Kínzó éjszakai lábgörcsök

Mi az oka, ha babát vársz?

Nem csupán a pisilés, de az elviselhetetlen fájdalom is gyakran megzavarja az éjszakáidat? Tudd meg, van-e okod az aggodalomra!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A terhességnek nem az az egyetlen tünete, hogy pocakod lassan növekedni kezd. A legtöbb kismama tisztában van vele, hogy számítania kell a reggeli rosszullétekre, előfordulhat, hogy megundorodik néhány szagtól, és percenként kell pisilni járnia, azonban néhány dolog még a legfelkészültebbeket is váratlanul éri.

Ha pedig valamiről még nem is hallottál, nem csoda, ha megrémülsz, amikor legelőször tapasztalod, egészen addig, amíg valaki meg nem nyugtat, hogy bizony ez is a kilenc hónap velejárója.

Amikor pedig nem csupán rólad, de már a babádról is szó van, nem mindegy, hogy egy tünet teljesen ártalmatlan, vagy akár aggodalomra is okot adhat. Tudd meg, érdemes-e aggódnod az éjszakai lábgörcsök miatt!

Veszélyes annyira, amennyire fáj?

Ha éjszaka arra ébredsz, hogy pokoli fájdalom húzza össze a vádlidat, és legszívesebben ordítanál, nem kell rögtön megijedned. A terhességi lábgörcs sokkal kínzóbb lehet, mint amit a baba nélkül átélnek az emberek, ez azonban nem jelenti azt, hogy mindez abnormális. A fájdalmas jelenség gyakori az állapotos nőknél, főleg a terhesség második és harmadik harmadában, amikor végre fellélegeznél, hogy magad mögött tudhatod a reggeli rosszulléteket. Szerencsére azonban az esetek nagy többségében nincs komoly baj.

Görcsök és kalciumhiány

A szervezetben a terhességtől függetlenül legtöbbször a kalciumhiány okoz izomgörcsöket, ha azonban eddig rendszeresen bevittél annyi kalciumot, ami neked elég, ezt korábban nem tapasztalhattad.

Ám a babával a pocakodban tested vitamin- és ásványianyag-igénye megváltozik, hiszen közvetve azért is te felelsz, hogy a kicsihez elegendő jusson a nélkülözhetetlen vegyületekből. Amennyiben pedig nem fogyasztasz annyit, ami mindkettőtök szükségleteit kielégíti, érthető módon te húzod a rövidebbet, vagyis neked jut a kelleténél kevesebb.

Mit tegyél?

A terhesség alatt naponta 1200 milligramm kalciumra van szükséged, ha tehát ennél kevesebbet viszel be, számíthatsz a kellemetlen tünetre. Hogy ne kelljen minden éjszaka a kínzó görcsre ébredned, szedj olyan terhesvitamint, mely 250 milligramm kalciumot tartalmaz, és fogyassz minél több mandulát, spenótot, brokkolit, hüvelyes zöldséget és tofut. Ha nem vagy tejérzékeny, igyál meg egy bögrével reggelente. Bár a magnézium is enyhítheti az izomgörcsöket, az utolsó trimeszterben az orvosod ajánlása nélkül ezt ne fogyaszd, ugyanis késleltetheti a szülés megindulását.

Ezeket edd az egészséges babáért

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ha kíváncsi vagy, melyik vitaminból pontosan mennyire van szükséged a terhesség alatt, és milyen természetes forrásból juthatsz hozzájuk, olvasd el cikkünket!

Vízvisszatartás miatt is előfordulhat

A görcsöket a fáradt lábban összegyűlt folyadék is kiválthatja. A várandósság előrehaladtával a terhességi hormonok egyre több folyadék visszatartására ösztönzik szervezetedet, mégpedig azért, hogy annyi vér keringjen a testedben, ami a babának is elég. Ennek kellemetlen mellékhatásaként azonban máshol is felgyülemlik a nedvesség, egy hosszú nap után pedig, amit nagyrészt a két lábadon állva töltöttél, sokszor lentre összpontosul a felesleg.

Mit tegyél?

Ha nem teszel semmit a vízvisszatartás ellen, idővel nem a görcsök okozzák a legnagyobb bosszúságot, hanem a visszér, ami a szülés után sem szűnik meg. Amennyiben azonban nem várod meg a komolyabb lábdagadást és az első kék erek felbukkanását a lábadon, hanem már ekkor elkezdesz rugalmas harisnyát viselni, megelőzheted a nagyobb bajt.

Ha ezzel együtt sűrűn felpolcolod a lábadat, és rendszeresen pihensz a nap során, könnyen megszabadulhatsz a görcsöktől, feltéve, ha nem felejtesz el inni sem. A folyadék-visszatartás ellen ugyanis a legjobb fegyver a víz: éppen ezért naponta legalább nyolc pohárral fogyassz el!

Azonnali megoldás a görcsök ellen

Ha görcsöt kap a lábad, a kiabálás feszültségoldásnak remek, de a fájdalom ellen sajnos haszontalan. Annál hatásosabb lehet, ha az orrod felé húzod a talpadat a lábujjaidnál fogva, de az is megoldást jelenthet, ha van a közelben valamilyen hideg felület, amire ráállhatsz. Ha a módszerek valamelyike kicsit enyhít a fájdalmaidon, további segítséget jelenthet egy kis masszírozás vagy a hideget követően a melegítés.

15 enyhítő tipp a kellemetlen terhességi tünetekre

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az orvosnak is említsd meg!

Bár a múló görcsök nem utalnak veszélyre, nem árt, ha tájékoztatod az orvosodat a tünetről, hiszen ő könnyebben megállapíthatja azt is, hogy vitaminhiány vagy a vízvisszatartás áll-e a probléma hátterében.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amennyiben azonban a görcsöket nem sikerül elmulasztani semmilyen módszerrel, mihamarabb menj el a rendelőbe, ugyanis előfordulhat, hogy vérrög alakult ki az egyik érben, és azonnali kezelésre van szükséged.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az a 9 hónap - Útmutató leendő anyáknak és apáknak című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük