10 tipikus szülői mondat, ami életre szóló sebet ejt a gyerek lelkén
Nem feltétlenül megoldásra van szüksége, inkább arra, hogy meghallgassák.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisgyerek mindennapi problémái jelentéktelennek tűnhetnek a szülő szemében. Nem is csoda, hiszen csupa olyasmiről van szó, mint, hogy a másik gyerek elvette a játékát, vagy rossz volt az ebéd az oviban, illetve a napköziben.

Mindezek persze tényleg nem jelentenek igazi bajt, mondhatni, természetes velejárói az életnek. Ám, ha a szülők nem hallgatják meg csemetéjüket, utóbbi félreérti a helyzetet.

Nem kell mindig megoldás

Bármilyen apró problémák adódnak is a bölcsődés-óvodás-kisiskolás létben, a gyerek számára ezek jelentőséggel bírnak. Az efféle helyzeteket hasonlóképpen élhetik meg, mint a felnőttek a maguk jóval nagyobb volumenű gondjait.

Ha az édesapa vagy az édesanya könnyedén veszi a problémáit, a kicsi úgy érezheti, hogy ő úgymond nem egészen normális, illetve elefánttá fújja fel a bolhát. Ily módon elveszíti a biztonságérzetét, minek következtében képtelen átélni az érzéseit.

Különösen igaz ez akkor, ha az édesanya vagy édesapa valamiféle megoldást javasol az adott problémára ahelyett, hogy türelmesen végighallgatná a gyerkőcöt, és valamiféle együttérzést mutatna irányába - így a gyermekben is megmaradna az iránta való bizalom és szeretet.

Tíz hibás szülői mondat

Íme, néhány mondat, amivel a szülők megbánthatják gyermekük érzéseit.

Ne izgasd magad emiatt.
Semmiség az egész!
Mi ezzel a baj?
Nem is olyan rossz a helyzet.
Ilyesmi elő szokott fordulni.
Nevetséges az egész.
Inkább foglalkozz valami mással.
Hát csináld meg!
Nem értem a problémát.
Intézd el, és ne beszélj róla.

Testvérféltékenység

Sok minden más mellett a kistestvér érkezése is megbolygathatja a gyerek lelkét. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Többet ér a figyelem és az együttérzés

Főként az apákra jellemző ez a fajta attitűd, de az anyák is elég gyakran elfeledkeznek arról, mennyire szeretik, ha a férjük együttérzően meghallgatja őket. Ahelyett, hogy megengednék gyermekeiknek, hogy kifejezzék haragjukat és csalódásukat, ők is a problémák megoldását javasolják. Ha a szülők jobban odafigyelnek, mivel bánthatják meg gyermekeik érzéseit, hatékonyabban tudnak nekik segítséget adni.

Problémamegoldások javasolására csak akkor kerülhet sor, ha azt a gyermek kifejezetten kéri. Az esetek többségében elegendő, ha a szülő inkább csak meghallgatja a gyereket, és keveset beszél. Ha felhagy a problémák megoldásával, megkönnyíti mind a maga, mind a gyerek dolgát.

Cikkünk megírásában John Gray A gyermekek az égből jönnek - Új gyermeknevelési módszerek című könyve segített.

Egyre többet hallani kiskorúak erőszakos cselekedeteiről, figyelemhiányáról, kábítószerezésükről és öngyilkosságukról. A szakintézetek, iskolák, nevelők bizonyos fokig segítenek ezek megoldásában, de a problémák gyökere legtöbbször a családon belül keresendő.

A szakember-szerző által kínált lehetőség abban rejlik, hogy a pozitív gyermeknevelés módszerével lehetőséget biztosítunk a gyermekeknek, hogy felfedezzék, és kifejezésre juttassák valódi énjüket.

Kiadja a Trivium Kiadó.
Ára 2632 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük