Nem veszik fel az oviba a gyereket, csak mert cukorbeteg
Erős Antónia így tesz a diszkrimináció ellen
Sokan az ügy mellé álltak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Európában is egyedülálló az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezése: neves művészekkel együtt egy olyan mesekönyvet jelentetett meg, amelynek egyik szereplője egy cukorbeteg kisfiú.

A Szárnyak és paták - amelyet Finy Petra írt és Herbszt László illusztrált - érthetőbbé teszi, mit jelent a gyermekkori diabétesz, és segíti az előítéletek lebontását.

A könyv szomorú aktualitását az adja, hogy a cukorbeteg gyerekek száma világszerte nő. A mesekönyvet az alapítvány egy kulturális eseménysorozat keretében mutatta be.

Egyre több a cukorbeteg kisgyerek

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány mesekönyvet jelentetett meg a Libri gyerekkönyvekkel foglalkozó részlegével, a Kolibri Kiadóval közösen, Szárnyak és paták címmel, öt éven felüli gyerekeknek.

A mese szerzője Finy Petra, az egyik legismertebb magyar gyerekkönyvszerző, illusztrátora pedig Herbszt László, neves grafikus.

A könyvvel az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden gyerekes családhoz szólni szeretne, mivel a cukorbetegség sajnos egyre több kisgyereket érint. A mese célja a tévhitek eloszlatása, a diszkrimináció csökkentése, valamint az elfogadás a másság és önmagunk iránt.

Szárnyak és paták

A Szárnyak és paták című könyv főszereplője Pego, a pegaurfiú, aki meg akar tanulni repülni, azaz a történet nem a cukorbetegségről szól, de egyik mellékszereplője, Glu cukorbeteg, akit semmi nem állíthat meg abban, hogy megvalósítsa álmait. A fantasztikus feltaláló kisfiú korántsem visszafogott, amikor csibészségről, versenyszellemről, amolyan kissrácos dolgokról van szó, miközben a rendszeres vércukormérés és inzulinbeadás is természetes részei mindennapjainak, ráadásul ő segít találmányával Pegónak.

Hírességek és szakértők is az ügy mellé álltak

A mesekönyvet az alapítvány egy kulturális eseménysorozat keretében mutatta be: április 17-én az Allee bevásárlóközpontban található Libri könyváruházban jelen volt mások mellett Wolf Kati énekesnő, Szellő István, az RTL Klub híradójának műsorvezetője, Vekerdy Tamás pszichológus és Madácsy László gyermekdiabetológus professzor. A történetből Mundruczó Kornél Proton Színháza egy interaktív gyerekdarabot vitt színre Rába Roland rendezésében. Az eseményen az alapítvány ingyenes vércukormérést is tartott.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, április 21-én Finy Petra, Pokorny Lia színésznő és Erős Antónia, az alapítvány alapítója együttes felolvasást tartottak a könyvből, és ezúttal is volt ingyenes vércukormérés.

Nem veszik fel az oviba, ha cukorbeteg

A cukorbeteg gyerekek száma világszerte rohamosan növekszik, Magyarországon az elmúlt 20 évben megduplázódott a gyermekkori diabétesz gyakorisága. Amikor pedig egy cukorbeteg gyerek óvodába kerülne, sok a bizonytalanság, előítélet és félelem, ráadásul nincs egyértelmű törvényi szabályozás sem. Számos esetben megtörténik, hogy elutasítják a cukorbeteg gyerekek óvodai felvételét.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány évek óta különféle eszközökkel küzd a tabuk lebontásáért, illetve próbál segítséget nyújtani a diabétesszel élő gyermekek szüleinek és a nevelési intézményeknek.

- Sok segítő mesekönyvet írtam már, de ez most különösen közel áll a szívemhez. Reménykedem benne, hogy a történetemmel sikerül eloszlatni a cukorbetegséggel kapcsolatos félelmeket és tévhiteket - mondta Finy Petra író.

- A cukorbetegség nem a szárnyalásról szól, inkább valamiféle szárnyszegettségről - legalábbis egy átlagos felnőtt szemében. Egy gyerek soha nem érzi magát szárnyszegettnek, csak akkor, ha mások ezt éreztetik vele, mint ahogyan egy gyerek nem lát különbséget cukorbeteg és nem cukorbeteg között - tette hozzá Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója.

Ezt is szeretjük