Dönthetsz úgy, hogy nem adatod be a védőoltást? A védőnő válaszolt kérdéseinkre
Mik a lehetőségeid szülőként, és veszélyezteted-e a babát?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A védőoltások rendeltetése, hogy megvédjék a babát, illetve a gyermeket a betegségektől, melyek akár az életüket is veszélyeztethetik, mégis sokak kételkednek fontosságukban, illetve tartanak attól, hogy a kicsire éppen az injekció hoz majd bajt.

De vajon dönthet úgy egy szülő, hogy nem viszi el gyermekét a védőoltást beadatni? A védőnő, Hartung Vilmosné Andrea válaszolt kérdéseinkre.

Kötelező a beadatás

- Dönthet úgy egy szülő, hogy nem adatja be a védőoltást gyermekének?

- Az életkorhoz kötött kötelező védőoltásoknak jogszabályi háttere van. Fontos, hogy érvekkel támasszuk alá, miért fontos ezek beadása, általában miért is jó, ha beadatjuk. Írásos és szóbeli tájékoztatást is kapnak a szülők. Be kell adatni, aki többszöri tájékoztatás, felszólítás ellenére megtagadja az életkorhoz kötött kötelező védőoltást, az ellen eljárás indul.

Háromszor kell igazolható módon írásban értesíteni a szülőt az oltási kötelezettségről, majd az ANTSZ-t értesíteni, ők eljárást indítanak, pénzbírságot szabhatnak ki, de indíthatnak eljárást kiskorú veszélyeztetése miatt.

- Mi jelenthet nagyobb veszélyt, beadatni vagy nem beadatni?

- Szerintem nagyobb veszély be nem adatni. Jó tudni, hogy az oltásoknak is lehetnek mellékhatásai. Jelentkezhet hőemelkedés, enyhébb láz, az oltás helyén bőrpír, illetve duzzanat, ezek beavatkozás nélkül megszűnnek. A tünetek tartós fennállása esetén haladéktalanul jelentkezni kell az oltóorvosnál. Ritkán, de előfordulhat ezeknél súlyosabb mellékhatás, az oltási szövődmény.

A védőoltásokról

Sokan azért is féltik gyermekeiket a védőoltásoktól, mert nem ismerik azok működését. Fontosnak tartottuk tehát, hogy kitérjünk erre is egy kérdés erejéig.

- Hogyan működik a védőoltás?

- A védőoltások a mesterségesen szerzett passzív és a mesterségesen szerzett aktív védelemhez tartoznak. A mesterségesen szerzett védelem azt jelenti, hogy külsőleg szájon át vagy injekcióval juttatunk be anyagot, ellenanyagot a szervezetbe. A védőoltások az immunrendszert mesterségesen késztetik a betegség elleni védettség kialakítására.

Voltak és vannak is olyan betegségek, amelyek nagyon súlyosak, előfordulhat, hogy a következményük maradandó károsodás, de súlyosabb esetben végződhetnek halállal is. A védőoltások célja ezeknek a betegségeknek a megelőzése. A védőoltások hatására a szervezet emlékezni fog a súlyos fertőzéseket okozó vírusokra, baktériumokra, és ezáltal véd a betegségek ellen.

A védőoltások a betegségek természetes kórokozójának elölt, legyengített alakját, vagy a kórokozónak csak azt a részét tartalmazzák, amely a védettség kialakítását biztosítja. A védőoltás hatására a szervezetben ugyanaz a folyamat megy végbe, mint amikor a betegséget okozó kórokozóval találkozik. A különbség annyi, hogy a védőoltásban található antigén hatása gyengébb, mint a betegséget okozó kórokozó antigéné - magyarázta el a védőnő.

Kötelező védőoltások ma

- Milyen védőoltásokat kell ma Magyarországon beadatni?

- 0-6 hetes korig - általában még a szülészeti intézményben néhány napos korban megkapják: BCG oltás, mely tuberkolózis ellen véd. Az oltás helyén öt-hat hét múlva göbcse alakul ki, ezt a védőnő, illetve a gyermekorvos rendszeresen ellenőrzi.

2, 3, 4 és 18 - jelenleg 2, 4, 6 és 21 hónapos - hónapos korban DTPa+IPV+HIB védőoltás adandó öt súlyos betegség ellen. Ez a diftéria, vagyis a torokgyík, a tetanusz, vagyis a merevgörcs, a pertussis, azaz a szamárköhögés, az IPV, vagyis a járványos gyermekbénulás és a HIB, a Haemophilus influenzae b baktérium által okozott gennyes agyhártyagyulladás ellen véd. Az oltások közt 30 napnak kell eltelni.

2, 4 és 12 hónapos korban következik a pneumococcus elleni védőoltás a súlyos pneumococcus betegség megelőzésére. 15 hónapos korban az MMR védőoltás jön, amely a rózsahimlő, kanyaró, mumpsz ellen véd.

6 éves korban adják be a DTPa+IPV védőoltást, mely négy súlyos betegség, a diftéria, vagyis torokgyík, a tetanusz, azaz merevgörcs, a pertussis, más néven szamárköhögés, valamint  a járványos gyermekbénulás - IPV - ellen véd.

Iskoláskorban iskolai kampányoltás keretében 6. osztályban DTPa és MMR emlékeztető oltást, 7. osztályban pedig Engerix B oltást kapnak, amely a hepatitis B - fertőző májgyulladás - betegség ellen véd - válaszolta meg kérdésünket Harung Vilmosné Andrea.

Ezt is szeretjük