Meddig és hogyan normális, ha köhög a gyerek?
Komoly szövődményei lehetnek egy egyszerű megfázásnak is. Tudd meg, hogyan előzheted meg a bajt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ősszel és télen főként a gyerekek körében gyakoriak a felső légúti megbetegedések, amelyeknek egyik általános tünete a köhögés. Ez a természetes reflex valójában a szervezet védekező mechanizmusának a válasza arra az esetre, ha a légutakba valamilyen nem odavaló dolog kerül, például por vagy bármilyen más irritáló anyag, és ez jelentkezik egyebek közt a vírusok vagy baktériumok által előidézett felső légúti fertőzéseknél is.

A köhögés tehát alapvetően nagyon is hasznos jelenség, aminek több válfaja is van, ám egy bizonyos időtartamon túl már problémát is jelezhet. Cikkünkből megtudhatod, mikor van ok aggodalomra.

Nedves köhögés

A nedves köhögés a légutakban termelődő nyák felszakadását és távozását segíti elő, jelentős mértékben hozzájárulva a gyógyuláshoz. Éppen ezért ilyenkor nem is igen adnak köhögéscsillapító készítményeket. Bár a megfázás vagy az influenza gyakori és önmagukban súlyosnak nem nevezhető fertőzések, melyeken időről időre szinte mindenki átesik, a felépülés - jobb és rosszabb szakaszok váltakozásával - akár hat-nyolc hétig eltarthat.

Aggodalomra tehát ezen az időtartamon belül még nincs ok, bár az orvosi rendelő felkeresése természetesen már csak az alapbetegség miatt is szükséges. Ha a nedves köhögés ennél tovább tapasztalható, elképzelhető, hogy a fertőzés szövődményeként orrgarat- vagy arcüreggyulladás alakult ki, ami, ha elhanyagolják, sajnos tovább is terjedhet további szervekre, például a gégére, a tüdőre, esetleg az agyra.

Száraz köhögés

Ennek hátterében jellemzően vírusos eredetű hörghurut, légcsőhurut vagy mellhártyagyulladás, ritkábban tüdőgyulladás áll, így mielőbb orvoshoz kell fordulni, ha ilyet tapasztalsz a gyereknél. Az alapbetegség kezelésén - például antibiotikum-kúra - túl ilyenkor szükség van a száraz köhögés csillapítására is, köptető vagy nyákoldó alkalmazásával. Ha a kínzó tünetet nem fertőzés okozza, és két-három hónap után sem múlik el, szélesebb körű fül-orr-gégészeti kivizsgálás javasolt, ugyanis a száraz köhögést nagyobb probléma is előidézheti, például légúti anatómiai, illetve nyálkahártya-elváltozások, de akár asztma is.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Váladékos köhögés

A váladékos - felszakadó - köhögés többnyire már kialakult súlyosabb betegségnek - tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, hörghurutgyulladás - lehet a tünete, így mielőbb meg kell kezdeni a kezelést. Itt megint csak szükség lehet antibiotikumra, illetve valamilyen köhögéscsillapító készítményre, továbbá arcüreggyulladásnál infralámpa használata is segítheti a felépülést.

Természetes szerek influenzára

Az orvosi kezelést persze nem váltják ki, de támogatják a gyógyulási folyamatot. Kattintsd végig a galériát!

Ugató köhögés

Az ugató köhögés a krupp tünete. Valójában a gége hangszalag alatti régiójában nyálkahártya-vizenyő által okozott, vírusos eredetű, heveny felső légúti szűkületről van szó, amely a féléves és hatéves közötti gyerekeket érinti. Tünete lehet még a rekedtség, a nehezített légzés, a 38-39 fokos láz is. Mindezek jellemzően este vagy éjjel jelentkeznek. Az orvosi segítség kérése ilyenkor sem tűr halasztást, de addig is tehet a szülő a panaszok csillapításáért, leginkább úgy, hogy a kis beteget azonnal kiviszi a levegőre - mégpedig a nyugalmát megőrizve, ugyanis a nagyok feszültsége könnyen átterjed a kicsikre, ami miatt a panaszok fokozódhatnak.

A kruppot inhalátor segítségével belélegezhető, gyulladás- és vizenyőcsökkentő készítményekkel gyógyítják. Súlyossági foktól függően kórházi kezelésre is sor kerülhet, melynek alapja a nyugtatás és persze a megfelelő terápia alkalmazása, melynek során szájon át, kúp, tabletta vagy injekció formájában bejuttatható szteroidot is adhatnak, továbbá, ha szükséges, gépi lélegeztetésre is van lehetőség. A jó hír, hogy a viszontagságos időszaknak néhány éven belül vége szakad, mivel a gyerekek kinövik a kruppot.

Ezt is szeretjük