Így válhatsz a legjobb anyukává: a jó fül, jó szív, jó lélek hármasa

Ha nemcsak túlélsz, hanem boldogulsz is szülőként, gyermeked kiteljesedett felnőtté válik.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekekben rengeteg lendület, lelkesedés és optimizmus van - a fentiek birtokában pedig olyan felnőttekké válhatnak, akik a maguk lehetőségei között képesek valamit hozzátenni a világhoz, hogy az egy élhetőbb hellyé váljon.

Ám ahhoz, hogy a kicsi kiteljesedjen, olyan szülőre van szüksége, aki nem egyszerűen csak túlél, hanem boldogul is. Ennek pedig három feltétele van: a jó fül, a jó szív és a jó lélek. Amennyiben mindhárommal rendelkezel, a világ legjobb anyukájává válhatsz csemetéd szemében.

Jó fül

Minden szülő-gyerek kapcsolatban akadnak mélypontok - ilyenkor nagy hasznát veheted a jó fülnek, ami természetesen nem szó szerint értendő.

A fenti kifejezés sokkal inkább azt jelenti, hogy képes vagy saját belső beszélgetéseidet elhallgattatva a lurkóra figyelni - meghallani történetei finom árnyalatait, az általa kifejezett értékeket, valamint a benne rejlő reményeket, álmokat és kétségbeeséseket.

Ez állandó kihívást jelent, hiszen a legtöbb ember kétféleképpen tud érintkezni környezetével: vagy beszél, vagy arra vár, hogy beszéljen.

Átvitt értelemben tisztítsd ki a füled, azaz szabadulj meg a mindennapi előítéletektől, feltételezésektől és egyszerűsítésektől. Mindig könnyebb feltételezni valamit, mint meghallgatni.

Nézz a szavak mögé! A gyerekek néha - indulataiktól vezérelve - a legbántóbb, legszívfacsaróbb dolgokat tudják mondani. Ám ha a szülőként képes vagy meghallani a szavak mögött rejtőző szorongást vagy félelmet, a viharos időszakokban sem esik majd nehezedre nyugodtnak maradni, ily módon pedig hosszú távon megőrizheted a család meghittségét és melegségét.

Jó szív

A jó szív azt jelenti, hogy képes vagy együttérzéssel tekintetni a környezetedben lévőkre, illetve meglátod a pozitívumokat a gyerek szavaiban és cselekedeteiben akkor is, amikor úgymond rossz.

Más szóval: képes vagy meglátni a kevéssé szerencsés megnyilvánulás mögött rejlő értékeket, valamint azt, hogy az adott megnyilvánulás valójában mit is rejt.

A legjobbak gyerekeknek
Könyvet, CD-t, filmet, programot keresel? Itt mindent megtalálsz, ami a gyerkőcöt is érdekelni fogja, és te is sok hasznos információt tudhatsz meg.

A jószívűség rád is vonatkozik - légy együttérző önmagaddal. Időnként minden szülő hibázik. A nap végén azonban nem az számít, hogy tökéletes anyuka voltál-e, hanem az, hogy minden tőled telhetőt megtettél-e - kiálltál csemetéd mellett, beismerted, ha hibáztál, megtetted, amit ígértél -, és olyan pozitív kapcsolatot tartottál-e fenn, amilyet csak tudsz. Ha a válasz igen, porontyod az átmeneti megtorpanások ellenére is tökéletes biztonságban érezheti magát melletted - ami az egészséges testi-lelki-szellemi fejlődés első számú alappillére.

Ovis bajok

Gyakorta megesik, hogy az amúgy már-már angyali jóságú gyerkőc közösségbe kerülve nehezen kezelhetővé válik. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Jó lélek

A jó lélekre azért van szükség, hogy időt szakíts a saját feltöltésedre. Szülőnek lenni a legszebb, ám egyben a legnehezebb munka, ami csak létezik. Ezért fontos, hogy kipihent légy, tájékozódj a világ dolgairól, és mindenekelőtt nevess - ez nemcsak távlati céljaidat segít szem előtt tartani, hanem jobb szülővé is tesz.

Clarissa Pinkola Estésnek, a Farkasokkal futó asszonyok című könyv írójának van egy csodálatos koncepciója, amit kézzel készített életnek nevez. Eszerint egy kicsit mindenki olyan, mint a fazekas: alakítja, egyengeti és finomítja élete általános motívumait. Időnként persze elkerülhetetlen, hogy más emberek vagy külső erők formálják életünket, ám a mi feladatunk az, hogy megőrizzük saját egyediségünket.

Ugyanígy a gyerekeink is nagyon különbözőek – mindegyikük egy-egy kis egyéniség. Egy olyan szülő, aki táplálni tudja csemetéje különbözőségét, és megtanítja annak művészetére, hogy miként lehet társadalmilag sikeres anélkül, hogy feladná magát, végső soron a gyerkőcben rejlő erősségek kibontakoztatását támogatja. Azzal, hogy megőrzi és becsben tartja saját egyediségét, azt a mintát szolgáltatja porontyának, hogy teljesen normális, ha valaki önmagát adja.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyereket akkor sem kell úgymond megjavítani, amikor éppen helytelenkedik, mivel nem romlott el. Azt azonban meg kell neki mutatni, hogyan játssza ki saját erősségeit, és hogyan tanuljon meg többféleképpen bánni a világgal, hogy eközben minden érintett gyarapodjon és boldoguljon.

Cikkünk Andrew Fuller Nehezen kezelhető gyerekek című könyve alapján íródott, mely a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük