Ha áramütés éri a gyereket
Az 5 legfontosabb dolog, amit meg kell tenned
Tudd meg, hogyan háríthatod el a közvetlen életveszélyt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Áramütés okozta baleset elsősorban a kicsiket érheti, akik őszinte kíváncsisággal fordulnak a környezetükben fellelhető tárgyak felé, miközben fogalmuk sincs róla, hogy egyikük-másikuk milyen veszélyes lehet. Így aztán elég, ha a szülő csak egy pillanatra nem figyel oda, és máris kész a baj.

Tudd meg, mi a teendőd, ha csemetédet minden elővigyázatosságod ellenére megrázná az áram, illetve hogyan teheted a lakást az elektromosság szempontból is gyerekbiztossá.

Mi történik áramütés esetén?

Az áram először a szervezet elsődleges védelmét biztosító bőrrel találkozik, ahol hővé alakul, égési sérülést - esetenként izomkárosodást, trombózist vagy üszkösödést is - okozva.

Miután ily módon legyőzte a bőr ellenállását, akadálytalanul mehet keresztül a testen, amely jó áramvezető. Eközben károsíthatja a szöveteket, kicsaphatja a csontok, inak és a zsírszövet fehérjetartalmát. A szíven, illetve a törzsön áthaladva szívritmuszavart okozhat, de az megesik, hogy közvetlenül károsítja a szívizmot, míg az agyon áthaladva agykárosodást, bénulást, légzésleállást idézhet elő.

A fentieken túl az áramütés - attól függően, hogy az elektromos energia a test mély részeit és szerveit érinti - egyebek közt kamraremegéshez, légzésleálláshoz, fulladáshoz, vesekárosodáshoz, szürkehályoghoz is vezethet.

Mi a teendő, ha a gyerek áramütést szenved?

Ez esetben azonnal cselekedned kell - ám őrizd meg a hidegvéred. A legfontosabb, hogy ne érintsd meg a kicsit puszta kézzel - még ha ezt is diktálják az ösztöneid -, ekkor ugyanis téged is megráz az áram, így pedig nem fogsz tudni segíteni csemetédnek.

1. Húzd ki a hálózati csatlakozót egy fából készült tárgy - például fakanál vagy seprűnyél - segítségével, és ha lehet, a főkapcsolót is kapcsold ki.

2. Ha az áramot valami miatt nem tudod lekapcsolni, húzz gumitalpú cipőt vagy papucsot, teríts le a földre több réteg száraz ruhát - még jobb, ha akad a közelben egy gumiszőnyeg vagy egy deszka -, és ezen lépkedve közelítsd meg a kicsit.

3. Kanyaríts a dereka köré egy teljesen száraz törölközőt, és húzd el az áramütést okozó tárgy közeléből.

Ha nincs kéznél törölköző, egy kötél vagy egy fadarab is megfelelhet a célnak - a lényeg, hogy semmiképpen ne legyen nedves vagy pláne vizes, mivel ez esetben vezeti az áramot.

4. Miután a gyereket sikeresen leválasztottad a hálózatról, tüzetesen vizsgáld meg. Ha eszméletlen, ellenőrizd az életjeleket, azaz a légzést és a szívverést, szükség esetén pedig azonnal hívd a mentőt és kezdd meg az újraélesztést.

Ha életjeleket találsz, tedd a gyereket stabil oldalfekvő helyzetbe, ám ekkor is hívd a mentőt, hiszen nem tudhatod, előidézett-e az áramütés valamilyen károsodást a szervezetében, és ha igen, az milyen súlyosságú.

5. Nézd meg, hogy szenvedett-e a kicsi égési sérülést. Amennyiben igen, a mentő kiérkezéséig terítsd be a károsodott felületet egy tiszta, a bőrhöz nem tapadó ruhadarabbal vagy törölközővel.

Mérgező szobanövények

Így előzd meg!

Hogy a fentiekre soha ne legyen szükség, néhány egyszerű eszközzel és praktikával az elektromosság szempontjából is gyerekbiztossá teheted otthonotokat.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha a konnektorokat ellátod dugóval, de ez korántsem jelent 100%-os biztonságot. A gyerkőc ugyanis megszokja, hogy ott a dugó, és a későbbiekben nem érdeklődik az aljzatok iránt, ám annál inkább lázba hozhatják vendégségben járva az ottani - dugó nélküli - konnektorok. Ezt megelőzendő idegen környezetben a szokásosnál is jobban figyelj arra, hogy mivel foglalatoskodik a kicsi.

Fürdetés közben is fordíts rá különös gondot - és nemcsak azért, mert egy pillanat alatt a víz alá kerülhet a feje, hanem azért is, hogy véletlenül se érhessen el egy dugaszolóaljzatot, hajszárítót vagy bármilyen elektromos energiával működő eszközt. Ha a lakásban lévő aljzatok nem földeltek - ez elsősorban régebbi épületeknél fordul elő -, szakemberrel köttess beléjük védővezetőt. Az öntöttvas kádat és a fémből készült vezetékeket is földeltesd.

Még jobb, ha felszereltetsz egy úgynevezett hibaáram-védőkapcsolót is, amely, ha a gyerek valamilyen úton-módon mégiscsak egy vizes elektromos háztartási eszközhöz ér vagy egy fémtárgyat dug a konnektorba, azonnal áramtalanítja a rendszert.

OLVASD EL EZT IS!

gyerek
  • baleset
  • kisgyerek

Életveszély otthon!

Ezt is szeretjük