A legtaszítóbb szülői magatartás váláskor - A gyerek issza meg a levét

Elvileg a gyerek érdekében folyik a harc, ám valójában ő csak vesztes lehet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Válásnál gyakran látom, hogy nem a gyermek felügyeleti jogának vagy nevelésének, közelségének - pszichésebben fogalmazva - megszerzése a cél, hanem a másik szülő bosszantása vagy ellehetetlenítése a gyermek felhasználásával.

Te jó ég! És ezt magukat értelmesnek gondoló emberek is megteszik! - írja Belső Nóra Utak egymástól című könyvében.

A válásig normális volt, utána nem?

A munkám során sajnos sokszor voltam szenvedője is egy-egy betegem válóperének, amikor az elmebéli sajátosságok és problémák jelenthették volna a gyermek nevelésére való alkalmatlanságot, és erről nekem kellett volna papírt kiállítanom.

Ilyenkor azt szoktam kérdezni, hogy miről kellene igazolást írnom: arról, hogy a szülő nem normális, mert kezelem, vagy arról, hogy normális.

Egyik sem igaz. A válásig ugyanis normális volt, alkalmas a gyereknevelésre, a válás után viszont nem?

Ezen az alapon minden pszichiátriai kezelés alatt álló szülőtől el kellene venni a gyermekét, ami igen nagy gond lenne, mert nincsen annyi árvaház és befogadó szülő ebben az országban.

Arról már nem is beszélek, amikor az egész családot, gyerekeket, férjet, feleséget, nagymamát, nagypapát és állatpszichológus segítségével a kutyát, macskát, papagájt is megvizsgáltatják, mennyire alkalmas a gyereknevelésre. Kérdem én: mi a helyzet azokkal a családokkal, ahol nem válnak, csak naponta gyilkolják egymást szóval vagy lelki bántalmazás útján?

És mi van a gyermekét molesztáló szülővel, nagyszülővel, akinek naponta van ehhez joga, hiszen a család együtt él? A jelenlegi jogi gyakorlat elég szerencsétlen, bár az utóbbi években van némi elmozdulás, és a gyerekek szava is számít - ha van nekik, vagy el merik mondani.

Ez játszódik le a gyerekben

Ugyanakkor nem csak ezzel van probléma. A gyerekeket lelkileg nagyon megviseli, ha a szülő velük vagy a velük való bánásmód által üzenget a másiknak, és próbálja azt pszichológiailag meggyengíteni. A becsület kölcsönös megtépázása, az apai vagy anyai szerepre való alkalmatlanság bizonyítása, a bűntudatkeltés gyakori eszközök ebben a helyzetben. A gyerekek sokszor azt sem tudják, hogy mi volt eddig igaz, és mit hihetnek el ezután. Bizalmuk mindkét szülőben meginog, és gyakran csak szakember tudja helyrehozogatni a sérüléseket. Az ilyen játékot játszó szülők gyakran nem is sejtik, mennyit veszítettek.

És persze a gyermek vesztesége a legnagyobb: el kell engednie az illúziót a tökéletes világról és a tökéletes szülőkről, és kicsit el kell engednie a gyermekkorát is. Minden más alapra helyeződik, már semmi sem az, aminek addig hitte. Komoly tapasztalás ez, hirtelen kell nagyot ugrania a fejlődés grádicsán. Ha nem esik le, még továbbhaladhat, de van, aki kitöri a lábát, ne adj’ Isten, a nyakát, és örökre sérült marad.

Stresszforrások a gyerek környezetében

Nemcsak a rosszul működő család, hanem a közösség - például az óvoda - is egyfajta stresszforrást jelenthet a kicsi számára. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Cikkünk Belső Nóra Utak egymástól című könyvének segítségével készült.

Vajon mennyire meghatározóak nemi szerepeink a mindennapi érintkezések során? Mik a kiegyensúlyozott és örömteli párkapcsolatok kialakulásának alapkövei? Mitől tud hatékonyan működni a kommunikáció két ember között? Napjainkban az emberi kapcsolatok - amelyek talán a legfontosabb erőforrást jelentik az életünkben - mind gyakrabban mondanak csődöt. A válások száma folyamatosan nő, és a hosszú távú párkapcsolatok működtetésébe is sokan buknak bele.

Belső Nóra könyve alaposan, ugyanakkor kellő érzékenységgel járja körül a témát, és rámutat: a legtöbb embernek az érzelmi kapcsolatok kezelése jelenti a fő problémát. A szerző kérdésfelvetései, gondolatai, pszichiátriai praxisából hozott, vagy épp személyes, bensőséges történetei, illetve a hétköznapi társas helyzeteket elemző sorai új megvilágításba helyezik a generációkon átívelő problémákat, és mindenkinek segítenek eligazodni a párkapcsolati érintkezés útvesztőiben.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
Ára 2352 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük