Gyomorideggel megy iskolába? Ha így lélegzik, megnyugszik dolgozat előtt a gyerek

Pár perc, és el is száll a kellemetlenség.

Önnyugtató technika
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak gyerekek, akik jobban, más gyerekek kevésbé bírják a rájuk nehezedő, mindennapi iskolai kihívásokat. Noha felnőttként visszatekintve sokan legyintenek, a feleltetések, dolgozatírások, jegyjavítások gyerekszemmel hatalmas nyomást jelentenek, így nem szabad az ezek miatt jelentkező idegeskedést, aggodalmakat elbagatellizálni.

Sokat segíthet ugyanakkor, ha megértéssel és segítő szándékkal kezeli a szülő a gyerek problémáját. Érdemes elsősorban kideríteni, pontosan mitől tart a gyerek, és erről elbeszélgetni vele, megpróbálni megnyugtatni őt, illetve megoldást találni. Lehetséges, hogy a tanulmányi eredménye aggasztja, de az is lehet, hogy más természetű, komoly probléma nyomasztja, például iskolai zaklatás, bántalmazás, súlyosabb konfliktus. Ennek utána kell járni.

Jótékony légzéstechnika

Ha egy iskolai számonkérés nyomasztja, az akár az adott dolgozat sikerességének is a rovására mehet, hiszen a gyerek nem fog tudni koncentrálni írás közben. Fontos cél a gyereknevelésben, hogy megtanítsuk a gyereknek, hogyan nyugtathatja meg önmagát. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy így a szülőre kevesebb feladat vár, hanem, hogy a szülő távollétében is képessé válhat a gyerek önállóan kezelni a jelentkező rossz gondolatokat.

Aggodalmak, félelmek ébredésekor gyakorta jelentkezik gyomorideg. A has görcsös fájdalmát nagyon jól enyhítheti egy egyszerűen elsajátítható légzéstechnika, amit a gyereknek megtanítva maga is pillanatok alatt elmulaszthatja a kellemetlen érzést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Első lépésként figyelje a légzését, majd próbáljon úgy lélegezni, hogy közben az alhasa emelkedjen meg belégzéskor. Néhány lélegzetvétel után a gyerek érezni fogja, hogy egyre nyugodtabb. A has ellazul, a görcsös érzet elmúlik.

Hogy még hatásosabb legyen, mindeközben érdemes felidéznie magában a szülővel való beszélgetés közben elhangzottakat. Például, ha egy rossz jegytől fél, akkor azt, hogy nincs az a rossz jegy, amit ne lehetne kijavítani, ha az ember igazán akarja, és a szülők mindenféle jeggyel ugyanúgy szeretik majd. Ami a legtöbbet jelentheti neki, ha tudja, hogy képes megnyugtatni saját magát, és uralja a helyzetet.

Ezt is szeretjük