Iskolakezdési támogatások, melyek neked is járnak

A tanévkezdés rengeteg költséggel jár, melyeken enyhíthetsz, ha igénybe veszed a támogatásokat.

Amikor a gyerkőc megkezdi általános iskolai tanulmányait, rengeteg változás következik be nem csupán az ő, hanem az egész család életében. Megnövekedő kötelezettségei mellett neked is újabb és újabb feladataid lesznek, elég csak az együtt tanulásra vagy a szülői értekezletekre gondolni.

Az iskolakezdést bizony a pénztárcád is jócskán megérzi, hiszen sok olyan új holmit kell beszereznetek, amire az oviban még nem volt szükség. Szerencsére léteznek olyan támogatások, melyek a felmerülő plusz költségeket hivatottak enyhíteni. Tudd meg, melyekre vagy jogosult!

Tankönyvtámogatás

A felmerülő költségek tetemes részét a tankönyvcsomag teszi ki - és ez az, amin semmiképp nem tudtok spórolni. Az aktuális tanévre szükséges könyveket és munkafüzeteket mindig az adott intézmény határozza meg, így azok iskolánként eltérnek - azonban az általánosságban elmondható, hogy áruk igen borsos.

Ha anyagi nehézséget jelent számodra a beszerzésük, szociális alapon igényelhetsz támogatást, melynek révén akár ingyen is hozzájuthatsz a tankönyvekhez.

A támogatás jelentheti azt, hogy ingyen megkapjátok az egész tankönyvcsomagot, illetve az iskola kölcsönadhatja a szükséges anyagokat, ebben az esetben azonban vissza kell adnotok a könyveket a tanév végén.

Tankönyvtámogatásra akkor vagytok jogosultak, ha

  • a gyerek tartósan beteg vagy fogyatékos,
  • a családban összesen három vagy annál több gyerek van,
  • egyedül neveled,
  • kiegészítő családi pótlékban részesültök,
  • az egy főre jutó jövedelmetek nem éri el az önkormányzat által meghatározott összeget.

15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt nevelj

Nézegess képeket!

Elolvasom

Étkeztetési támogatás

Az iskolai étkeztetéshez is kaphattok kedvezményt, melynek feltételei hasonlóan alakulnak a tankönyvtámogatáséihoz.

50%-os támogatást kaptok, amennyiben

  • a családban három vagy több gyerek él,
  • a gyerek tartósan beteg,
  • a gyerek sajátos nevelési igényű.

Ingyenesen akkor ehet a suliban, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult.

Ne feledkezz meg a támogatások igénylésének leadási határidejéről, illetve a szükséges dokumentumokról. Ha kérdésed vagy problémád adódik az igényléssel vagy a részletekkel kapcsolatban, a legjobb, ha az adott iskola gyermek- és ifjúságvédelmi felelőséhez, családsegítő munkatársához fordulsz.

Iskolakezdési támogatás

Az iskolakezdési támogatást minden tanévben a munkáltatótól kaphatod meg. Egészen addig jogosult vagy rá, amíg gyerkőcöd részt vesz a közoktatásban, de legfeljebb 23 éves koráig - tehát, amíg a családi pótlékot is kapod. A támogatás értéke a fizetésedtől függ, maximális értéke az aktuális minimálbér 30%-áig terjed, és egy gyermekre mindkét szülő igénybe veheti.

A támogatást megkaphatod utalvány formájában is, melyet tanszerre, írószerre, valamint ruhaneműre költhetsz. Az elfogadóhelyek listáját az utalványon, illetve az utalványt kibocsátó cég honlapján találod. A támogatást - a munkáltatótól függően - utólag is megkaphatod az adott összeghatáron belül, ha számlával bizonyítod az iskolakezdéshez szükséges holmik vásárlását.

Ügyelj a határidőkre, az utalványokat általában október végéig válthatod be. Amennyiben a munkaadód elmulasztaná felajánlani a támogatást, nyugodtan kérdezz rá, hiszen ez minden munkavállalónak jár.

Ezt is szeretjük