgel kapják a készítményeket. A hormonkezelés során több alkalommal történik hormonszintmérés és ultrahangvizsgálat a tüszők növekedésének ellenőrzése céljából.

- Min múlik, hogy a petesejtek leszívása altatásban vagy altatás nélkül zajlik?

- Intézetünkben a betegek nagyobbik hányada altatást kér a tüszőleszívás műtétjéhez. Az altatást aneszteziológus végzi, aki az altatást megelőzően ellenőrzi a beteg laborleleteit és EKG-felvételét. Amennyiben nincs belgyógyászati ellenjavallata, nincs felső légúti hurutja, a páciens éhgyomorra érkezik a műtétre, úgy a műtét altatásban végezhető. Fontos megjegyezni, hogy a betegek nem intubációs narkózisban részesülnek, hanem intravénásan kapnak infúziót és altatószereket, mindemellett a saját keringésüket és légzésüket használják.

- Hazánkban a mesterséges megtermékenyítést követően legfeljebb hány embriót ültethetnek be egyszerre?

- A beültetés napján a programban részt vevő párral megbeszéljük, hogy hány embrió beültetését szeretnék. Az embriókról kapott friss biológiai információk birtokában dönthető el a beültetendő embriók száma, ami függ a hölgy életkorától, a hormoneredményeitől, a nyert petesejtek és embriók számától, valamint attól is, hogy hányadik beültetés előtt áll.

Egyszerre egy-három embrió beültetésére kerülhet sor. Intézetünkben évről évre csökken az átlagos beültetettembrió-szám, a világszerte tapasztalt szemléletmódváltásnak és a megbízható embriófagyasztási technikáknak is köszönhetően - magyarázza dr. Sajgó Attila.

- A beültetést követően hány napig tart a kritikus időszak?

- Szűkebb értelemben véve az első négy-öt nap, ami a beágyazódás időszaka, tágabb értelemben az első két hét, melynek letelte után lehet vérből vagy vizeletből vizsgálni a terhesség bekövetkeztét.

- Hogyan növelhetők az esélyek a beültetést követően?

- A beültetést követő két hétben - pozitív teszt esetén azt követően is - javasolt valamilyen progeszteronkészítmény használata, ami segít a terhesség korai szakaszában. Nincs olyan gyógyszer vagy eljárás, ami egyértelműen biztosíthatná, hogy a terhesség létrejöjjön. Alapvetően stresszmentes életmódot, a fizikai aktivitás csökkentését, megfelelő fehérje- és folyadékbevitelt tartunk szükségesnek. Ezen kívül lehetőség szerint kerülni kell azokat a szituációkat, amelyek felső légúti hurutot, megfázást, hőemelkedés vagy láz kialakulását okozhatják.

Ezt is szeretjük