Így lesz jómódú ember a gyereked!
Mire figyelj, hogy mindig legyen majd pénze?
Fontos, hogy a gyereknevelés a pénzügyekre is kiterjedjen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok pénzügyi szakember vélekedik úgy, hogy eladósodott nemzedéket nevelünk. Számtalan családban látni példát rá, hogy csak arra tanítják a gyerekeket, hogyan kell a pénzt elkölteni, arra már nem, hogyan keresse meg, hogyan takarítson meg.

Ahhoz, hogy a te gyermeked számára ne jelentsenek a pénzügyek mindennapi problémát, elengedhetetlen, hogy idejében megszerezzen bizonyos alapvető pénzügyi tapasztalatokat.

Hogyan bánjon a zsebpénzzel?

Fontos lenne, hogy a gyerek kisiskolás korától kapjon bizonyos összegű zsebpénzt. Ezt akár meg is keresheti kisebb háztartási vagy ház körüli munkákkal. A zsebpénzével pedig szabadon gazdálkodhat, aminek segítségével belekóstolhat, hogyan működik a pénz világa.

Nem kell, hogy túl sok pénzt kapjon, légy mértékletes - de nem fukar - ezen a téren.

10% tartalék

Természetesen a szabadon gazdálkodás nem azt jelenti, hogy nem adhatsz neki tanácsokat. Sőt, nagyon fontos, hogy kapjon ilyen irányú útmutatást. Igyekezz arra nevelni, hogy a zsebpénze 10%-át hónapról hónapra tegye félre - csakúgy, ahogyan azt te is megteszed a fizetéseddel. Az így képzett tartalékból hosszabb távú terveket szőhet: kigazdálkodhatja belőle egy-egy hőn áhított játék, könyv vagy ruha árát.

Mire költsön?

Természetesen fontos, hogy abban is kapjon tanácsot, mire költsön. Ha a hónapról hónapra megtakarított pénzét hirtelen felindulásból egy halom csokira költi, magyarázd meg neki, hogy ez miért nem jó, illetve milyen célokat szolgálnak a hosszabb távú tartalékok.

A tanulás, a munka szerepe a pénz világában

Meg kell értenie, hogy a tanulás azért fontos, hogy okosabb legyen, jobban átlássa a világ dolgait, megtalálja a saját érdeklődési körét, ami alapján majd olyan pálya, hivatás mellett teheti le a voksát, amit szívesen végez.

Ha pedig a későbbiek során szakmát választ, tartsa azt is szem előtt, hogy az azért kapott fizetésből hogyan tudja majd finanszírozni az életét, az álmait. Természetesen ne a pénz legyen az elsődleges szempont a pályaválasztásnál, de ne tegyél úgy, mintha huszadrangú szempont volna.

Otthoni pénzügyi légkör

Mindezekhez a megfelelő alapot természetesen az adja, ha a gyerek látja, hogy a szülei egyfelől nem szórják a pénzt meggondolatlanul, másfelől nem is úgy tekintetnek rá, mint az élet egy erősen frusztráló velejárójára.

A későbbiek során pedig fontos beszélnetek olyan fogalmakról is, mint a befektetés vagy a kamat. A televízióból ömlenek az olyan szavak, mint hitel, THM és más hasonlók - ezek jó apropót adnak arra, hogy a nagyobb gyerekkel átbeszéljétek az ilyen elsőre elvontnak tűnő dolgokat. Lehet, hogy magától fog rákérdezni, de ha nem teszi, érdemes neked feldobnod a témát.

Ezt is szeretjük