Mik segíthetnek szülés után? Mellszívó, bébiőr, babamérleg ajánlók

A szülést követő első hónapok nagyon nehezek, de megkönnyítheted ezt az időszakot.

Megkönnyítheted az első hónapokat a babával
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülést követő első hónapok minden újdonsült szülő számára nehezek. Ilyenkor pedig nem pusztán a kialvatlanság terheli le az embert.

A kisbaba teste olyasmiket produkálhat, amikre nincs mindenki felkészülve, és talán a segítőkönyvek sem írnak le, ezért nagyon sok nő azt érzi, nem elég jó anya.

Testsúlycsökkenés

Nem szabad ilyenkor kétségbeesni, hiszen senki nem születik szuperanya-képességekkel. Az anyaság is olyan dolog, amit fokozatosan megtanul meg az ember, mialatt a gyermeke mellett van, elrontani nagyon sok mindent pedig nem lehet, mivel a csecsemők szervezete még nagyon erős. Persze jó, ha az újdonsült anya tisztában van bizonyos információkkal, amelyek a baba súlyát, a higiéniát, az etetést érintik.

A kisbabák a születést követő első héten veszítenek a testsúlyukból, azonban ez nem kóros. Ez a méhen belüli életből a méhen kívüli életbe való átmenet traumájának eredménye. A baba normális esetben tíz nap után visszanyeri ezt a súlyveszteséget, amit az első pár napban még az orvosok figyelnek, ám erre neked is van lehetőséged egy otthoni babamérleggel.

Nem akar szopizni

Amikor a kisbaba elutasítja a szoptatás lehetőségét, a legtöbb anya kétségbeesik, úgy érzi, elbukott, önmagát okolja, és sokan nem is mernek beszélni róla. Pont ezért tudják kevesen, hogy egy-egy ilyen elutasító időszak a legtöbb babánál előfordul, szerencsésebb esetben pedig csak egy-két napig tart.

Az anyatej a legfontosabb táplálék a babák számára, és ma már szoptatás nélkül is meg lehet oldani, hogy a baba ezt egye. Nagyon sokféle mellszívót lehet kapni, akár olyat is, amit utazáshoz is alkalmas. Fontos azonban megjegyezni: ha a baba ilyen formában is elutasítja az anyatejet - vagy bármilyen táplálékot -, orvoshoz kell vinni.

Egy átlagos baba két-három óránként igényli az etetést, ami az anya számára nagyon fárasztó feladat, hiszen minden éjjel háromóránként felébredni nem éppen egy wellnesspihenés. A legtöbb szakértő szerint jó rászoktatni a babát egy nappali-éjszakai menetrendre, és nappal nem hagyni három óránál többet aludni etetés nélkül, éjjel viszont aludjon, amíg magától fel nem ébred. Ha a kisbabának külön szobája van, érdemes venni otthonra egy bébiőrt, azzal biztosan hallatszik majd, ha felébredt, és etetni kell.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Babaápolás

A babák bőre puha és selymes, de a születést követő egy-két hónapban borzasztóan száraz lehet. Ettől sem kell megijedni, hiszen ha egy folyadékkal teli térben töltött kilenc hónap után kijönnél a levegőre, te is kiszáradnál. Emiatt tehát nem kell nagyon aggódnod, de kíméletesebb ápolást nyújt ilyenkor az illatanyagmentes, hipoallergén babatestápoló.

Amire babáknál kifejezetten ügyelned kell, az a fénnyel szembeni védelem, mivel a kicsik bőre még nagyon érzékeny. Ha odakint erős a napsugárzás, mindenképp kend be vagy fújd be a babád bőrét fényvédő krémmel vagy spray-vel, de nem árt, ha kevésbé napos időben is megcsinálod, hiszen UV-sugárzás még télen is van.

Vidd rendszeresen sétálni a kisbabádat, de védd a fénytől, a tömegtől, a betegektől. A babakocsiban használt játékokra, cumira, cumisüvegre is ügyelj, ne érintsék meg idegenek. Ma már egyébként kapható kompakt, elemes sterilizáló, amit méretének köszönhetően bárhová magaddal vihetsz, és három perc alatt baktériummentessé varázsolja a cumit és cumisüveget is.

A sok friss, anyai megpróbáltatás mellett próbáld meg élvezni is ezt az időszakot, játssz a babáddal, készíts róla fényképeket, hogy később legyen min együtt mosolyognotok.

Ezt is szeretjük