Fülbevalót kap a gyerek? 3 dolog, amire nagyon figyelj, hogy ne fertőződjön el
Mennyi időbe telik a gyógyulás, és mit kell tenned a fülbelövés után?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak szülők, akik megvárják, amíg a kislányuk magától szeretne fülbevalót, mások inkább úgy gondolják: ne emlékezzen a kicsi a fájdalmas élményre - így korán átesnek rajta.

Különösen ha az utóbbiak táborát erősíted, néhány dologra nagyon oda kell figyelned annak érdekében, hogy a seb mielőbb gyógyuljon, ne fertőződjön el.

Így történik a fülbelövés

Pár évtizede még sok helyen a gyerekorvost kérték meg a füllyukasztás műveletére, ma már sokkal egyszerűbb megoldás a fülbelövés.

Ez a módszer jóval gyorsabb, kevésbé fájdalmas és higiénikusabb eljárást jelent. Fontos, hogy mielőtt a fülcimpát közrefogná a fülbelövő pisztoly, elül-hátul lefertőtlenítsék azt.

Ha nem olcsó kozmetikában, illetve hobbifüllyukasztónál csináltatod, hanem egészségügyi intézményben, ezzel nem lehet probléma.

A fülbelövés egyetlen mozdulattal történik az erre a célra alkalmas fülbevalóval - tehát, ellentétben a füllyukasztással, csak egyszer okoznak fájdalmat a kicsinek.

Erre a három dologra figyelj!

Miből legyen a fülbevaló?

Az első és legfontosabb dolog a kiválasztott fülbevaló anyaga. Annak érdekében, hogy ne váltson ki allergiás reakciót, minimalizáld a fertőzés kockázatát, aranyból, titániumból vagy nikkelmetes orvosi fémből készült darabot válassz.

Milyen fazont válassz?

Ugyancsak lényeges a fülbevaló formája. Hogy minimálisra csökkentsd a sérülésveszélyt, érdemes apró, bedugós változatot választanod. A jobb fülbevalók esetén a fülbevaló szárát úgy öleli körbe a pillangó alakú zárrész, hogy nem engedi szúrni a fülbevaló mögötti területet. Ha mégsem szimpatikus ez a változat, a seb gyógyulása után lecserélheted egy kicsi karikára.

A fülbelövés után

Naponta kétszer - reggel és az esti fürdés után - ajánlott fertőtleníteni a lyukakat. Erre alkalmas lehet a 70%-os alkohol, illetve a Betadine. Itass át egy fültisztító pálcikát a fertőtlenítővel, majd gondosan töröld körbe vele a lyukakat elöl és hátul. Ezt követően forgasd 180 fokot balra és jobbra is a fülbevalót, hogy ne ragadjon bele a sebbe. Fontos, hogy a fülbevalót hat hétig nem szabad kivenni - hacsak nincs rendkívüli gyulladás. Hat hét elteltével sem tanácsos 48 óránál hosszabb időre kivenni, mert ilyenkor még könnyen benő a lyuk.

Ezt is szeretjük