Milyen anyának tart a gyerek?

Így árulják el a rajzai

A kicsik szavakkal nem mindig képesek kifejezni gondolataikat, ám a rajzaik mindent elárulnak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindannyian szeretnénk a legjobb édesanyák lenni a világon, miközben mindannyian kételkedünk magunkban.

- Vajon elég jó anyja vagyok a gyerekemnek? - tesszük fel magunknak időről időre a kérdést. A kicsi rajza segít közelebb kerülni a válaszhoz.

Hol vagy te a képen?

Kérd meg a gyereket, hogy rajzolja le önmagát és téged, majd nézd meg, méretben miként viszonyul egymáshoz az ő alakja és a te alakod.

Ha a tiéd aránytalanul nagy az övéhez képest, nem kizárt, hogy - bár nyilván a legjobb szándékkal - a kelleténél nagyobb befolyással igyekszel lenni rá.

Ez esetben valószínűleg nem árt bizonyos dolgokban nagyobb szabadságot adni porontyodnak, természetesen az ésszerűség határain belül.

Zavart jelezhet kettőtök kapcsolatában az is, ha a rajzon alig vagy nagyobb, mint a gyerek, esetleg szinte eltörpülsz mellette.

Lehetséges, hogy úgy érzi, nem vagy kellőképpen jelen az életében - természetesen nem arról van szó, hogy elhanyagolnád őt, talán csak híján vagy időnek, például azért, mert sokat dolgozol.

Ilyenkor érdemes azokban az időszakokban, amikor mégiscsak együtt tudtok lenni, csakis a kicsire figyelni, minden mást kizárva, illetve olyan programot szervezni, ami csak kettőtökről szól.

A színek szerepe

Az sem mindegy, milyen színek használ a gyerek, amikor megjelenít a rajzon. Ha a fekete vagy a sötét tónusok dominálnak, lehetséges, hogy nyomaszt valami, amit a gyerkőc is érzékel - még ha ez nem is tudatosul benne. Ez esetben célszerű először saját magadban rendet tenni: ehhez hozzásegíthet az önvizsgálat, a meditáció, de akár egy hosszabb séta is, melynek során elcsendesedik az elméd és kikristályosodnak a gondolataid.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lehet persze, hogy nem találsz azonnali megoldást a problémádra, mivel az részben vagy egészben külső tényezők hatására alakult ki - ám addig is ellensúlyozhatod, például valamilyen számodra kedves tevékenységgel, ami nem igényel különösebb idő- és energiabefektetést. Egy szép zene, egy jó könyv vagy egy kiadós beszélgetés is kisebbfajta csodát tehet. Ha pedig sikerül magad ily módon felszabadítani, a gyerek felé is másféle üzenetet közvetítesz - ami nem csak rá, hanem kapcsolatotokra is jó hatással lesz.

Ami jót jelent

Ha a gyerek a megjelenítésednél főleg kék és zöld színt választ, nincs okod aggodalomra: minden bizonnyal békét, nyugalmat és harmóniát sugárzol felé.

Amennyiben a sárga a meghatározó, kellőképpen magabiztos vagy, ezért csemetéd úgy érzi, ha veled van, semmi rossz nem történhet vele, hiszen elég erős vagy ahhoz, hogy megvédd őt. A piros lendületet és életerőt jelez, ami a kicsire is konstruktívan és inspirálóan hat - nem beszélve arról, hogy ez a szeretet színe. A lila és a rózsaszín a spiritualitás színei - ha gyermeked ezeket részesíti előnyben, nemcsak a szülőt látja benned, hanem egyfajta szellemi-lelki tanítói szerepet is betöltesz. Mindössze arra kell ügyelned, hogy ne utóbbi kerüljön túlsúlyba kettőtök kapcsolatában: te elsősorban mégiscsak az édesanyja vagy, ő pedig a kisfiad vagy a kislányod - a mester-tanítvány viszony csak ezután jöhet.

Indigó, vagy csak rosszcsont?

Ha az anya nem bír a kicsivel, felmerülhet benne, hogy az esetleg indigó. Valóban léteznek indigógyerekek? Ha igen, hogyan lehet felismerni őket? A választ megtudhatod videónkból.

Tudattalan segélykiáltás

Érdemes megvizsgálnod azt is, hogy rajzolás közben mennyire nyomja meg a gyerkőc a ceruzát. Ha úgy látod, hogy kelleténél mélyebben, könnyen lehet, hogy valamit nem képes közölni veled - talán egyszerűen csak azért, mert korából adódóan még nem képes szavakba önteni az érzéseit és a gondolatait, de az is lehet, hogy fél a reakcióidtól.

Érdemes mélyen és alaposan elbeszélgetned vele, ha pedig ily módon nem bújik ki a szög a zsákból, akár el is játszhattok egy-egy hétköznapi szituációt, mondjuk a babái vagy a plüssfigurái segítségével - ez utóbbi biztosan célravezető lesz. Ha pedig már ismered a probléma okát, annak orvoslása is egyszerűbbé és könnyebbé válik. Mindemellett fontos, hogy tudatosítsd csemetédben: bármi is történik, ugyanúgy szeretni fogod, és ha esetleg rosszfát tesz is a tűzre, sohasem őt magát, hanem csak az adott megnyilvánulást utasítod el.

Ezt is szeretjük