Így számold fel az őskáoszt a gyerek szobájában
A gyerek szobájába belépve legszívesebben háttal jönnél ki? Tedd élvezetessé számára a rendrakást!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg senki nem látott még olyan gyereket, aki mindenféle szülői ráhatás nélkül pakolná el esténként a játékait. Mindkettőtök dolgát megkönnyíted, ha a szobájában kellőképpen funkcionális, ám a kicsi számára is vonzó tárolóhelyeket alakítasz ki.

Jól szervezett kis birodalmában a rendrakás nem időről időre visszatérő nyűg lesz, hanem már-már játékká válik - és még az is megtörténhet, hogy egy szép napon nem egy hevenyészett dzsungelösvényen kell eljutnod A pontból B pontba.

Mérték és játékosság

A megfelelő tárolás elengedhetetlen. Bár ezt a tényt senki nem vitatja, mégis, a gyerekszoba esetében meg kell találnod a megfelelő egyensúlyt.

Ha túl sok terjedelmes szekrényt helyezel el, és rejtett kis tárolózugot alakítasz ki, csak a lurkó rendetlenségre való hajlamát erősíted. Ugyanaz lesz a végeredmény, mint ha túl kicsi a tárolókapacitás.

A rendszeretetre való nevelés legjobb módja, ha szórakoztatóvá teszed a feladatot. Válassz tárolónak élénk színű, mozgatható, esetleg egymásba helyezhető berendezési tárgyakat - ezzel kielégítheted porontyod változatosság iránti igényét.

Személyre szabott környezet

Okosan kitalált részletekkel személyre szabott környezetet hozz létre, így csemetéd biztos szívesebben fogja rendben tartani. Első lépésben tehát mérd fel a gyerek igényeit, korának, habitusának és érdeklődési körének megfelelően alakítsd ki birodalmát. Természetesen figyelembe kell venned az adott helyiség sajátosságait is, és az ár sem utolsó szempont. Szerencsére számos lehetőség között válogathatsz.

Polcok - másképp

Nyitott polcokra mindenképpen szükség lesz, ne feledd azonban, hogy azok egy kisebb szobát még inkább zsúfolttá tesznek, arról nem is beszélve, hogy így a gyerek számára átláthatatlanná válhat a saját kis élettere. Jó megoldás, ha egyszerű, a fal mentén körbefutó fali polcot alkalmazol a holt terek kihasználásához. A polc végét zárd le - néhány könyv tökéletesen megfelel ennek a célnak -, így nem potyognak le róla a tárgyak.

Ha különösen kevés hely áll a rendelkezésedre, inkább csak a más módon nem hasznosított terekben, helyeken, például az ágy fölött szerelj fel egy szimpla polcot - természetesen ennek is zárd le a végét.

Vesszőből font tárgyak

A vesszőből font tárgyak viszonylag olcsók, ugyanakkor tartósak, ráadásul lényegében sosem mennek ki a divatból. Választhatsz a nyitott vagy fedeles kosarak - ruhaneműk és sportfelszerelés ideális tárolóhelyei -, dobozok és mini polcrendszerek között.

Műanyag dobozok

Könnyen tisztíthatók - egyszerűen csak ki kell őket mosni -, ami különösen kicsi gyerekeknél fontos szempont. További előnyük, hogy sokféle színben kaphatók. Léteznek összecsukható változatok is, melyek kis helyen is elférnek, amikor nincs rájuk szükség.

Újrahasznosított tárgyak

Jó ötlet újrahasznosított tárgyakkal berendezni a szobát, a régi iratszekrényből például éjjeliszekrény lehet, a fiókos asztali tárolókban pedig elférnek a rajzeszközök, babaruhák vagy játékállatok.

Kampók

A falba bevert kampók a ruhaneműk ideális tárolóhelyei. Ügyelj rá, hogy szilárdan rögzítsd őket, használj előre kifúrt lyukakba helyezett tiplit. A kampókat olyan alacsonyra szereld, ahol a gyerkőc is elérje őket.

Növeld a szekrény befogadóképességét!

Valóban kihasználod a szekrény teljes tárolókapacitását? Egy kisgyereknek még nincs szüksége felnőtteknek való szekrényre, mert a legtöbb ruháját összehajtva is lehet tárolni. Ilyenkor érdemes a szekrény belsejét nagyrészt polcokkal kitölteni, és alacsonyabbra beszerelni az akasztórudat.

Mérgező szobanövények

A szobanövények nemcsak szépek, hanem a levegőt is tisztítják - ám akadnak köztük mérgező hatásúak is, melyek semmiképpen nem valók a gyerek szobájába. Tudd meg, melyek ezek!

Kódolás színekkel

Minden gyerek nyitott az újdonságokra. Az egyik legjobb módja annak, hogy porontyodat idejekorán rászoktasd a rendrakásra, ha az egész műveletet játéknak álcázod. Rendezd színek köré a rendrakást - például a plüssjátékok kerüljenek a sárga, az építőkockák pedig a kék fiókba. Így a lurkó könnyedén megjegyzi, hogy mit hová kell tennie.

Ahogy cseperedik, fokozatosan bevezetheted a betűkkel, számokkal, szavakkal való jelölést. Ha időnként változtatsz a megszokott szisztémán, akkor nem válik unalmassá a rendrakás, azaz ébren tarthatod benne az erre való hajlandóságot.

Libby Norman: Babaszobák, gyerekszobák

Némi fantáziával egy egyszerű szobából is meseországot varázsolhatunk. Néha egyetlen új alapanyag rafinált használata merőben más jelleget ad a helyiségnek. Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy születendő vagy felcseperedő csemetéink birodalmában más-más hangulatot teremtsünk. Ehhez javasoljuk, hogy szemezgess a könyvben található színes és praktikus ötletkavalkádból, és készíts olyan egyedi, vidám szobát, amely követi és kiszolgálja lakója folyamatosan változó igényeit.

Kiadja a Cser Kiadó.
Ára 3995 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük