Így lesz a kicsiből sikeres felnőtt: 3 tipp, amivel biztosra mehetsz

A sikeres gyereknevelés szabályai nincsenek kőbe vésve, de tehetsz érte, hogy a végeredmény jó legyen.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyereknevelés nem csupa móka és kacagás, azonban nincs egyetemes recept arra, hogyan nevelhetsz a kicsiből sikeres felnőttet.

Csak tippek vannak, melyek segítségével jó irányba terelgetheted a gyereket. Tudd meg, melyek ezek, és alkalmazd őket te is a mindennapokban!

Kibontakozás

Ha még négyéves korában is te eteted, és 14 éves korában is ellenőrzöd az iskolatáskáját, valószínűleg nehéz dolga lesz gyerkőcödnek, amikor eljön az idő, hogy gondoskodjon magáról. Ne csinálj meg helyette semmi olyat, amit egyedül is el tud végezni. Ez nem csupán a szobája kitakarítására és a házi feladat elkészítésére vonatkozik - amit egyébként nyolcéves kora után jobban meg tud írni, mint te. Tízéves korától alkalmanként a lurkóra bízhatod a vacsora elkészítését, még akkor is, ha így be kell érned pár szelet pirítóssal. Nem árt, ha segít a házimunkában, és egyedül pakolja be a bőröndjét nyaralás előtt.

Arra is meg kell tanítanod őt, hogy önállóan is képes legyen döntést hozni. Hagyd, hogy csemetéd maga döntse el, milyen ruhát vesz fel reggel, kamasz gyermekednek pedig engedd meg, hogy egyedül válassza ki, mely tantárgyakat szeretné emelt óraszámban tanulni.

Ne feledd: előbb-utóbb meg kell terveznie a saját életét. Ehhez pedig hozzátartozik, hogy vállalnia kell az esetleges rossz döntés következményeit, úgyhogy az ésszerűség határain belül ne avatkozz közbe, még akkor se, ha úgy látod, hibát követ el. Természetesen tanácsokkal és javaslatokkal segítheted a döntést - bár idősebb gyermek esetében jobban teszed, ha ezzel is vársz, amíg magától kikéri a véleményedet -, de nem kényszerítheted őt.

Önálló gondolkodás

Ahhoz, hogy a gyerkőc jó döntéseket hozzon, képesnek kell lennie önállóan gondolkozni is. Bár meglehetősen idegesítő lehet, ha csemetéd vitába száll veled, ez arra utal, hogy használja az eszét, és megpróbál önálló véleményt formálni.

Elképzeléseit nyugodtan megkérdőjelezheted, persze semmiképpen sem durván. Kétéves gyermekedtől megkérdezheted, vajon miért ugatnak a kutyák. Egy tizenéves kamasz már arról is elmondhatja a véleményét, hogy szerinte reális-e a márkás sportcipők ára.

Újra és újra tegyél fel kérdéseket. Vedd rá a gyereket, hogy érveljen a véleménye mellett, bizonyítsa be az igazát - akár vita útján is. És, amikor már anélkül is foglalkoztatják a világ dolgai, hogy neked kérdésekkel kellene bombáznod őt, akkor az önálló gondolkodás szabályát ki is pipálhatod.

Dicséretek

A jóból sohasem elég elve a dicséretekre nem alkalmazható. Ez nem azt jelenti, hogy szűkmarkúan kellene osztogatnod az elismeréseket, hanem azt, hogy a jutalmazásnál figyelembe kell venni gyermeked adott teljesítményének a jelentőségét.

Ha túl sok dicséretben részesül, a jutalmazásnak ez a formája elveszti az értékét. Ha egy teljesen mindennapi dologért is megdicséred, mit teszel majd, ha kiemelkedő eredményt ér el? Amennyiben minden apró sikert hatalmas elismeréssel jutalmazol, a gyerek aggódni kezd, hogy előbb-utóbb csalódni fogsz benne. Folyamatos szorongásra viszont nincs szüksége.

Gondold végig, hogy mik azok a dolgok, melyekért megdicsérted gyermekedet. Ha mindig csak iskolai eredményeiért részesül elismerésben, jó magaviseletről pedig szót sem ejtesz, azzal milyen értékrendszert alakítasz ki benne? Sok szülő a jó magaviseletért sem dicséri meg csemetéjét, ugyanis ezt magától értetődőnek tartja. Azonban a gyerekek szeretik, ha a szülő észreveszi, milyen jól viselkednek. Az elismerő kijelentések miatt legközelebb is hajlandó lesz jól viselkedni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hacsak lehet, igyekezz az általános elismerés helyett valami konkrét dicsérettel előrukkolni, amit kérdéssel is megoldhatsz. Például ehelyett: - Milyen szép rajz!, próbálj meg a valami ilyesmit: - Milyen szép rajz! Nagyon jól sikerült ábrázolnod a ló mozgását. Hogyan csináltad? Ettől lesz a gyerek igazán boldog.

Cikkünk Richard Templar A gyereknevelés 100 szabálya című könyve alapján készült, mely a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük