5 étel, ami mostantól ne kerüljön a tányérra: borzasztó egészségtelenek

Hiába mulasztják el az éhséget, ha közben rombolják a szervezetet.

Dia

	Konzerv májkrém	Egyszerűen elkészíthető szendvicsek, idő és pénz megtakarítása, tartósság és - jó esetben - finom íz. Ezek szólnak a konzerv májkrém mellett, ám sajnos a konzerv májkrémnek nagyjából egyharmad része zsír, koleszterinnövelő hatású, tele van tartósítószerrel, ráadásul minél olcsóbb, annál gyanúsabb lehet, hogy a termék normális húst nem látott. Milliószor jobb döntés a konzerv májkrém helyett házi májkrémet készíteni, friss máj és fűszerek felhasználásával. Kattints ide egy receptért!

Konzerv májkrém

Egyszerűen elkészíthető szendvicsek, idő és pénz megtakarítása, tartósság és - jó esetben - finom íz. Ezek szólnak a konzerv májkrém mellett, ám sajnos a konzerv májkrémnek nagyjából egyharmad része zsír, koleszterinnövelő hatású, tele van tartósítószerrel, ráadásul minél olcsóbb, annál gyanúsabb lehet, hogy a termék normális húst nem látott. Milliószor jobb döntés a konzerv májkrém helyett házi májkrémet készíteni, friss máj és fűszerek felhasználásával. Kattints ide egy receptért!

Dia

	Sült krumpli	A krumpli a második kenyér - szokták mondani, és valóban gyakorta is kerül a magyarok asztalára. Érdemes azonban változatosabban készíteni, nemcsak mindig sütve, hiszen a sült krumpli transzzsírforrás. A transzzsírok növelik a vérben az LDL, azaz a rossz koleszterin szintjét, emelik a gyulladásos fehérjék jelenlétét, és a szívizomnak sem tesznek jót.

Sült krumpli

A krumpli a második kenyér - szokták mondani, és valóban gyakorta is kerül a magyarok asztalára. Érdemes azonban változatosabban készíteni, nemcsak mindig sütve, hiszen a sült krumpli transzzsírforrás. A transzzsírok növelik a vérben az LDL, azaz a rossz koleszterin szintjét, emelik a gyulladásos fehérjék jelenlétét, és a szívizomnak sem tesznek jót.

Dia

	Olajban sült tészták	Nemcsak a sült krumpli, hanem az olajban sült tészták is transzzsírforrások. Érdemes tehát minél ritkábban rábólintani a gyerekkedvenc fánkra, különösen, ha azt vastag cukormázréteg borítja. A gyomrot terhelő olajos tészta, a transzzsírok, az égbe szökő kalóriamennyiség és a magas cukorbevitel együtt ugyanis kész méreggé teszik a szervezet számára.

Olajban sült tészták

Nemcsak a sült krumpli, hanem az olajban sült tészták is transzzsírforrások. Érdemes tehát minél ritkábban rábólintani a gyerekkedvenc fánkra, különösen, ha azt vastag cukormázréteg borítja. A gyomrot terhelő olajos tészta, a transzzsírok, az égbe szökő kalóriamennyiség és a magas cukorbevitel együtt ugyanis kész méreggé teszik a szervezet számára.

Dia

	Péksütemény	A péksütemények ugyan nagyon finomak, és egyszerűen tálalható reggelinek számítanak a sietős reggeleken, mégsem érdemes a gyereknek túl gyakran adni őket. Lassítják az emésztést és hizlalnak, hiszen összetételük két fő eleme a finomliszt és a cukor. Szánjatok pár extra percet a reggelikészítésre: adj inkább teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset vagy zabkását a gyereknek!

Péksütemény

A péksütemények ugyan nagyon finomak, és egyszerűen tálalható reggelinek számítanak a sietős reggeleken, mégsem érdemes a gyereknek túl gyakran adni őket. Lassítják az emésztést és hizlalnak, hiszen összetételük két fő eleme a finomliszt és a cukor. Szánjatok pár extra percet a reggelikészítésre: adj inkább teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset vagy zabkását a gyereknek!

Dia

	Bolti dzsemek	Ugyan a hagyományos házi lekvárokban is sok cukor van, még mindig százszor jobb választásnak bizonyulnak, mint a boltban kapható verziók. A gyári dzsemek ugyanis gyakorta rengeteg zselatin, cukor, aroma és színezék hozzáadásával készülnek, minimális gyümölcs hozzáadásával. Ha tehát lekvárt teszel a gyerek elé, az legyen házi, ám ezen alkalmakat is érdemes csökkenteni, tekintettel a magas cukortartalomra.

Bolti dzsemek

Ugyan a hagyományos házi lekvárokban is sok cukor van, még mindig százszor jobb választásnak bizonyulnak, mint a boltban kapható verziók. A gyári dzsemek ugyanis gyakorta rengeteg zselatin, cukor, aroma és színezék hozzáadásával készülnek, minimális gyümölcs hozzáadásával. Ha tehát lekvárt teszel a gyerek elé, az legyen házi, ám ezen alkalmakat is érdemes csökkenteni, tekintettel a magas cukortartalomra.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kovács Gabriella
Fotó: