Kvíz! Emlékszel a középiskolában tanult versekre? 10 idézet szerzőjére kérdezünk rá

Középiskolában tudtad, de ma is megy?

GettyImages-1306357582

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád a 19-20. századi magyar irodalom megkerülhetetlen alakjai.

Verseik megérintik a kamaszszíveket, idősebb fejjel újraolvasva pedig a sorok újabb mélységei tárulnak fel mindazok előtt, akik a napi rohanásban tudnak és akarnak időt szakítani a költészetre.

Középiskolai versek kvíze

Az alábbiakban olyan verseket gyűjtöttünk össze, melyek minden középiskolai szöveggyűjteményben ott lapulnak, és biztosan te is tanultad őket valamikor. Felkészültél?

Kvíz! Emlékszel a középiskolában tanult versekre? 10 idézet szerzőjére kérdezünk rá
Indulhat a kvíz 10 kérdéses játék

1. Melyik versből van az idézet? „Lehettem volna oktató, / nem ily töltőtoll koptató / szegény / legény.”

2. Melyik versből van az idézet? „Alvó szegek a jéghideg homokban. / Plakátmagányban ázó éjjelek. / Égve hagytad a folyosón a villanyt. / Ma ontják véremet.”

3. Melyik versből idézünk? „Létem ha végleg lemerűlt / ki imád tücsök-hegedűt? / Lángot ki lehel deres ágra? / Ki feszül föl a szivárványra?”

4. Melyik versből idézünk? „Özönvíz-táj ez, tág és széditő, / a kőkorszaknál ősibb az idő, / emlékezés sem kísér az uton – / Ekképp mesélték, csak innen tudom:”

5. Melyik versből idézünk? „Mert benne élsz te minden félrecsúszott / Nyakkendőmben és elvétett szavamban / És minden eltévesztett köszönésben / És minden összetépett levelemben”

6. Melyik versből idézünk? „Szállunk a Nyárból, űzve szállunk, / Valahol az Őszben megállunk, / Fölborzolt tollal, szerelmesen.”

7. Melyik versből van az idézet? „Emlékeink szétesnek, mint a régi szövetek. / Össze tudod még rakni a Margit-szigetet?”

8. Melyik versből van az idézet? „vakondként napsütésben, / így járunk vaksötétben, / s feszengünk kamarában, / akár a Szaharában;”

9. Melyik versből idézünk? „Hiába szidtam, fenyegettem, / nem is hederített reám; / lépcsőnek használta a könyves / polcokat egész délután”

10. Melyik versből van az idézet? „Bolond, ki földre rogyván fölkél és újra lépked,/ s vándorló fájdalomként mozdít bokát és térdet”

/ találat Eredmény
/10 találat - összesen:

Borítókép: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük