Így lesz jó ember a gyerekből - 4 mókás gyakorlat az empátia fejlesztésére

A beleérző képesség mindenkiben ott van, és fejleszthető.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

"Az a feladatunk, hogy az együttérzés köreit bővítve minden élőlényt és az egész természetet a maga szépségében magunkhoz öleljük, és ily módon kiszabadítsuk magunkat ebből a börtönből" - írta Albert Einstein.

Az élet mindennap felkínálja az együttérzés lehetőségét, hogy átérezzük a másik szomorúságát vagy fájdalmát, és hogy az ő nézőpontjából lássuk a dolgokat. Néha csak eljátszunk a gondolattal, hogy megtesszük azokat a dolgokat, de aztán mégsem csináljuk végig.

Amikor azonban kinyújtjuk a kezünket valaki felé, az a világ legnagyszerűbb érzése lehet. Jó tudni, hogy az empátia érzése valahol belénk van programozva, és fejleszthető - különösen gyerekkorban. Cikkünkből megtudhatod, miként.

Hogyan érzik magukat?

Amikor elmentek valaki mellett az utcán, vagy megláttok egy embert egy másik autóban, játszhatjátok azt a gyerekkel, hogy ki kell találni, vajon mit érezhet a másik.

Legyetek olyan kreatívak és leleményesek, amennyire csak lehetséges. Vidámnak vagy szomorúnak tűnik? Összehúzza a szemöldökét, vagy mosolyog?

Címkézzétek fel az érzelmeket: harag, öröm, szomorúság.

Beszéljétek meg, hogy lehet megállapítani, hogy valaki mit érez, pusztán azáltal, hogy ránézünk. Mondd el neki, hogy amikor megérezzük mások érzéseit, az az empátia. Biztasd, hogy ossza meg veled és másokkal az érzéseit.

Rajzoljatok új szemszögből!

Amikor éppen csendben üldögéltek a gyerekkel, vegyetek elő papírt és zsírkrétát, és keressetek egy gyümölcsöt vagy egy más alkalmas dolgot. Tedd le az asztalra, és javasold, hogy rajzoljátok le. Ha kész, változtassatok helyet az asztal körül vagy a szobában, és rajzoljátok le újra. Miben tér el a két rajz? Miben egyeznek - alakban és színben? Mi változik, amikor a másik oldalról rajzoljuk le ugyanazt a tárgyat?

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fészekrakás

Keress egy játékot vagy kedvenc tárgyat, vagy vegyél valamit erre az alkalomra, és vidd oda a gyereknek. Mondd el, hogy most leültök együtt, és fészket építetek annak a játéknak. Papír zsebkendőtől kezdve bármit használhattok, kis anyagdarabkákat, cafatokra tépett újságpapírt vagy kartondobozt. Segíts fészket építeni - egy olyan helyet, ahol soha nem érheti bántalom a játékot. Biztasd a gyereket, hogy tegye kényelmessé a fészket, és tartsa száraz és meleg helyen. Tanítsd meg arra, hogy viselje gondját a játéknak, és időről időre nézze meg. Ez a gondoskodási gyakorlat segíthet, hogy szeretettel és tisztelettel érzékelje mások szükségleteit.

2 dolog, amit ne tegyél

Akadnak olyan nevelési módszerek, amelyek helyességéről sok szülő meg van győződve, holott többet ártanak, mint amennyit használnak. Videónkból megtudhatod, melyek ezek.

Kicsi és nagy

A következő játékot bármikor játszhatjátok, amikor éppen otthon bolondoztok. Mondd el a gyereknek, hogy a játék neve kicsi és nagy. Kezdjétek azzal, hogy négykézláb mászkáltok, mintha macskák vagy kutyák lennétek. Éljétek bele magatokat nyugodtan, hangokat is adhattok. Utána álljatok székre, és nézzetek úgy mindenre, mintha magasak lennétek, mint a zsiráfok. Ezután beszéljétek meg, hogy miben különbözött a két nézőpont. Mi olyat láttatok az egyik helyzetből, amit a másikból nem? Mondd el a gyereknek, hogy akár a padlón mászik, akár egy széken áll, egyik sem jó vagy rossz, csak más.

Cikkünk Goldie Hawn és Wendy Holden Hogyan neveljünk boldog gyermeket? című könyvének segítségével készült.

A Goldie Hawn által létrehozott Hawn Alapítvány célja, hogy a felnövekvő nemzedék a lehető legtöbbet hozhassa ki magából. Ma már világszerte használják az alapítvány MindUp nevű programját, hogy megtanítsák a gyermekeket az elme működésére és az éber tudatosság alkalmazására. A tudatos figyelem azt jelenti, hogy munkába fogjuk az összes érzékünket: megízleljük a falatot a szánkban, odafigyelünk a másikra, új és kíváncsi szemmel nézünk a világra, és megállunk egy pillanatra, hogy értékeljük egy pillangó szépségét.

A tudatosság gyakorlással szokássá, életmóddá alakítható. Mindössze pár alapvető lépést kell megtennünk ahhoz, hogy felébredjünk a robotpilóta üzemmódból, és megéljük a jelen pillanatot. A gyakorlat erősíteni fogja a gondolkodó tanulást, valamint új látás- és életmódot kínál.

Ez a gyakorlati tudást adó, lelkesítő könyv magában foglalja a MindUp program lényegét a módszer végtelenül egyszerű technikáival együtt. Könnyen követhető lépésekben mutatja meg szülőknek és gyermekeknek egyaránt, hogyan kell az olyan érzésekre koncentrálni, mint a hála, a kedvesség és az optimizmus, amelyek javítják a személyes kapcsolatokat, hogyan lehet az összpontosítást fokozva növelni a teljesítményt és érzelmileg egészséges, boldog életet élni.

Kiadja az Édesvíz Kiadó.
A könyv ára 2468 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük