Sokan nem sejtik, de koraszülést okozhat: a szülész-nőgyógyász figyelmeztet

Olyasmi is csinálhat bajt, amire nem gondolna az ember.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon évente nyolcezer koraszülött jön a világra. Minél korábban születik meg egy baba, annál rosszabbak a túlélési esélyei, aminek legfőbb oka a tüdő fejletlensége. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük a koraszülésre hajlamosító, illetve kockázati tényezőkről, valamint a koraszülöttek túlélési esélyeiről.

- Mit nevezünk koraszülésnek?

- Koraszülésnek a 24. terhességi héttől a betöltött 37. hétig lezajló szüléseket nevezzük.

- Mennyire gyakoriak a koraszülések?

-  A szülések körülbelül 7-8 %-áról van szó, ez természetesen kórházanként eltérő, hiszen nem minden kórház rendelkezik koraszülötteket ellátni képes intenzív osztállyal, ami a koraszülések többségének feltétele.

- Milyen túlélési esélyei vannak egy koraszülött babának?

- Ez a terhességi korral és a születései súllyal, emellett az ellátás minőségével is szorosan összefügg. Az 500 grammnál alacsonyabb súlyúaknak csak 25%-a marad életben, míg a 750-1000 gramm közötti kisbabáknak már körülbelül 75%-a. Egy héttel hosszabb várandóssági idő is majdnem 20%-kal növeli a túlélést, emellett a kismamának beadott tüdőérlelő injekció, illetve a szülőszobával egy épületben működő koraszülött intenzív osztály mind-mind növelik az esélyeket.

- Vannak a koraszülésre hajlamosító tényezők?

- Több ilyen van, de előfordul, hogy ezek hiányában is koraszülés jön létre. A teljesség igénye nélkül hajlamosító tényező a rossz szociális helyzet, a dohányzás, a túl magas vagy túl fiatal anyai életkor, az anyai fertőzés, az anya alultápláltsága, a méhfejlődési rendellenességek, a méh túlfeszülése például ikerterhességben, illetve a hasat érő balesetek.

- Mi válthatja ki a koraszülést? Csinálhat, ehet olyat a kismama,  ami kiválthatja? Fokozhatja a kockázatot a szex?

- Ez pontosan nem ismert még sajnos, de vannak olyan esetek, amikor feltételezhető az ok. Közvetetten és nem mindig, de előfordulhat, hogy például egy hüvelyi fertőzésből vagy egy jelentős, a hasat érő traumából idő előtti burokrepedés, és következményesen koraszülés jön létre, de ezek mindig esetlegesek. A szex nem fokozza a kockázatot, és ismereteim szerint nincs olyan étel vagy ital sem, ami hajlamosítana.

- Akinek egyszer koraszülése volt, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy legközelebb is az lesz?

- Sajnos igen, mind a korábbi koraszülések, mind a korábbi spontán vetélések után gyakrabban láthatunk koraszülést.

- A koraszülés mindig császár?

- Nem. Az eddigi kutatások alapján ez még nem egy lezárt kérdés az előnyöket és hátrányokat tekintve. Van, ahol inkább császármetszést végeznek, de vannak olyan intézetek, ahol a hüvelyi szülés a megszokott koraszülés esetén is, ha nincs valami olyan egyéb kockázati tényező, ami ezt ellenjavallná. A külföldi irányelvek sem egységesek, országonként eltérnek. De az a feltételezés, hogy a koraszülött kisbabának az a legkisebb stressz és trauma, és az a legelőnyösebb, hogy ha császármetszéssel jön a világra, a vizsgálati eredmények alapján egyelőre nem igazolódott.

Ezt is szeretjük