Házasságon kívül születhet a gyermekek többsége 2016-ban
Legalábbis Angliában és Walesben, de nálunk is hasonló tendencia figyelhető meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Házasságon kívül születik három éven belül az angol és walesi csecsemők többsége a hivatalos statisztikai előrejelzések szerint.

A hajadon nőktől született angol és walesi gyermekek aránya tavaly elérte a 47,5%-os csúcsot, ez összesen 346 595 csecsemőt jelent. Magyarországon nem egyelőre ismert ilyen felmérés, a tendencia mindenesetre hasonló.

A többség nem házasságba születik

A ráta 25%-kal emelkedett 1988 óta - idézte a brit Országos Statisztikai Hivatal - ONS - adatait a The Daily Telegraph online kiadása. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2016-ban a babák többsége nem házaspárok gyermekeként jön világra.

Tim Loughton, a család- és gyermekügyek korábbi államtitkára arra szólította fel a kormányt, hogy csökkentse a családok adóterheit, hogy megállítsa a visszaesést. A házasok aránya, mely Angliában és Walesben egy évtizeddel korábban még meghaladta az 50%-ot, 45%-ra esett vissza. A legelső, 1800-es népszámlálás óta ez az első év, hogy a házasok kisebbségbe kerültek. Több mint 11 millióan egyedülállóak, ötmillióan pedig élettársi kapcsolatban élnek.

- A házasság nem egy jobboldali mánia. Világosan bebizonyosodott, a családban, szüleikkel felnövő gyerekek általában jobb esélyekkel indulnak az életben - hangoztatta Christian Guy, az egykori konzervatív pártvezér Ian Duncan Smith által alapított Társadalmi Igazság Központ igazgatója.

Később kezdenek szülni a nők

A hivatalos adatok szerint 2012-ben 729 674 baba született, egy anyának átlagosan két gyermeke van, ez a legmagasabb termékenységi ráta az 1970-es évek óta.
Az anyai életkor átlaga 29,8-ra emelkedett az 1982-es 27-ről.

A folyamat azt tükrözi, hogy egyre több nő halasztja későbbre a gyermekvállalást. Ennek több oka lehet: több lány tanul tovább, nagyobb számban dolgoznak, növekszik a karrier jelentősége a nők életében, egyre magasabbak a gyermeknevelés költségei, nehezedett az álláskeresés, a lakhatás, labilisabbak a párkapcsolatok - magyarázta az ONS szakértője.

A bevándorlók szívesebben szülnek

A számok azt is mutatják, az első gyermekes anyák közül minden negyedik Nagy-Britannián kívül született, ez pedig 17,7%-kal több, mint tíz évvel korábban. Az ONS szerint a külföldön világra jött anyák termékenységi mutatói magasabbak, fogamzási esélyeik pedig azért jobbak, mert korábban kezdenek szülni. A születések emelkedő száma a 2004-es uniós csatlakozás óta az egyre erősebb közép- és kelet-európai bevándorlásnak is köszönhető.

A 40 év fölött először szülő nők száma 2012-ben 29 994 volt, ami szintén az eddigi legmagasabb, 2002-ben mindössze 6 519-et jegyeztek fel.

Ezt is szeretjük