Így lesz az egészséges gyerekből betegeskedő felnőtt
Egyetlen lelki ok a háttérben
A kutatók párhuzamot találtak a migrén és a gyerekkor bajai között.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kanadai kutatás során sikerült fényt deríteni bizonyos gyerekkori körülmények és a felnőttkori betegségek közötti párhuzamra.

Az, hogy egy gyerek mennyire kiegyensúlyozott vagy kiegyensúlyozatlan, meghatározhatja, hogy felnőttkorában - akár harminc-negyven év múlva - milyen egészségügyi állapotban lesz majd.

Kihat a felnőttkori betegségekre

Azok a gyerekek, akiknek gyermekkorukban erőszakban volt részük, netalán elhanyagolták őket - akár érzelmileg, akár fizikálisan -, nagyobb valószínűséggel kapnak felnőttként színrohamot, sőt, esetükben az érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata is megnő, közölte a kanadai Toledói Egyetem. A felsőfokú intézmény kutatását 1300 olyan ember bevonásával végezték el, akik gyakorta migrénes fejfájásban szenvedtek.

A vizsgálat egyszerű volt, az alanyoknak olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, melyek egészségügyi állapotukról, valamint a gyermekkori körülményeikről adtak teljes képet. A kutatás a maga nemében igazán nagy léptékű volt, 11 amerikai és kanadai neurológiai központ vett részt benne. A szakértők arra jutottak, hogy a gyerekkori erőszak, valamint az elhanyagoltság fokozza az egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát felnőttkorban, miközben a stroke, a tranziens ischaemiás attack - TIA -, valamint a szívinfarktus kockázatát is növeli.

Úttörő bizonyítás

A kutatást dr. Gretchen Tietjen, a Toledói Egyetem neurológiai tanszékének professzora vezette, akinek számos publikációja jelent már meg az évek során a felnőttkori fejfájással kapcsolatban. A vizsgálat eredményét a doktornő Los Angelesben, az Amerikai Fejfájás Társaság éves találkozóján hozta nyilvánosságra.

Mint elmondta, más korábbi vizsgálatok is egyértelműen bizonyították, hogy a gyermekkori bántalmazás összefüggésben áll a felnőttkori migrén kialakulásával, ők azonban tovább kutattak ezen a területen. Kiderült, hogy más betegségek kialakulásának kockázatát is növelheti, ha valakinek gyerekként bántalmazásban van része, illetve valamilyen módon elhanyagolják. Vizsgálatuk a szakmában jelentős visszhangot keltett, például dr. David Dodick, a társaság elnöke úttörő jelentőségűnek találta a csapat eredményeit. Ugyanakkor elmondta, hogy további kutatásokra van szükség, hogy még pontosabban felderíthessék a kapcsolatot a gyerekkori életkörülmények és a felnőttkori megbetegedések között.

Lelki bajok gyerekkorban

Szeretnéd tudni, hogy melyek azok a gyerekkori traumák, amiket a kicsik nehezen dolgoznak fel? Nézd meg videónkat!

Levonható következtetés

Ezúttal kiderült, hogy a bántalmazás - mind fizikai, mind lelki szinten - nemcsak a gyerek fejlődését veti vissza, hanem életének további szakaszaira is kihatással van. Azok a lurkók, akik nem kapják meg a kellő törődést, akiknek nélkülözniük kell az elfogadó, szeretetteljes, ezáltal pedig biztonságérzetet adó környezetet, vagy, akiket akár fizikai, akár érzelmi bántalmazás ér, felnőttkorukban fizetnek ezért.

Többek között ezért is annyira fontos a kicsik lelki szükségleteire kiemelt figyelmet fordítani. Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben csemetéddel ezen a téren, próbáld meg kideríteni, mi lehet az, ezt követően pedig minél gyorsabban megoldani a problémát - akár egy óvodai vagy iskolai beilleszkedési zavarnak is súlyos következményei lehetnek. Ha egyedül nem boldogulsz, fordulj szakemberhez, hogy mihamarabb az ügy végére járhassatok.

Ezt is szeretjük