Ezek után másképp gondolsz majd a gyerekhisztire: fontos része a gyerekek fejlődésének
A gyermek iránt táplált harag rossz tanácsadó, a dühkitörés ugyanis nem a szülők ellen szól.

hiszti
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétségtelen tény, hogy a hiszti kezelése egyike a legnagyobb kihívásoknak, melyekkel szülőként szembe kell nézni. 

Ez, bár teljesen rendben van, sokakban kelt kétségbeesést. Hiszen könnyen tekinthet jó szülőként magára az ember, amikor a kicsi önfeledt és mosolygós, de ezt a kellemes érzést a pillanat töredéke alatt felválthatja a tanácstalanság és a tehetetlenség, valahányszor kezdetét veszi a toporzékolás és a sírás. 

Ugyanakkor bármilyen hihetetlenül hangzik is, a dühkitörések hozzátartoznak a gyermek egészséges lelki, illetve mentális fejlődéséhez. A szakemberek szerint pedig ez a folyamat nemcsak a lurkóknak jelent tanulást, a felnőttek is okulhatnak belőle. 

Jobb kint, mint bent

Tudományos oldalról is meg lehet közelíteni, mi van a toporzékoló sírás hátterében. A könnyek kortizol nevű stresszhormont tartalmaznak, egy amerikai kutatás szerint pedig ennek köszönhető, hogy egy kiadós sírás után megkönnyebbültnek érzi magát az ember.

Ezen felül a szakértők úgy találták, a sírással stabilizálódik a vérnyomás, a frusztrált állapot helyét pedig lassacskán átveszi a nyugalom. Deborah MacNamara, nevelési tanácsadó szerint tehát a sírás nem a fájdalom, a méreg kifejezése, hanem a hiszti lecsengésének szükséges része. Szerinte a legjobb, amit ilyenkor a szülők tehetnek, ha hagyják gyermeküket magától megnyugodni.

A sírás is egy tanulási folyamat

Patty Wipfler, a Hand in Hand Parenting - egy amerikai, a szülő-gyermek kapcsolatot javító egyesület - alapítója úgy vélekedik, a sírás éppen olyan fontos a gyerekeknek, mint a légzés. Wipflet megosztotta szülőközönségével egy korábbi bébiszitterkedős tapasztalatát, melyet egy ötéves kisfiúval élt át: a csemete elmélyülten legózott, de egyszer csak eszement hisztizésbe kezdett, mert valahol elakadt, és nem tudott tovább úgy építkezni, ahogy szeretett volna.

Jó pár perc eltelt, mire abbahagyta a sírást, a végén azonban leült, és megoldotta a problémát. A tanácsadó szerint a hiszti ezúttal is csupán arra szolgált, hogy a gyermek levezesse a feszültséget, hogy utána tiszta fejjel kitaláljon, elsajátíthasson egy másfajta megoldást a gondjára.

A hiszti elősegítheti a pihentetőbb alvást

Az Amerikai Pszichológiai Egyesület egy korábbi értekezésében arról ír, hogy sok felnőtt azért küszködik alvási gondokkal, illetve azért riad fel az éjszaka közepén, mert az élete tele van feldolgozatlan eseményekkel, melyeket nem volt lehetősége kiadni magából. És, amíg nappal könnyebben megy a figyelemelterelés, este nincs, ami megakadályozza az agyat, hogy teljes mellszélességgel a dilemmára koncentráljon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hasonló helyzet lehet a gyerekeknél, hiszen, ha nincs lehetőségük kiadni magukból felgyülemlett érzelmeiket, mert például túl gyakran hallják otthon, hogy ne hisztizzenek, ez a zavartalan pihenésükre is rányomhatja a bélyegét. A hiszti tiltása több szempontból káros lehet a fejlődésükre: egyrészt kialvatlanok lesznek, másrészt a frusztráció az életkoruk előrehaladtával elmúlás helyett nagyobb eséllyel fokozódhat.

Időnként jobb nemet mondani

Az engedékeny szülői magatartás hátterében sokszor a félelem vagy egy elkerülési stratégia lakozik, hogy még idejében gátat vessenek a gyermek dühkitörésének. David Walsh, gyermekpszichológus a Scholastic-on arra biztatja a felnőtteket, hogy bátran mondjanak nemet az apróságoknak, és hagyják, hadd tombolják ki magukat.

Ezáltal kijelölhetik a határokat, ami előbb-utóbb rögzül a gyermekben, később pedig könnyebben különbséget tehet helyes és helytelen viselkedés között. A fegyelmezés hangnemére azonban célszerű odafigyelni: ha nehéznek tűnik is, érdemes törekedni a szeretetteljes, empatikus hangvételre, ez ugyanis szülőre és gyermekre egyaránt nyugtatóan hathat.

anya-gyerek-kep

Erre tanítja a hiszti a felnőtteket

Kate Orson, nevelési tanácsadó szerint a gyermeki hiszti jó alkalom lehet a szülőt ért lelki sebek begyógyítására: a konzultáns úgy vélekedik, hogy sokszor a felnőtteket azért bosszantja gyermekük dühkitörése, mert tudat alatt eszükbe juttatja saját gyermekkorukat és szüleiket, akik esetleg nem úgy reagáltak egy adott helyzetre, ahogy nekik jólesett volna.

Orson szerint önmagában már az is hatalmas előrelépés, ha valaki ezt tudatosítja magában, innen ugyanis már könnyebben felismerheti, hogy a saját gyerekével most új esélyt kapott, hogy megadja neki azt a figyelmet, szeretetet és törődést, amit ő nem kapott meg.

Mivel adott esetben a hiszti a szülőket is megviseli lelkileg, a szakértő azt tanácsolja, hogy egy zűrös esemény után fontos az önszeretet gyakorlása: beszéljenek egy barátjukkal, nevessenek felszabadultan, netán sírjanak, ha ettől jobban érzik magukat. Bár a tanulási folyamat senkinek sem könnyű, kellő odafigyeléssel nincs kudarca ítélve.

Miért hisztizik a gyerek?

Vannak szülők, akik úgy dolgozzák fel a gyerekük hisztijét, hogy egymás közt, némi humorral fűszerezve megosztják, milyen lehetetlen okból szakadt el a cérna a gyereknél. Ilyen fotók következnek.

Ezt is szeretjük