Így neveld a csemetédet, hogy soha ne legyenek anyagi gondjai
Gyermeked, kis szülői segítséggel, játszva megtanulhatja, miként bánjon a pénzzel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden szülő azt szeretné, ha csemetéje felnőttként elégedett és sikeres lenne - ennek pedig a megfelelő egzisztenciális háttér az egyik alapfeltétele. Aki nem tud úgymond gyökeret ereszteni az anyagi világban, annak hiányozni fog az életéből az a fajta alap, ami kiindulási pontot jelenti sok minden máshoz.

Hiszen legyen szó a tudása karbantartásáról és fejlesztéséről, inspiráló élmények megszerzéséről vagy egyszerűen csak a töltekezésről, ezek mindegyike - legalábbis részben - pénzkérdés.

Arról nem is beszélve, hogy az anyagi nehézségek bizony az emberi kapcsolatokra is rányomhatják a bélyegüket. Tudd meg, miként fejlesztheted gyermeked pénzügyi intelligenciáját, biztosítva számára azt a fajta kiszámíthatóságot és kiegyensúlyozottságot, ami a boldogulásához szükséges.

A szülői minta

A kicsik leginkább utánzás révén tanulnak, így - akarva-akaratlanul - valamennyi megnyilvánulásoddal neveled a lurkót. Korántsem mindegy tehát, hogy te magad miképpen viszonyulsz a pénzhez. Gondold végig, te magad miként gazdálkodsz!

Megtervezetten vagy spontán módon vásárolsz? Megesik, hogy engedsz a csábításnak akkor is, amikor tudod, hogy annak a bizonyos terméknek a beszerzése meghaladja a lehetőségeidet, és emiatt hónap végén nehézségekkel kell szembenézned?

Vagy van, hogy hitelt veszel fel olyasvalamire, amire a családnak nincs múlhatatlan szüksége, egyszerűen csak azért, mert a bizonyos dolog számít aktuálisan a legújabbnak és legtrendibbnek?

Ha válaszaid alapján úgy érzed, nem a legátgondoltabban sáfárkodsz forrásaiddal, első lépésben a saját hozzáállásodon érdemes változtatnod - nemcsak a saját, hanem gyermeked érdekében is.

Tervezés a gyerekkel együtt

Sok családban a pénz tabutéma a gyerek előtt, mondván, hogy kicsi még az ilyesmihez, máshol még az autóvásárlásba is beleszólása van a miniatűr fogyasztónak. A megoldást, mint általában, ezúttal is az arany középút jelenti.

Magyarázd el a kicsinek, hogy vannak bizonyos kiadások, amik mindennél előbbre valóak: a törlesztőrészlet, a lakásrezsi, az óvoda vagy a napközi befizetése. Ami megmarad, abból először is enni és ruházkodni kell, és csak ezután jöhet szóba például egy új játék. Mindezt számszerűen még nem lehet levezetni egy néhány éves csöppségnek, azt azonban már ő is megérti, hogy egy napra csak egy édesség jár, mert ha a fél gondolát belesöpri a bevásárlókocsiba, nem lesz miből befizetni a számlákat, és a szolgáltató lekapcsolja az áramot vagy elzárja a gázt.

Később már számokkal alátámasztva is elmagyarázhatod neki, hogy mire mennyi jut. Egy-egy kisebb volumenű döntést pedig rá is bízhatsz: például választhat, hogy beéri-e az olcsóbb felvágottal azért, hogy túrórudit is kaphasson, esetleg beáldozza-e az egyhavi édességadagját egy új játékért cserébe. Ily módon a pénz beosztása mintegy észrevétlenül válik élete részévé.

Plusz egy tipp

Természetesen nem várható el a kicsitől, hogy a gyerekkora csakis a lemondásról szóljon. Ha nem tudsz megvenni neki valamit, kárpótold egy semmibe sem kerülő élménnyel, mondjuk egy soron kívüli játszótér-látogatással vagy egy plusz mesével. Számos más módon is örömöt szerezhetsz neki - ide kattintva jó néhány tippet találhatsz.

A mese erejével
A mese nemcsak az egyik legősibb terápia, hanem mintegy észrevételenül okosítja is a gyereket. Kattints ide a legszebb klasszikusokért, a Holle anyótól A kis gömböcig!

Kicsik lelki bajai

A pénzügyi intelligencia fejlesztése mellett az is fontos, hogy a kicsi világában rend legyen. Videónkból megtudhatod, milyen lelki bajokkal küzdhetnek a gyerekek.

Fejlesztés - játékosan

Ahhoz, hogy csemetéd megtanuljon bánni a pénzzel, birtokában kell lennie olyan tulajdonságoknak, mint a kreativitás és a logikus gondolkodás. Természetesen semmi szükség arra, hogy óvoda vagy iskola után még különféle fejlesztő foglalkozásokat tarts neki - a fentieket sokkal kellemesebb módon is kibontakoztathatod csemetédben.

Kreativitás

Két legyet ütsz egy csapásra, ha néhány játékot otthon készítetek el - miközben előcsalogatod a gyerkőcből a benne rejlő kreativitást, egy kisebb vagy akár nagyobb kiadástól is megkíméled a családi költségvetést. A legjobb tippekért kattints ide!

Logikus gondolkodás

Rengeteg olyan játék létezik, mely amellett, hogy élvezetes, a logikát is fejleszti - könnyen lehet, hogy a játékboltban a bőség zavarával küzdesz. Ismerd meg a három leghatékonyabbat, melyek közül biztosan elnyeri valamelyik a csemetéd tetszését – ráadásul nem kerülnek egy kisebb vagyonba.

Ezt is szeretjük