Nem szívesen beszélnek róla, pedig kellene: a kínos női problémáról a nőgyógyászt kérdeztük
Szülés után sokakkal előfordul, de nem orvosolhatatlan.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Arra a csodálatos időszakra, amikor a kórházból hazatértek a kisbabátokkal, bizonyára mindig emlékezni fogtok, ám sajnos a szülés után nem csak kellemes élmények várhatnak.

Körülbelül minden tizedik friss anyukát érinti a szülés utáni inkontinencia, vagyis vizelettartási nehézség, de bármilyen gyakori is, kínos rejtegetnivalóként élik meg.

Pedig a dolog természetes velejárója lehet a terhességnek, ráadásul orvosolható. Erről kérdeztük dr. Zsolnai Csaba szülész nőgyógyász főorvost.

Miért jelentkezik?

Az inkontinenciának kétféle formája létezik. Az egyik a stresszinkontinencia, vagyis a hasprés fokozásakor, például köhögéskor, tüsszentéskor, lépcsőzéskor jelentkező kis mennyiségű vizeleteresztés.

A másik az urge, vagyis sürgető vizeleteresztés, amikor amikor hirtelen jön vizelési inger és már nem tudja a mellékhelyiségig tartani a vizeletet - mondja a nőgyógyász.

A kismamák esetében mindig a stresszinkontinencia állhat fenn. A jelenség oka, hogy a várandósság alatt a medencefenék rugalmassága megváltozik, annak szövetei megnyúlnak, ezáltal pedig a hólyag és a húgycső közt normál állapotban záródó szög megváltozik. Feltételezések szerint a változás oka lehet még a kismedencei idegek terhesség alatti nyomásos sérülése, sokan ezt látják a friss anyukák vizelettartási problémáinak hátterében, de ez nem bizonyított - folytatja dr. Zsolnai Csaba.

Maradandó, vagy elmúlik?

A szülés után jelentkező inkontinencia van, akinél csupán két-három hónapig áll fenn, vannak viszont, akiknél akár évekig is. A szülést követő hatodik héten van a rutinkontroll időpontja, ez az az időpont, amikorra az eredeti állapotnak vissza kellene rendeződnie, de ez nem mindenkinél történik meg, ez alkati sajátosság. A vizelettartási gondokkal küszködő anyukáknak azonban nem kell aggódniuk, mert a probléma az esetek nagyobb részében orvosolható - mondja a nőgyógyász.

Hogyan lehet segíteni a problémán?

Az egyik lehetőség a gátizomtorna, ami erősíti az intim izomzatot, ezáltal a vizelettartási képességet javítja. A másik egy gyakorlatsor, amit az anyuka pisiléskor végezhet el. A lényege, hogy vizeletürítés közben néhányszor akaratlagosan meg kell állítani egy pillanatra a vizeletsugarat, majd továbbengedni. Ez a vizelettartásért felelős izmot, a húgycső záróizmát edzi - mondja a nőgyógyász.

Ha az anyuka törekvései sikertelenek, akkor sem kell elkeseredni, mert ilyen is előfordul. Ilyenkor korrekciós műtét végezhető, ami úgyszintén megoldást jelenthet a szülés következtében kialakult vizelettartási problémákra. Lényeges azonban, hogy ezt a műtétet akkor érdemes elvégezni, mikor több babát már nem tervez a család, hiszen a következő szüléskor újfent kialakulhat a kellemetlenségért felelős állapot, így a korrekció mondhatni értelmét vesztheti - mondja dr. Zsolnai Csaba.

Ezt is szeretjük