Tele van C-vitaminnal, és a gyerek is szereti: a homoktövis csodálatos egészségügyi hatása
Hallottál már erről a csodás növényről?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kórokozóknak nagyok és kicsik egyaránt kiszolgáltatottak - utóbbiak azonban fokozottan, hiszen az ő immunrendszerük még nem elég fejlett, így nehezebben birkózik meg a betolakodókkal. A hűvös időben tovább növekszik a kockázat.

Ha nem szeretnél csemetéddel rendszeres vendég lenni a gyermekorvosi váróban, illetve bármelyikőtök betegsége miatt hiányozni a munkából, próbálj ki egy még mindig nem eléggé ismert, ám csodálatos hatású gyógynövényt: a homok aranyának is nevezett homoktövist.

(%box::gumi('linkgaleria(107741)')%)

Az áldásos hatású homoktövis

Az ezüstfafélék családjába tartozó homoktövis - Hippophae rhamnoides - Eurázsiából származik. A narancssárga termésű fafajta egyszerre dísznövény és gyógynövény. Termése gazdag C-vitamin-forrás - lényegesen több található benne ebből a létfontosságú vitaminból, mint a legtöbb zöldségben és gyümölcsben, egyebek közt a hasonló tulajdonságáról ismert citromban is.

Ráadásul több más vitaminban, ásványi anyagban és vegyületben is bővelkedik - mindezeknek köszönhetően pedig számos egészségügyi probléma esetén képes kíméletes, ám annál hatékonyabb segítséget nyújtani. A fentiek fényében nem meglepő, hogy - feljegyzések szerint - már a VIII. századi Tibetben is alkalmazták gyógyszerként, a múlt század során pedig számos nemesítés és klinikai vizsgálat után tovább nőtt a homoktövis jelentősége, főként Oroszországban és Kínában, de persze hazánkban is egyre többen fedezik fel.

Mi minden van benne?

A homoktövisben a C-vitaminon túl fellelhető az A-, B1-, B6-, E- és K-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig a kálium, a magnézium, a nátrium, a vas, a mangán, a réz és a kobalt. Ezeken túlmenően tartalmaz egyebek mellett almasavat - amely nagymértékben támogatja az anyagcserét, miközben lúgosít -, gyulladásgátló hatású zsíros olajakat, valamint flavonoidokat - ez utóbbiak pedig, mint köztudott, rendkívül erős antioxidáns tulajdonsággal bírnak.

(%box::marketing()%)

Immunerősítő a gyereknek

A fentieknek köszönhetően a homoktövis védelmezi és erősíti az immunrendszert, így megelőzésképpen is érdemes adnod a gyerkőcnek, ha pedig a kicsi már elkapta az aktuális nyavalyaságot, segít kilábalni belőle. Ajánlott továbbá a lábadozás időszakára is, mivel segítségével csemetéd hamarabb erőre kap.

A szinte utolérhetetlen immunerősítő hatással bíró homoktövis számos formában hozzáférhető. Főként bioboltok polcain találhatod meg a belőle készült olajat - ezt a gyerek ételébe-italába érdemes belecsempészned -, tablettát, zselét, lésűrítményt, instant teát. Az adagolást illetően kövesd a dobozon található utasítást!

(%box::szavazas_kepes(124713)%)

Neked is jót tesz

Természetesen nemcsak gyerekek, hanem felnőttek is kiaknázhatják a homoktövis nyújtotta előnyöket. A gyógynövény szelíden oldja a zsírt, illetve támogatja az anyagcserét, így segítségével elérheted, illetve megtarthatod az optimális súlyodat. Erősíti a gyomrot, védi a májat, és a vér koleszterinszintjét is pozitívan befolyásolja, így segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Sejtregeneráló hatása miatt rákos megbetegedések esetén kiegészítő terápiaként jöhet szóba, illetve a daganat kialakulását megelőzendő eleve érdemes fogyasztani mindenkinek.

És még szépít is

A homoktövis erősíti a kötőszövetet, ezáltal a narancsbőr elleni harcban is jó szövetséges lehet. A benne lévő E-vitaminnak, illetve esszenciális zsírsavaknak köszönhetően gyógyírt jelent a száraz bőrre, de ráncok ellen is bevethető, miközben erősíti a hajat.

Ezt is szeretjük