Miről árulkodnak a gyerek rajzai?
Így elemezd a képeket
A gyerekrajzok többet mesélhetnek a gyerek lelkiállapotáról, érzelmeiről, vágyairól, mint hinnéd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermeki lélek az egyik legkülönlegesebb dolog, hiszen a kicsik még egészen másképp gondolkodnak, máshogy látják a világot, mint a felnőttek. Sokkal egyszerűbben, tisztábban, naivabban.

Megfejteni sem könnyű ugyanakkor mindazt, ami egy lurkó fejében van, hiszen ők még nem tudják úgy kifejezni a gondolataikat, hangot adni érzelmeiknek, és ha olyan hatás éri őket, amit nehezen dolgoznak fel, az sem mindig látszik meg rajtuk kívülről.

Szülőként éppen emiatt érdemes fokozott figyelmet fordítani arra, hogy hogy viselkedik, miket mond a gyerek, milyen gyakran álmodik rosszat, pisil be éjszaka, illetve miket rajzol. Ez mind utalhat ugyanis belső feszültségekre.

Árulkodó rajzok

A rajzok sokat mesélhetnek a legmélyebben megbúvó gondolatokról, amelyek az önfeledt rajzolás közben törnek felszínre. Ülj le a gyerekkel, és nézd meg, mit és hogyan kanyarít a papírra, vagy ha befejezett egy képet, ne tedd félre azonnal azzal a mondattal, hogy jaj, de szép, hanem vizsgáld meg alaposabban. Ha megkéred csemetédet, hogy mondja el, mit rajzolt, az sokat segíthet.

Az alábbi négy szempont alapján könnyűszerrel elemezheted a gyerkőc rajzait, hogy kicsit jobban láthasd, mi is zajlik a buksijában.

A papír és a színek megválasztása

Talán nem is gondolnád, de már a papír megválasztása is, és az, hogy a gyerek milyen filctollért vagy ceruzáért nyúl, sokat elárul. Minél nagyobb papírt vesz el a gyerek egy stócból, annál inkább érzi a vágyat az önkifejezésre. Ha a papír, amit kivesz, kicsi, a gyerek zárkózottabb. Ceruzaválasztásnál, ha olyanért nyúl, ami tompább, nehezebben fejezi ki önmagát, míg ha hegyeset választ, tisztán és egyértelműen tudja közvetíteni gondolatait a külvilág felé.

Pálcikaemberek

A legtöbb kisgyerek pálcikaemberekkel kezdi az emberábrázolást. Ilyenkor az arcok azok, amikről több következtetést levonhatsz. A mosolygó figurák természetesen jót jelentenek, míg a szomorúak épp ellenkezőleg.

Azt is érdemes megfigyelned, hogy melyik szereplő ki mellett helyezkedik el a képen, milyen távolságra, illetve mekkora a többihez képest. A figurák közti távolság a családban lévő összetartó erőt szimbolizálja, ahogyan a gyerek érzi. Minél közelebb állnak az alakok, annál jobb. Ha egy alak nagyobb, annak nagyobb jelentőséget tulajdonít a gyerek, míg a kicsiknek kevesebbet.

Ismétlődés

Ha a gyerek gyakran ugyanazokat az elemeket rajzolja, például házikót léckerítéssel és fával, kutyát, cicát, embereket, ne kezdj el elméleteket gyártani, ugyanis ez mindössze annak tudható be, hogy a gyerek ezeket a dolgokat szívesen ismételgeti, mivel már biztonsággal megtanulta őket lerajzolni, így sikerélményt jelent neki a kész kép. Ha viszont olyasmit rajzol gyakran, ami valamilyen negatív dolgot ábrázol, vagy valamilyen feszültségre utal - lásd lentebb -, van okod aggodalomra.

Vészjósló jelek

Bizonyos jelek arra utalnak a gyerekrajzokon, hogy valami a csemete lelkében nagyon nincs rendben. Ilyen például, ha túlságosan nagy mértékben színez túl a körvonalakon, ha nagyon erősen vési a papírt a ceruzával, túl sötéten színez, a rajzai olyan picik, hogy alig láthatóak, ha a figurák egy testrésze rendre hiányzik, vagy ha soha nem tudod rávenni, hogy mondja el, mit rajzolt. Ilyen esetekben, vagy ha te magad más dolgot észlelsz vészjóslónak, keressetek fel egy gyermekpszichológust.

Ezt is szeretjük