- 6 éves voltam, amikor az unokatestvérem zaklatni kezdett
Sokkal több az áldozat, mint hinnénk. Az abúzus gyakran családon belül zajlik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekbántalmazás - és általában a családon belüli erőszak -szigorúbb büntetéséről tárgyalnak a parlamentben. De merünk-e nyíltan beszélni a gyermekkori szexuális abúzusról?

Bűn vagy bűnhődés

Tizenéves lány lájkolta a Facebookon Anoni Mara szerzői oldalát. Pedig a könyv nem kamaszoknak szóló témát mutat be: a névtelenséget választó, 42 éves nő elmeséli, hogyan lett hatéves korától szexuális abúzus áldozata.

A közte és az unokatestvére között éveken át tartó viszony még a családja előtt is titokban maradt - négy és fél éves pszichoterápia kellett a trauma feldolgozásához, majd a Bűn vagy bűnhődés megírásához.

Ez a könyv segített nagyon sokat a lánynak, aki hasonló drámán ment keresztül. A pszichológusa ajánlotta, hogy olvassa el. Anoni Mara a saját pszichoterápiájától kapott erőt, amelyet az olvasóknak most a Bűn vagy bűnhődés megismerése adhat.

Kérdés azonban, hogy az erő mellett elég bátorság is van-e a magyar társadalomban ahhoz, hogy a gyermekek - gyakran szexuális - bántalmazásáról tabuk nélküli vita kezdődjön. Merthogy a családon belüli erőszak elszenvedői legtöbbször a kiskorúak, akiket sokszor nemcsak fizikai, hanem szexuális abúzus is ér.

Lányát vitte pszichológushoz, őt kellett kezelni

Immár kétgyermekes anyaként, véletlenül jutott el pszichológushoz Anoni Mara, aki ötéves, óvodai beilleszkedési zavarokkal küszködő lányával fordult szakemberhez. Ám a pszichológus végül neki javasolt terápiát. A két nő, az anya és a terapeuta találkozásaiból, a múltbéli emlékek és álmok megfejtéséből áll össze a kép, és érti meg az olvasó is: hogyan váltott ki a gyermekkori trauma depressziót, szorongást, hipochondriát és halálfélelmet.

A könyv nem hepienddel zárul, azt viszont megmutatja, hogy kellően hozzáértő és türelmes terapeutával igenis ki lehet törni a szorongások, fóbiák fogságából.

Amikor jobb, ha nincs apja

A gyereknek két szülő kell, de van, amikor jobb, ha apa nélkül nő fel. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Elolvasni könnyű, beszélni róla nehéz

Magával ragadó, de nem könnyű olvasmány a Bűn vagy bűnhődés. Elolvasni könnyű a sodró szöveget - beszélni nehéz róla. Bár néha mégsem az: Anoni Mara azt tapasztalta, hogy az ismerősei egy része a könyv hatására megnyílik, és olyan dolgokat mesél el, amelyekről azelőtt említést sem tett senkinek. Mások ellenben bezárkóznak, és szóba hozni is alig merik a történetet.

Botrányos megfogalmazásoktól, pornográf részletektől mentes a Bűn vagy bűnhődés. Mégis - vagy éppen ezért - rendkívül erős, okos szöveg. Olyan, amilyennek a gyermekek - szexuális - bántalmazásáról szóló magyarországi vitának is lennie kellene. Ha érdemi, józan vitával egyetlen Anoni Marát meg lehet menteni, már nem hiába vágtunk bele.

Cikkünk Anoni Mara Bűn vagy bűnhődés című könyve alapján készült.

Megrázó trauma és egy egész életet megváltoztató terápia története a Bűn vagy bűnhődés. Ahogy a pszichológus és Anoni Mara rendszeres találkozásaiból, a múltbéli események, emlékek és álmok megfejtéséből összeáll a kép, és kezd alakot ölteni a megoldás, úgy érti meg az olvasó is, milyen hatással volt a trauma az asszony egész életére. Depresszió, szorongás, halálfélelem, hipochondria, fóbiák: ezek tették elviselhetetlenné a hallgatás, a titkolózás évtizedeit. Anoni Mara mindvégig bűnösnek érezte magát, és ez rányomta a bélyegét a szerelmi életére, a férfiakhoz fűződő viszonyára is.

Ha türelmes vagy, és empatikus emberrel találkozol, van kiút. Anoni Mara számára a pszichológusa mutatta meg, hogy a szorongások és rémálmok fogságából igenis ki lehet törni, ő a terápiától kapta azt az erőt, amit az olvasóknak a könyv elolvasása adhat meg.

Kiadja a Noran Kiadó.
A könyv ára 2482 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük