A legjobb játékok a gyerekekkel a téli szünetre: ezeket imádni fogja a kicsi

Nem lehetetlen lefoglalni a legvirgoncabb gyereket sem.

csalad
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A téli, ünnepi időszak örömteli velejárója, hogy ilyenkor több alkalom nyílik arra, hogy a család együtt legyen. Ezt az időt érdemes minél inkább kihasználni, és tartalmasan eltölteni.

A gyerekek számára nagy élmény, ha együtt játszhatnak a máskor elfoglaltabb, esetleg stresszesebb szülőkkel, akiknek így megismerhetik egy új oldalát. Sok nevetést és életre szóló kedves emlékeket szerezhetnek a következő egyszerű családi játékok.

Mi van a dobozban?

Óvodás korúakkal is egyszerűen játszható, fejlesztő hatású játék, melyhez egy közepesen nagy doboz vagy kosár és sok apróság kell. Szedjetek össze sok kisebb, veszélytelen - nem éles, nem szúrós, nem törékeny - tárgyat, amiket ismernek a gyerekek: lehetnek játékok, de lehet az egész lakásból is választani, ha nehezíteni szeretnétek a feladatot. A kisebb plüssállatokat, kis méretű labdát, kiskanalat, fésűt, sapkát, hajgumit és egyebeket tegyétek a dobozba vagy kosárba. Kössétek be a soron következő szemét egy sállal vagy kendővel, majd húzzon egyet a tárgyak közül, és próbálja tapintása, esetleg hangja segítségével kitalálni, mit húzhatott.

jatekot-fog

A játék lehet verseny is. Ez esetben papíron vezessétek az állást. Ha a húzó kitalálja, milyen tárgyat húzott, akkor egy pontot kap, ha nem találja ki, akkor nullát. Az nyer, akinek a legtöbb pontja lesz, amikor elfogynak a tárgyak. Ha fej fej mellett végeznek játékosok, akkor döntetlen a verseny. Létszámtól függően lehet csapatban, párban vagy egyénileg is játszani, előbbi két esetben körönként más jön az adott csapatból. A dobozba annyi tárgyat érdemes elhelyezni, hogy minden személy vagy csapat ugyanannyiszor húzhasson. Így egyenlőek lesznek az esélyek.

Dől az indiánsátor!

Nyolc év feletti testvérek már önállóan is játszhatják ezt az ügyességi játékot, de ha az egész család körbeüli az asztalt, úgy még jobb móka a gyerekeknek az indiánsátoros játék. Terítsetek szét egy pakli kártyát az asztal közepén, majd két lapot támasszatok össze a kupac tetején. A játékban mindenki egy-egy indián szerepébe kerül. Az a feladat, hogy a soron következő indián húzzon egy lapot a kiterített pakliból úgy, hogy a felállított kártyalapok állva maradjanak. Ha nem elég óvatos a húzás, a lapok eldőlnek, az indiánsátor összedől, és a húzó bent rekedt. Ezzel véget ér egy kör, és egy új sátrat kell állítani egy újabb játékhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Életnagyságú társasjáték

Ha van néhány írólapotok, filcetek és celluxotok, és elég nagy a lakásban a tér, akkor készíthettek beltéri, életnagyságú társasjátékot. Egy lapra írjátok fel, hogy RAJT, egy másikra, hogy CÉL, hagyjatok üresen néhány további lapot, és néhányra pedig írjatok ilyen és ezekhez hasonló feliratokat: még kettőt léphetsz, lépj vissza egyet, egy körből kimaradsz, guggolj tízet, énekelj egy dalt, mondj egy mondókát, újra dobhatsz. Ragasszátok le a szoba egyik felére a rajt, a másik felére a cél feliratú lapokat, közéjük pedig minél kanyargósabb vonalban a feliratos és üres lapokat. Mindenki válasszon egy plüssfigurát, amelyikkel lépegetni fog. A dobás szokás szerint dobókocka segítségével történik. Az nyer, aki legelőször célba ér.

Mondjunk közösen egy mesét

Ha a gyerekek tíz év alattiak, akkor különösen imádni fogják a közös mesemondást. A játék lényege egyszerű: valaki kitalál egy mesekezdő mondatot, és minden soron következő egy-két mondattal fogja tovább bővíteni a történetet. A mesekezdő mondat nem kell, hogy bonyolult legyen, például: Volt egyszer egy hosszú fülű nyuszika, aki elindult az erdőben, hogy meglátogassa az őzikét. A következő ember így folytathatja: Útközben a nyuszika kitalálta, hogy meglepi valamivel a barátját. Ehhez a következő hozzáteheti: Szedni akart egy csokor virágot, de nem tudta, merre nőnek a legszebbek. Tovább folytatva vicces, kedves, akár tanulságos mesék is születhetnek.

Érdemes az első mondatokat a szülőknek, nagyszülőknek mondani, akik, mint egy kis magocskát, elültethetik a kicsik fejében az első gondolatokat. Egy-két kezdőmondat után a gyerekek fantáziája működésbe léphet. A játék négy éven felüliekkel játszható, de ha kisebb gyerek is van a családban, akkor ő pedig örömmel hallgathatja a család szőtte történetet.

Trükkös fejtörők

Ezekkel a fejtörőkkel is remekül telhet az idő: gyerekek és felnőttek, játékra fel!

Ezt is szeretjük