A legtöbb nő pironkodik rákérdezni a nőgyógyásznál: pedig nagyon fontos lenne

Dr. Oláh Orsolya válaszolt a kérdéseinkre.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A várandósság az örömteli várakozás ideje, ám közben a kismama teste óriási változásokon megy keresztül. Nem is csoda, hogy sorra jelentkeznek különösebbnél különösebb, sőt, olykor kínos tünetek is. Ezek miértjét kerestük, egyúttal azt is szerettük volna tudni, a zavaró panaszokra mi lehet a megoldás: dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász válaszolt kérdéseinkre.

- Miért puffad a kismama, és mit lehet tenni ellene?

- A megnövekedett progeszteronszint miatt elernyednek a bélmozgásért felelős simaizmok, így kitágulnak a belek, és lelassul az emésztés. A lassabb emésztés fokozott gázképződéssel jár.

Teljes mértékben nem lehet ettől megszabadulni, de bizonyos lépésekkel, például a hüvelyesek, magas rosttartalmú ételek és k betűs zöldségek elhagyásával egy kicsit lehet csökkenteni a problémán. De az esetek többségében sajnos az a helyzet, hogy üres gyomorral is akkora pocakja van már egy hathetes kismamának, mintha már látszana a növekvő bébi. Pedig csak a tágult és gázzal teli belek tehetnek róla.

- Miért kell sűrűbben pisilni a kismamának?

- A terhesség alatti hormonális változásoknak köszönhetően már az első trimeszterben, sőt, már akár az első terhességi héten előjöhet ez a tünet. A háttérben a megnövekedett keringő vértérfogat áll, aminek következtében megnő a veséken átáramló vér mennyisége is, és ez fokozott vizeletkiválasztással jár.

- Miért dekoncentrált a kismama? Szokták használni a kissé bántó kismamaagy kifejezést - van alapja?

- Igen, terhesagy vagy momnesia a neve az angol nyelvterületeken, és a tapasztalatom egyértelműen azt mutatja, hogy van ilyen. A kutatások azért nem ennyire egyértelműek, de az biztos, hogy a terhesség alatt fokozottan termelt hormonok befolyásolhatják az agyműködést, és az is biztos, hogy a kismamák gondolatai elsősorban a pocakban lévő baba körül forognak. Ez utóbbi kettő már elegendő ahhoz, hogy sok minden kimenjen az ember fejéből.

- Miért fokozódik a szexuális étvágy?

- Valóban tapasztalható, hogy megnő a szexuális étvágy, de előfordulhat ennek az ellenkezője is. Egy biztos, a női nemi hormonok szintje teljesen megváltozik a terhesség előttihez képest, és ez mindenkire másként hat egy kicsit.

Vannak élettani változások, amik növelhetik a szexuális étvágyat. A kismedence fokozottabb véráramlása által érzékenyebbek lehetnek a nemi szervek és nagyobb lehet a szexuális élvezet, emellett a hüvelyfolyás is erősebb a várandósság alatt, ez erősebb nedvesedés formájában szintén fokozhatja az élvezetet.

- Miért kívánós, illetve miért lesz rosszul régi kedvenceitől a kismama? Miért akar képtelen dolgokat együtt enni?

- Szintén a hormonális változások tehetnek arról, hogy máshogy érzékelünk ízeket és szagokat, ezt támasztja alá az is, hogy hasonlóan változik az ízlelés és szaglás menopauza környékén is. A pontos mechanizmus azonban nem ismert. Az a feltevés, hogy bizonyos ételek megkívánása bizonyos tápanyag hiányára utal, a kutatások alapján nem igazolódott.

Ezt is szeretjük