Sokan nem sejtik, de koraszülést okozhat: a szülész-nőgyógyász figyelmeztet

Olyasmi is csinálhat bajt, amire nem gondolna az ember.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon évente nyolcezer koraszülött jön a világra. Minél korábban születik meg egy baba, annál rosszabbak a túlélési esélyei, aminek legfőbb oka a tüdő fejletlensége. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük a koraszülésre hajlamosító, illetve kockázati tényezőkről, valamint a koraszülöttek túlélési esélyeiről.

- Mit nevezünk koraszülésnek?

- Koraszülésnek a 24. terhességi héttől a betöltött 37. hétig lezajló szüléseket nevezzük.

- Mennyire gyakoriak a koraszülések?

-  A szülések körülbelül 7-8 %-áról van szó, ez természetesen kórházanként eltérő, hiszen nem minden kórház rendelkezik koraszülötteket ellátni képes intenzív osztállyal, ami a koraszülések többségének feltétele.

- Milyen túlélési esélyei vannak egy koraszülött babának?

- Ez a terhességi korral és a születései súllyal, emellett az ellátás minőségével is szorosan összefügg. Az 500 grammnál alacsonyabb súlyúaknak csak 25%-a marad életben, míg a 750-1000 gramm közötti kisbabáknak már körülbelül 75%-a. Egy héttel hosszabb várandóssági idő is majdnem 20%-kal növeli a túlélést, emellett a kismamának beadott tüdőérlelő injekció, illetve a szülőszobával egy épületben működő koraszülött intenzív osztály mind-mind növelik az esélyeket.

- Vannak a koraszülésre hajlamosító tényezők?

- Több ilyen van, de előfordul, hogy ezek hiányában is koraszülés jön létre. A teljesség igénye nélkül hajlamosító tényező a rossz szociális helyzet, a dohányzás, a túl magas vagy túl fiatal anyai életkor, az anyai fertőzés, az anya alultápláltsága, a méhfejlődési rendellenességek, a méh túlfeszülése például ikerterhességben, illetve a hasat érő balesetek.

- Mi válthatja ki a koraszülést? Csinálhat, ehet olyat a kismama,  ami kiválthatja? Fokozhatja a kockázatot a szex?

- Ez pontosan nem ismert még sajnos, de vannak olyan esetek, amikor feltételezhető az ok. Közvetetten és nem mindig, de előfordulhat, hogy például egy hüvelyi fertőzésből vagy egy jelentős, a hasat érő traumából idő előtti burokrepedés, és következményesen koraszülés jön létre, de ezek mindig esetlegesek. A szex nem fokozza a kockázatot, és ismereteim szerint nincs olyan étel vagy ital sem, ami hajlamosítana.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Akinek egyszer koraszülése volt, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy legközelebb is az lesz?

- Sajnos igen, mind a korábbi koraszülések, mind a korábbi spontán vetélések után gyakrabban láthatunk koraszülést.

- A koraszülés mindig császár?

- Nem. Az eddigi kutatások alapján ez még nem egy lezárt kérdés az előnyöket és hátrányokat tekintve. Van, ahol inkább császármetszést végeznek, de vannak olyan intézetek, ahol a hüvelyi szülés a megszokott koraszülés esetén is, ha nincs valami olyan egyéb kockázati tényező, ami ezt ellenjavallná. A külföldi irányelvek sem egységesek, országonként eltérnek. De az a feltételezés, hogy a koraszülött kisbabának az a legkisebb stressz és trauma, és az a legelőnyösebb, hogy ha császármetszéssel jön a világra, a vizsgálati eredmények alapján egyelőre nem igazolódott.

Ezt is szeretjük