Így lesz a babából okos felnőtt
11 IQ-növelő praktika a legkisebbeknek
A baba boldog, ha foglalkoznak vele, néhány játékos módszer pedig az értelmi fejlődését is segíti.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisbabák ugyan még nem tudnak beszélni, és nem sok mindent értenek meg abból, ami a környezetükben zajlik, de hihetetlenül fogékonyak, szinte napról napra tágul az értelmük. Ehhez persze az kell, hogy megkapják a kellő ingereket és információkat, melyek hozzásegítik őket ahhoz, hogy később össze tudják kapcsolni a dolgokat, átlássák az összefüggéseket, illetve kombináljanak.

Így tévedés lenne azt gondolni, hogy a piciknek csupán gondoskodásra és nyugalomra van szükségük. A kiegyensúlyozott fejlődésük érdekében természetesen fontos, hogy meglegyen a napirendjük, és sokat aludjanak, ám, amikor ébren vannak, rendkívül nagy érdeklődésük és felfedezőkedvük igényli a változatosságot, a foglalkoztatást és a folyamatos kommunikációt.

Baba-mama kapcsolat

Bár egy pár hónapos csöppség még nem tudja kifejezni magát, a hanglejtésedből, az arcmimikádból sokat megért, gyakorlatilag ezek összekapcsolásával tanul meg beszélni. Illetőleg akkor, ha mindig mindent megnevezel, mielőtt odaadod neki, vagy reagálsz, amikor felfigyel valamire - vagyis kielégíted a fokozatosan bővülő érdeklődését, és társa vagy a felfedezésben, mint egy idegenvezető. Tulajdonképpen az, hogy milyen a kapcsolatod a gyermekeddel, már az első hónapokban meghatározza a baba agyi aktivitását és fejlődését. Nemcsak érzelmileg fontos alapkő ez, hiszen rajtad keresztül tanulja, értelmezi az őt körülvevő világot.

Ha csak befekteted a kiságyba, felé lógatsz egy játékot, és időnként ránézel, valószínűleg el fog bíbelődni, de jóval lassabban nyílik majd az értelme. Nem kell egész nap mellette ülnöd, és szórakoztatnod, de például takarítás közben is folyamatosan beszélhetsz hozzá, elmondhatod neki, mit csinálsz, még akkor is, ha fogalma sincs, mi az a portörlés.

Ilyenkor nem az a cél, hogy megtanulja, hogyan kell takarítani, de, ha játékosan csevegsz vele, úgy vesz mindent, mint egy lokátor, és rengeteg információt elraktároz, ráadásul érzi, hogy foglalkoznak vele. Minél többet tapasztal a kicsi, annál hamarabb kapcsolja össze fejben az ok-okozati összefüggéseket, valamint a gesztikulációk jelentését is hamarabb elsajátítja.

11 IQ-növelő praktika babáknak

Nézd meg, mit tehetsz azért, hogy a kisbabád napról napra okosodjon, és észrevétlenül tanuljon, miközben jól érzi magát. Íme, a játékos módszerek!

Ezt is szeretjük